Resursele si problemele potentiale ale managerului roman
Putem afirma ca in ansamblu, managerii din multinationale ca nivel de abilitati manageriale sunt in medie cu aproximativ 15-25% peste managerii din companiile nationale. Ma refer la abilitati ce tin de: managementul performantei, obiective, delegare, motivare, feedback, recrutare si selectie. Acest lucru este imbucurator intrucat arata faptul ca un progres in dezvoltarea manageriala de aproximativ 25% poate fi obtinut intr-un timp scurt.
Portretul robot al managerului roman poate fi descris prin urmatoarele 4 resurse, tendinte care il diferentiaza:
1. Tendinta spre un management intuitiv, inspirational, emotional
2. Centrarea puternica pe prezent si pe obtinerea de satisfactii si rezultate imediate
3. Perfectionismul sau tendinta de a stabili standarde inalte
4. Implicarea in munca, asociata cu spiritul de sacrificiu (tendinta de a munci cu aproximativ 25% mai mult decat timpul normal de lucru)
Problemele potentiale prezente in acest portret robot exprima de fapt limitarile prezente la multi dintre managerii romani:
1. Inconsistenta si o lipsa de coerenta a gandirii in termeni de rezultate
2. Centrarea puternica pe probleme sip e prezent in detrimentul consolidarii performantei sustenbile, pe termen lung
3. Neincredere in instrumentele de motivare
4. Deficiente grave in procesul de recrutare si selectie – realizarea selectiei dupa criterii subiective si lipsite de concret
Ce este de facut?
Sugerez doua directii prioritare de dezvoltare a gandirii si comportamentului managerial:
1. Dezvoltarea gandirii centrate de rezultate, care sa aiba in centrul ei predictia performantei pe termen lung
2. Cunoasterea si folosirea instrumentelor manageriale legate de managementul performantei, stabilirea obiectivelor, delegare, motivare, coaching.
In concluzie, in rolul de manager este important sa ne punem in valoare resursele si sa fim atenti la limitarile care ne intind capcane la tot pasul.
Am mare incredere ca in urmatorii 2-3 ani, managerii romani pot sa inregistreze un progres de cel putin 25% in sfera maturizarii gandirii si comportamentului managerial.
Si, cred ca putem demonstra fara indoiala, ca acest progres inseamna atat o crestere a productivitatii, cat si a ratei profitului.
Succes!
Dorin Bodea
Senior Consultant, Result Development