Stagiul de practică la Orange, internship şi mentorat
În prima fază, compania s-a adresat studenţilor facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. „Specialiştii Orange au început să susţină, încă din 1998, în mod voluntar, module de training IT&C adresate studenţilor (ex: intraprenoriat, arhitectură de reţele de telecomunicaţii, soft skills etc.), ajungând în prezent la un întreg curriculum dedicat, care completează programa universitară”, spune Angelica Mirică, HR Service Delivery Expert Orange. Consolidarea cunoştinţelor se realizează prin stagii de practică în cadrul departamentului tehnic, acolo unde studenţii au posibilitatea de a aplica ce au învăţat şi de a testa echipamente tehnice de ultimă generaţie.
În 2011, Orange a pus bazele unui alt parteneriat educaţional, adresat studenţilor din Academia de Studii Economice din Bucureşti. „Ne dorim să facilităm transferul de know-how către viitorii absolvenţi, să îi ajutăm să integreze mai uşor noţiunile teoretice în contextul real de business, motiv pentru care experţii Orange susţin prezentări dedicate studenţilor pe teme precum management de proiect, dezvoltare organizaţională, finanţe sau achiziţii etc.”, adaugă Angelica Mirică.
În acest context, programul de internship Orange First Step, care a debutat în iulie 2011, a venit ca o consecinţă firească a acţiunilor companiei de investiţii în educaţie. În cele cinci sesiuni desfăşurate până acum au participat 548 de studenţi din toată ţara. Dintre aceştia, 22 au fost angajaţi în cadrul companiei. „Ne dorim ca studenţii să experimenteze lucrul în echipă într-o companie precum Orange, să înveţe să lucreze cu termene limită, task-uri reale, dar să cunoască şi satisfacţiile pe care le aduce o activitate finalizată cu succes. Este o investiţie făcută în beneficiul studenţilor care doresc să se dezvolte profesional, iar scopul nostru este ca, în timp, să creştem expertiza absolvenţilor din România”, concluzionează Angelica Mirică.
Cum se desfăşoară
Programul de internship începe cu o introducere a celor selectaţi în atmosfera Orange. Astfel, tinerii petrec o primă zi în compania angajaţilor de la HR. Ca mod de organizare a programului, studenţii îşi pot alege perioada şi departamentul în care vor face practică, respectiv Orange shop, IT, HR, PR, Comunicare, Marketing sau Financiar-Contabilitate. Apoi, în cadrul stagiului, ei petrec între 4 şi 6 ore pe zi în companie, timp în care primesc de la mentorul alocat o serie de task-uri, care diferă în funcţie de echipa/ departamentul pentru care au fost selectaţi, dar şi de obiectivele personale de dezvoltare. La finalul sesiunii de practică, în funcţie de departamentul ales, tinerii vor afla ce înseamnă un proces de vânzare şi care sunt etapele acestuia, vor înţelege modul de lucru cu clienţii, ce este cultura organizaţională, vor învăţa despre mixul de comunicare, şi multe altele. De asemenea, la final, toţi absolvenţii Orange First Step primesc o diplomă de absolvire şi o adeverinţă de practică pe care o pot folosi la facultate.
Avantaje
În cadrul programului, tinerii au ocazia să cunoască şi să experimenteze etapele unui proces de selecţie, ca, mai apoi, pe parcursul stagiului de practică, să primească responsabilităţi reale, să descopere care sunt punctele lor forte, părţile de îmbunătăţit, ce le place şi ce li se potriveşte, astfel încât să pună bazele deciziei privind următorul pas în carieră.
Noile experienţe sunt gestionate cu grijă, deoarece în cadrul Orange First Step fiecare participant are alături un mentor, pe tot parcursul stagiului. Rolul mentorului este nu numai de a explica sarcinile ce le revin tinerilor, dar mai ales de a-i ghida spre a-şi înţelege mai bine potenţialul, talentul.
Ce spun participanţii
„La Orange shop Auchan din Titan am avut posibilitatea de a lucra alături de profesionişti şi de a învăţa de la ei modalităţi eficiente de promovare a produselor şi serviciilor şi informaţii utile despre noile tehnologii. Mi-a plăcut deschiderea shop managerului – a luat în calcul abilităţile noastre, ale internilor, şi ne-a oferit posibilitatea de a ne implica în activităţi. De asemenea, ne-a oferit în mod constant feedback. Am apreciat modalitatea riguroasă de organizare a proiectului de internship, prin deschiderea acestuia cu o zi de induction şi cu un training referitor la dezvoltarea carierei şi închiderea acestuia prin organizarea unei festivităţi de premiere şi conceperea unui training de Personal Branding. La sfârşitul programului am primit o evaluare 360, care m-a ajutat în dezvoltarea mea personală şi profesională. Recomand programul Orange First Step tuturor studenţilor şi absolvenţilor care au curajul să iasă din zona de confort şi să pună baza reuşitei profesionale.", Mihaela Scarlat, absolventă a masterului de Psihologie Organizaţională, Economică şi Resurse Umane, Universitatea Bucureşti.
Articol preluat din Revista Cariere de iulie. Pentru detalii legate de abonare, click aici