Sinceritatea la locul de muncă – sănătate curată
Dacă unele persoane păstrează distanța față de colegi, altele nu ezită să închege legături de prietenie și să își facă prieteni la locul de muncă. „A lega prietenii la locul de muncă este un fapt pozitiv. Aceasta poate contribui la mărirea coeziunii de grup sau poate constitui o supapă de siguranță în momentul în care crește presiunea la locul de muncă. Munca de echipă va fi mai eficientă, iar climatul de muncă se va îmbunătăți și el”, explică Fanie Zuchowski, expert în psihologia muncii.
Mai multe studii au scos la iveală faptul că unul din cinci angajați minte la serviciu cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce un sfert dintre manageri au recunoscut că au concediat cel puțin o dată un salariat pentru că nu a fost sincer, scrie BBC.
Previziunile cu privire la evoluția economiei și măsurile „anti-criză” adoptate până în prezent de Guvern îi determină pe tot mai mulți români să-și facă griji cu privire la posibilitatea pierderii locului de muncă.
Astfel, peste 45% dintre angajații din România cred că ar putea fi dați afară în perioada următoare, mai cu seamă că foarte mulți salariați consideră că angajatorul nu este deschis și sincer în comunicare și nu tratează angajații ca pe cel mai valoros bun al organizației, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță Hewitt Associates, citat de Business Standard.
Sinceritatea față de şefi menține o stare de sănătate bună
Angajații care le spun patronilor lor ceea ce cred despre ei sunt mai sănătoși, iar sinceritatea lor le permite acestora să își îmbunătățească stilul de lucru și să evolueze pe plan profesional, potrivit unui studiu prezentat într-o conferință a British Psychological Society.
Astfel, companiile ar trebui încurajate să le ofere angajaților lor posibilitatea de a-și evalua superiorii cu regularitate, cu scopul de „a avea angajați fericiți, cu o bună stare de sănătate și fără să fie stresați.”
Studiul a fost realizat cu ajutorul unui experiment la care au participat 150 de cadre de conducere. Managerii au fost împărțiți în două grupuri: unul a beneficiat de o formare profesională și a primit comentariile angajaților referitoare la autoritatea lor, spre deosebire de cel de-al doilea grup, care nu a beneficiat de aceste avantaje.
Conform studiului, atunci când cadrele de conducere primesc comentariile angajaților, sunt mai dispuse să își modifice stilul de lucru și sunt astfel percepute ca fiind conducători mai eficienți.
Angajații care au posibilitatea de a fi sinceri cu șefii lor elimină în acest fel stresul, a explicat Emma Donaldson-Feilder, unul dintre experții care au realizat acest studiu. „Consecințele stresului sunt omniprezente: simptome de natură psihologică, precum anxietate și depresie, dar și simptome fiziologice, precum palpitații și hipertensiune”, a declarat ea.
Stresul este, totodată, „o cauză semnificativă pentru creșterea numărului de concedii medicale solicitate de angajați, iar acest aspect crește presiunea asupra acelora care rămân la birou pentru a gestiona afacerile, fiind astfel dăunător atât pentru angajați, cât și pentru companie.”
Așadar, sinceritatea face casă bună cu serviciul și cu sănătatea angajatului.