Cum pot contribui rețelele sociale la sănătatea noastră emoțională
Unele studii arată că dependența de rețele sociale poate duce la depresie, anxietate și izolare socială. Însă există și un efect pozitiv al acestora, care are legătură cu puterea comunităților.
Internetul a ”rupt” barierele geografice și acum putem ajunge la oameni și putem accesa informații foarte rapid. La o astfel de viteză nici nu visam acum 50 de ani. Dar toate acestea vin cu un cost. În special când vine vorba de rețelele sociale, unde mulți vor să pară că duc o viață mai frumoasă decât este în realitate, riscul de dependență este mare. Și la fel ca în cazul drogurilor sau alcoolului, această poate fi periculoasă. Utilizarea social media în exces poate duce la toate problemele enumerate anterior, căci activează aceeași parte a creierului ca în cazul unui consum în exces al substanțelor novice.
Totul depinde de modul și scopul în care folosim aceste platforme și cât de des. Așa cum spunea futurologul Gerd Leonhard, tehnologia poate fi și rai, și iad.
Rețelele sociale au multe dezavantaje, dar au și avantaje. Ce-i drept, aflăm mai multe despre primele, dar nici celelalte nu trebuie ignorate. John Naslund, doctorul ce studiază sănătatea globală și impactul social media asupra stării de sănătate mentale a oamenilor la Harvard Medical School, spune că un mare avantaj îl reprezintă puterea comunităților online.
Adesea utilizatorii au găsit online sprijinul de care aveau nevoie. De exemplu, găsind pe cineva care trece prin aceleași lucruri ca tine, acest lucru poate contribui la starea ta de bine.
Importanța conexiunii umane
Sprijinul pe care îl primim de la alții poate fi de tip emoțional, adică ce fac alții pentru noi ca să simțim că suntem iubiți și că altora le pasă de noi. Sau poate lua o formă mai concretă, adică să primești ajutor într-un mod tangibil, cum ar fi bani pentru tratamentul unei boli sau o recomandare la un medic bun.
Interacțiunea directă este de preferat și oferirea de sprijin are numeroase efecte benefice, precum îmbunatățirea stării fizice, creșterea nivelului de optimism, reducerea stresului și acumularea energiei și motivației necesare pentru a trece printr-o perioadă mai puțin bună.
Însă John Naslund crede că această conexiune umană este la fel de eficientă și dacă se petrece online. Munca sa de cercetare arată că platforme precum Facebook, Twitter, Instagram și YouTube oferă oamenilor noi modalități prin care conectează oamenii care trec prin experiențe similare – fie că e vorba de boli ori alte evenimente, indiferent de locul în care se află. ”Orice sprijin pe care îl primești îți aduce beneficii atâta vreme cât vine de la cineva care a trecut printr-o experiență similară cu a ta”, spune specialistul, care a realizat o serie de studii care susțin această concluzie.
Puterea comunităților
Totul se rezumă la puterea comunităților. Iar sprijinul venit prin intermediul mediului online poate lua diverse forme: conectarea cu alții prin grupurile pe Facebook, urmărind hashtag-urile care ajung în trending pe Twitter sau Instagram – #metoo sau #breastcancer sunt doar câteva exemple recente. Oamenii te pot susține și prin comentarii ori mesaje private, fie că îi cunoști în persoană, fie că nu. Asta e frumusețea rețelelor sociale!
Ideea este că Internetul ne oferă oportunitatea de a ne găsi tribul, să dăm de acei oameni de care avem nevoie sau care știu prin ce trecem. Sunt oameni care ne inspiră, care ne susțin și de la care avem ce învăța. Iar odată ce se întâmplă asta, nu ne mai simțim singuri și tribul devine și o sursă de forță.
Prin urmare, nu uitați că noi suntem cei care alegem cum folosim rețelele sociale! Mai ales că 53% dintre români își verifică conturile de social media imediat după ce se trezesc…