Tehnologia influenteaza business-ul
Potrivit studiului "Previziuni in domeniul tehnologiei informatiilor 2008" realizat de Deloitte, viata indivizilor si a corporatiilor va fi influentata din ce in ce mai mult de biotehnologie, bionica sau biometrie. Pentru a intelege mai bine fenomenul, Adrian Stanciu ne-a exemplificat cum bionica, de exemplu are o influenta evidenta asupra companiilor si oamenilor. "Multe dintre fenomenele observate in natura sunt aplicate acum in viata oamenilor. Caracteristicile pe care le observam ieri la animale sunt astazi regasite la sonare, radare sau alte echipamente. Separat, biotehnologia sau ingineria genetica are influente in medicina agricultura, industrie, energie sau mediu", declara reprezentantul Deloitte.
Biroul de dincolo
Din studiul Deloitte reiese ca noile directii de dezvoltare tehnologica presupun portabilitate, prezenta online si din ce in ce mai mult divertisment. In acest context, Adrian Stanciu sustine ca trendul spre mobilitate se observa si in Romania, atat in vanzarile de echipamente portabile in detrimentul celor tip desktop, cat si in managementul, controlul si dezvoltarea afacerilor de la distanta. In acest trend nu se inscriu doar companiile de IT&C din Romania, ci este vorba despre o tendinta generala, a intregii comunitati de afaceri. "Portabilitatea, prezenta online si divertismentul vor provoca un adevarat joc de domino in toate sectoarele de afaceri. Altfel, de ce oare marile companii din lume si-ar fi deschis un birou virtual in Second Life? Pentru ca acel birou se poate accesa de oriunde in lume. Din lumea reala se poate intra in lumea virtuala, iar viteza de dezvoltare a afacerilor in aceasta a doua lume deja ne surprinde pe toti", declara reprezentantul Deloitte.
Bani reali din lumi virtuale
Si pentru ca am pasit intr-o lume alternativa, va reamintesc ca exista companii, precum IBM, Philips si Vodafone, care si-au deschis birouri in Second Life, iar exemplul acestora a starnit si interesul unor institutii oficiale. Este si cazul Comisiei Europene, care intentioneaza sa isi deschida birouri si ambasade virtuale. "Cu Second Life a inceput de fapt constructia Internetului 3D, iar unele dintre marile companii au facut deja conferinte in aceasta lume, unde participa virtual oameni din toate colturile lumii", spune Adrian Stanciu.
Inceputul a fost timid. El a luat forma unei platforme in care utilizatorii isi pot inventa propria lume si pot lua orice identitate. Ulterior, acest loc a reusit sa "dea nastere" primilor milionari in dolari care obtin bani reali din tranzactiile pe care le fac in aceasta lume paralela. In ce priveste Romania, specialistul Deloitte sustine ca nu exista foarte multi romani care sa fie prezenti in Second Life, insa a observat prezenta catorva companii care au considerat necesara deschiderea unui birou in lumea virtuala. "Concluzia este una singura: lumile virtuale, platforme sau jocuri, vor reusi sa modifice esential atat perceptia noastra asupra modului in care interactionam cu alti oameni, cat si modul de desfasurare si dezvoltare a afacerilor prezente sau viitoare", avertizeaza Adrian Stanciu, Senior Associate Financial Advisory Deloitte.
Divertismentul naste reactii
Interesant este felul in care dezvoltarea industriei divertismentului, atat de prezenta in vietile noastre, starneste o reactie in lant si sporeste dezvoltarea unor sectoare precum publicitatea online sau cea a jocurilor interactive. "Oamenii incep incet-incet sa renunte la televizor. Stirile deja sunt asimilate de pe Internet, asa ca atractivitatea jocurilor interactive creste. Astfel, utilizatorul traieste mai intens prin intermediul lor decat daca ar viziona un film sau un program sportiv. Plecand de la aceasta dezvoltare a sectorului de gaming, s-a pus problema scaderii nivelului de asimilare a publicitatii clasice si s-a dezvoltat publicitatea online, cea din cadrul jocurilor, dar si crearea de jocuri special dedicate activitatii de promovare prin publicitate", completeaza Adrian Stanciu. De asemenea, el este de parere ca dezvoltarea tehnologiei depinde de zonele economice in care se efectueaza, insa implementarea acestor progrese se poate face fara limitari. Aceasta caracteristica transforma tehnologia intr-o magie a secolului in care traim.
Lipsa specialistilor persista
Conform studiului Deloitte, Romania se va confrunta in continuare cu lipsa personalului specializat in sectorul tehnologic, iar investitiile se vor concentra catre modernizarea infrastructurii si stimularea pietei echipamentelor de stocare a datelor. "Consider ca Romania se va confrunta in continuare cu lipsa personalului specializat. Din cauza globalizarii si a evolutiei demografice, piata fortei de munca se echilibreaza rapid, Romania ramanand, desigur, cu un deficit la acest capitol. In plus, in cazul tarii noastre se mai adauga un handicap: necorelarea dintre sistemul educational si piata fortei de munca. Nu este intotdeauna vorba despre bani sau traditie, ci mai ales despre nivelul de trai pe care forta de munca si-l doreste cat mai ridicat. Daca nu il are la standardele dorite, va migra acolo unde il gaseste", sustine Adrian Stanciu, Senior Associate Financial Advisory Deloitte.
Fie tehnologia isi mentine trendul de dezvoltare si se adapteaza tot mai mult ritmului nostru, fie noi incercam sa tinem pasul cu ea, viitorul ne va gasi impreuna.