Viitorii ingineri și economiști, tot mai atrași de Vest
"Studenții și absolvenții au o percepție mai clară, mai matură asupra pieței muncii, în contextul globalizării, fiind mai bine orientați, mai atrași de munca în mediul privat și de zone geografic mai îndepărtate, precum China sau America de Sud", crede psihologul Aurora Liiceanu, făcând referire la cei 31,9% dintre studenți care s-ar putea imagina muncind în America de Sud sau la cei 22,6% dintre studenți care ar putea opta pentru munca în China, de trei ori mai mulți față de 2009.
Dacă ar avea ocazia să obţină o slujbă bine plătită în Europa de Vest aproape jumătate dintre ei (44,9%) au răspuns că ar alege acel loc de muncă „cu certitudine” sau „destul de probabil”, în schimbul situaţiei de a nu avea un loc de muncă în România.
“Importanţa ştiinţelor inginereşti continuă să crească în toată lumea, iar Continental, ca furnizor de top pentru industria auto, are nevoie de tinere elite în domeniul tehnic, care sunt hotărâte să muncească pentru o perioadă de timp în afara graniţelor, pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele cu colegi din lumea întreagă”, a explicat Heinz-Gerhard Wente, membru al Comitelului Director în cadrul grupului Continental, care va angaja anul acesta 2 000 de oameni în companiile din România, până în 2013.
TNS/Infratest Automotive a implementat sondajul în numele companiei Continental în aprilie – mai 2011, din cei peste 1.000 de studenți, 433 fiind studenți la inginerie, 353 studenți la științe exacte și 249 studenți la științe economice. Sondajul a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe organizate de grupul Continental.