Un sfert dintre angajatorii români caută oameni pentru semestrul al II-lea
ManpowerGroup a intervievat peste 58,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii pentru a prognoza activitatea de pe piața muncii în trimestrul II/2016. Toți participanții au fost întrebați: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie 2016, în raport cu trimestrul în curs?”
Cercetarea ManpowerGroup referitor la doilea trimestru al anului relevă faptul că în 39 din 42 de țări și teritorii angajatorii se așteaptă să-și sporească numărul total de angajați în intervalul aprilie – iunie 2016. Cu toate acestea, chiar dacă nu există semne că piața muncii s-ar putea contracta, în cele mai multe țări și teritorii intențiile de angajare continuă să rămână modeste. De fapt, în unele piețe cheie ale muncii, cum ar fi Germania, Franța și Italia, tendințele de îmbunătățire se luptă încă să prindă rădăcini, pe fondul incertitudinii economice actuale. Ținând cont de turația încetinită a economiei din China și de turbulențele de pe piețele de mărfuri, majoritatea angajatorilor din întreaga lume par a fi adoptat o abordare măsurată de suplimentare a personalului doar când este realmente necesar.
În ciuda faptului că se prognozează creșteri ale numărului total de angajați, crearea de noi locuri de muncă va încetini probabil în mai mică sau mai mare măsură, dat fiind că într-o majoritate modestă din țările cuprinse în studiu, intențiile de angajare se restrâng atât comparativ cu trimestrul trecut, cât și cu intervalul similar al anului 2015. Planurile de angajare sunt mai robuste comparativ cu primele trei luni din 2016 în doar opt din cele 42 de ţări şi teritorii și slăbesc în 22.
Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști, așa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%. În regiunea București și Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trim. III/2011, iar Previziunea Netă de Angajare se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale atât comparativ cu trim. I al acestui an, cât și cu trim. II/2015.
Îmbunătățiri semnificative se raportează și în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare se consolidează la nivele ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 8 ani, din trim. II/2008, înainte de criză. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intenția de a-și reduce numărul de angajați, procentul cel mai scăzut din întreaga țară. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste, după cum indică Previziunea Netă de Angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimiști. Previziunea Netă de Angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, față de trimestrul II/2015.
În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal în intervalul aprilie – iunie 2016. 41% dintre angajatorii din Industrie prelucrătoare au exprimat intenții de angajare în trimestrul II, ponderea fiind cea mai ridicată din toate sectoarele cu excepția celui de Construcții, iar Previziunea Netă de Angajare în Industrie prelucrătoare se îmbunătățește cu 5, respectiv 4 puncte procentuale față de trimestrele I/2016 și II/2015, atingând +26%, cel mai optimist nivel raportat din trim. IV/2012 până în prezent.
Angajatorii din Comerț cu ridicata și cu amănuntul își mențin optimismul în privința angajărilor, exprimând o Previziune respectabilă de +18%, care slăbește totuși cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I și cu trimestrul II/2015. Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a numărului de angajați rămâne Energie electrică, apă, gaze, unde Previziunea Netă de Angajare (în prezent -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.
Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizații, cu până la 10 angajați și cei din organizații mijlocii, cu până la 249 angajai, sunt cei mai prudenți, enunțând o Previziune de +4%.