Virușii de care trebuie să te FEREȘTI
Playtech.ro a trecut în revistă amenințările la care să fii atent. Lista cu viruși periculoși este utilă când nu folosești antivirus și vrei să știi la ce să fii atent. Sau să știi ce anume îți poate fura date online și îți poate afecta echipamentul.
Virușii informatici sunt probabil la momentul actual cel mai eficient mod de a distruge munca unor companii sau a unor oameni.
Virușii se pot clasifica în multe feluri:
- după modul în care infectează un computer,
- după numărul de computere sau dispozitive infectate,
- după cât de greu este să îl cureți
- după cât de repede se răspândește.
Lăsând la o parte aceste clasificări, este important să știm ce măsuri să luăm în primul rând pentru a preveni infecția cu virușii și mai apoi, dacă am avut ghinionul de a contracta un malware, să știm cum să scăpăm de el. Este important să cunoaștem și tipurile de viruși pentru ca atunci când ne lovim de o problemă, să știm cum să reacționăm.
Tipuri de atacuri
Cei mai periculoși viruși sunt aceia care sunt rezidenți în memoria computerului și nu infectează fișiere propriu-zise. Aceștia execută acțiuni; de cele mai multe ori colectează date în funcție de anumiți termeni de căutare. Datele colectate, parole, coduri PIN și numere de carduri, sunt trimise către un alt computer ce colectează aceste informații și apoi sunt vândute pe piața neagră. Astfel te poți trezi la un moment dat că nu mai ai acces la contul de email sau de social media, sau conturile bancare sunt goale. Soluția pentru acest tip de infecție este prevenția. Un antivirus instalat în prealabil poate monitoriza eficient comunicarea acestor date și poate preveni la timp aceste pierderi.
Un al doilea tip de atac, și nu virus, este phising-ul. Acest tip de atac implică de obicei o acțiune a unei persoane care la primirea unui mail sau link pe un mediu de conversație, downloadează un program de dimensiuni mici și apoi îl deschide. Practic te infectezi singur pentru că ai căzut în plasa unui mesaj de la o persoană cunoscută, infectată și ea, în care îți cere să deschizi un document sau să accesezi un link. Din acel moment te poți trezi cu o serie de programe antivirus false care scanează PC-ul îți spune că au găsit niște infecții și cer bani pentru a te scăpa de ele. Aceste atacuri pot fi prevenite dacă sunteți atenți și verificați link-ul primit cu cel real dacă e vorba de un profil de facebook sau pagina unei bănci. În al doilea caz, dacă introduceți datele cardului pentru a efectua o plată, e posibil să rămâneți fără bani în cont.
Virușii de tip recompensă sunt de asemenea periculoși din mai multe aspecte. Aceștia vor infecta un PC și se vor activa ori singuri, ori când primesc o comandă, blocând accesul la acel PC și cerând o recompensă. Având în vedere că mulți dintre noi avem date la care ținem pe computer, în principal poze cu prietenii și familia, de multe ori acest tip de virus își atinge scopul. De frică să nu pierdem aceste date vom fi tentați să plătim cei 50-100 euro pe care îi cere virusul și să sperăm la deblocarea PC-ului.
Pe de altă parte, tu ai avea încredere în cineva de pe stradă care vine și îți ia geanta de pe umăr și apoi îți spune să îi trimiți niște bani și ți-o returnează? Un exemplu foarte clar este virusul Poliția Română. Soluția: Nu plătiți nimic. Există posibilitatea de devirusare a PC-ului respectiv sau de recuperare a datelor la un specialist.
Virușii ce infectează fișierele reprezintă o altă problemă reală. Multe dintre aceste programe malițioase atacă o multitudine de fișiere și le redenumesc sau le modifică proprietățile încât să nu mai poată fi accesate. Se propagă prin intermediul dispozitivelor de stocare și se pot agăța chiar și de atașamentele din mesajele email.Soluția: din nou prevenția și dacă nu a fost eficientă, atunci un antivirus plătit își va face foarte bine treaba în cele mai multe situații.
Virușii de tip WEB sunt cei care infectează PC-ul atunci când vizitați o pagină web. Mai exact atunci când dați click pe un link sau pe o reclamă de pe acea pagină. Există situații în care computerul poate fi infectat doar prin accesarea paginii respective și aici se pot include toate tipurile de viruși posibile. La viteza cu care accesăm internetul acum, e destul de simplu pentru un virus chiar cu dimensiuni mari să se downloadeze în computer. Soluția: instalați un antivirus cu un firewall puternic. Acesta va preveni automat infecția.
Sfaturi
În primul rând, e nevoie de un antivirus. Aveți nevoie de unul indiferent de tipul de activitate pe care îl desfășurați online. Este foarte important ca acel antivirus să își updateze periodic baza de date. Ca să înțelegem mai bine, antivirusul este la fel de bun pe cât este de updatat. Acea bază de date online, care este verificată zilnic, îi spune programului cum să se comporte atunci când vă loviți de o astfel de problemă.
De asemenea un virus nou, dacă accesează mai multe computere cu un antivirus, chiar dacă acesta este necunoscut, se trimit rapoarte către compania care a creat programul și se găsește o rezolvare mai rapidă.
Mare grijă la link-urile dubioase. Aceste pot fi depistate ușor dacă vă uitați cu atenție la adresa de email de la care a fost trimis mesajul. Dacă mesajul vine de la PayPal și adresa de mail este [email protected] cu siguranță este un virus sau un program malițios.
Dacă linkul provine de la un prieten pe o soluție de chat, cel mai bine întrebați-l pe respectivul dacă v-a trimis linkul intenționat, s-ar putea să nu știe nici el de existența lui.
Nu accesați site-urile care din start par dubioase și mai ales nu de pe un computer de serviciu care poate afecta integritatea rețelei de la birou. Stați liniștiți, nimic nu este gratuit, nu vă oferă nimeni o sumă de bani fabuloasă fără să faceți nimic, nu există rude îndepărtate ale unor bogătani din Africa ce vor să transfere avuția în conturile unor bănci europene, și aici mai pot fi enumerate o mulțime de situații similare.