Cât de des trebuie să îţi schimbi parolele pe internet
În acest context, Lorie Faith Cranor, tehnolog şef în cadrul FTC (Federal Trade Commission) a pus bazele unei cercetări cu privire la acest aspect şi la rolul parolelor în viaţa noastră. Astfel, a descoperit faptul că este unanim acceptată ideea de disconfort atunci când vine vorba despre schimbarea parolei. Mai mult, aceasta este o practică des întâlnită în cadrul organizaţiilor, pentru a proteja datele şi a nu fi descoperite de către hackeri. Angajaţii sunt obligaţi să îşi schimbe parolele, care trebuie să aibă la bază anumite criterii: minim 8 caractere şi câte un element din următoarele patru categorii- majuscule, minuscule, cifre şi simboluri de pe tastatură (ex. !”#¤%&/).
În urma acestui proiect, Lorie Cranor a dovedit că nu este necesar să ne schimbăm parolele la 30-60 de zile, acest lucru poate fi făcut şi după o perioadă mai lungă. Mai mult, schimbarea frecventă a parolei duce la elaborarea unor versiuni de parole mai slabe, predictibile, de altfel, pentru hoţii de informaţii. La fel, dacă un cont a fost compormis, schimbarea parolei nu este o metodă eficientă decât dacă se realizează şi ceilalţi paşi necesari pentru securizarea contului.
Când este indicat să ne schimbăm parolele?
Din când în când este necesar să facem o updatare a parolelor pentru a ne păstra informaţiile în siguranţă. Când se întâmplă să faceţi acest lucru, trebuie avută în vedere schimbarea tuturor parolelor de pe conturile care aveau aceeaşi parolă sau una similară. Este mult mai practic să ne construim parole puternice, cu o lungime şi complexitate care să asigure protejarea contului nostru pe perioade lungi de timp.
Dacă v-a fost văzută parola în timp ce o introduceaţi, aţi spus-o unui prieten, sau aţi primit mesaje care vă anunţau că cineva a vrut să intre în contul dumneavoastră, este mai util să înlocuiţi parola cu una puternică. Este de preferat să nu se utilizeze parole de la alte conturi, sau asemănătoare precedentei.
Este important să stabilim o parolă puternică pentru contul nostru. Dacă nu o folosiţi zilnic pentru logare şi simţiţi că aţi putea să o uitaţi, este bine să o notaţi pe o foaie de hârtie. Este indisponibilă hackerilor, iar dumneavoastră vă păstraţi datele protejate. Parolele nu trebuie să conțină informații personale sau nume, nici cuvinte întregi (ex. anulmeudenastere), dar ați putea folosi prescurtări ușor de reținut (ex. amdn).
Le notăm, le reţinem, sau le schimbăm atunci când nu ni le mai aducem aminte, parolele şi-au câştigat un rol crucial în viaţa noastră de zi cu zi. La serviciu sau pur şi simplu acasă, pe conturile personale, trebuie să ne logăm cu diverse parole pentru a fi recunoscuţi drept utilizatori unici. Pentru a preveni pierderea unor informaţii sau a unui cont, trebuie să ne asigurăm că am ales o parolă puternică, nefiind nevoie ca după aceea să o schimbăm după 1-3 luni.
Alexandra Ilie a terminat facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este pasionată de social media, PR şi de comunicarea în situaţii de criză. Îi place să scrie şi să realizeze cu brio cerinţele clientului, este foarte versatilă şi îi plac provocările. În momentul de faţă activează în domeniul publicităţii outdoor, de unde dobândeşte în fiecare zi noi satisfacţii ale colaborării cu oameni creativi şi deschişi.