Românii, pe ultimul loc în UE la competențele IT
Concret, raportul arată că 77% dintre angajații români au un nivel scăzut sau nul de competențe IT. O altă problemă scoasă în evidență este că pregătirea pe care o face mediul universitar este irelvantă în raport cu piața muncii. Mai mult, raportul atrage atenția că România se află pe ultimul loc la investițiile făcute în cercetare.
Citește și Care e viitorul nativilor digitali?
Și datele ediției din 2015 a Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI), elaborat de Comisia Europeană și publicat în luna februarie, arată că România se clasează pe ultimul loc în UE, cu un scor general de 0,31 puncte.
Potrivit DESI, doar 20% din forța de muncă din România deține competențe digitale de bază. Această realitate are și un efect cât se poate de firesc: cum doar 17% dintre români cumpără online, România are cel mai mic procent la e-commerce.
Citește și 41% dintre români sunt analfabeţi digital
Datele DESI mai arată că țara care se află pe locul întâi,în ceea ce privește progresele în direcţia unei economii şi societăţi digitale este Danemarca, cu un scor general de 0,68.
Conform DESI, Letonia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Cipru, Polonia, Croația, Iralia, Grecia, România și Bulgaria fac parten din grupul țărilor UE cu performanțe scăzute. Recomandarea pentru aceste țăru este să-și intensifice performanțele și să țină pasul cu restul țărilor UE.