“Thinking in Systems” – despre mecanismele din spatele celor mai variate aspecte ale vieții
Cartea se dorește a fi o introducere în teoria sistemelor, dar nu de tip mecanicist sau academic, ci holistic și foarte uman, cu exemple și aplicații din varii domenii. Înțelegem mecanismele după care funcționează statul, economia, corpul uman, școala, distribuția de droguri sau o întreprindere. Principalul lucru de luat acasă este că orice poate fi descris ca un sistem și schematizat pe o foaie de hârtie, iar dacă înțelegi sistemul după care funcționează un fenomen, automat capeți acces la butoanele și robinetele care îl controlează și devii șef. Cu aplicații în business, viața de familie, politică, educație etc.
Spre exemplu, autoarea descrie un copac ca pe un sistem, privit din 3 perspective.
Sistem prin elementele sale (rădăcini, trunchi, ramuri, frunze, sevă, canalicule etc).
Sistem prin relația dintre elemente: Într-o zi călduroasă, apa pierdută prin porii frunzelor determină o scădere de presiune în seva din canaliculele rădăcinilor și, astfel, mai multă apă este trasă din sol. Prin mecanismul invers, un sol din ce în ce mai uscat face porii frunzelor să se închidă.
Sistem prin scopul său: cel mai greu de definit, dar cel care explică comportamentul sistemului și permite anticiparea acțiunilor viitoare. În cazul unui copac, acesta poate fi creșterea, dăinuirea și înmulțirea. Aceeași imagine de sistem poate fi aplicată, să zicem, unei universități, unei ramuri din economie sau pescarilor din ape cu din ce în ce mai puțin pește.
Mi s-a părut amuzant un subcapitol în care autoarea descrie câteva adevăruri fundamentale în limbaj sistemic, apoi ne reamintește varianta lor populară, fie ea sub forma de proverb, fie ca citat din Biblie. Iată un exemplu: “Potrivit principiului excluderii competitive, dacă o buclă de feedback pozitiv răsplătește pe câștigătorul unei competiții cu mijloacele de a câștiga și alte competiții viitoare, rezultatul va fi eliminarea majorității competitorilor.” vs. “Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, și ce are i se va lua” – Marcu, 4.25.
Eu am luat ”Thinking in Systems” de pe Amazon, unde se găsește atât varianta pe hârtie, cât și varianta Kindle. Cartea nu e încă tradusă în românește, și de aceea îmi permit să citez în engleză un proverb sufist, motto la unul din capitole, care mi se pare că surprinde esența întregii cărți:
“You think that because you understand «one» that you must therefore understand «two» because one and one make two. But you forget that you must also understand «and» “.
Recenzia este scrisă de Radu Atanasiu, membru în Advisory Board la Maastricht School of Management România.
Recenzia face parte din inițiativa Descoperim Cărți.