Relaxarea restricțiilor, factor de stres pentru antreprenori. 62% se tem de un al treilea val
Imagine de fernando zhiminaicela de la Pixabay
Criza sanitară a afectat toată Europa și încă o mai face. Cu toate că există vaccinuri validate împotriva virusului SARS-COV2, pe fondul disfuncționalităților din zona de producție și de pe lanțul de aprovizionare, multe persoane și-au pierdut încrederea că acesta își va arăta efectele prea curând. În România, de când a început campania de vaccinare, populația a devenit mai optimistă, autoritățile au decis o relaxare a restricțiilor, care, deși e considerată de mulți specialiști pripită, a influenţat rapid comportamentul preventiv al oamenilor.
Din cauza acestei relaxări, o mare parte din companii se tem însă că un al treilea val al pandemiei le-ar putea bloca din nou activitatea. Cel puțin aceasta este concluzia barometrului de opinie „Mediul de afaceri în contextul COVID – Ediţia a II-a”, realizat de compania de consultanţă Frames, la comanda Asociaţiei patronale Protejăm România. Sondajul a fost realizat în perioada 14-20 ianuarie 2021, pe un eşantion reprezentativ de 230 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ la servicii financiare, HORECA, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1117 de persoane.
Potrivit barometrului, legat de previziunile economice, 57% dintre antreprenori consideră că efectele pandemiei vor fi vizibile cel puțin până la începutul anului 2022. În timp ce 19% dintre ei spun că nu știu cum va evolua situația, iar 22% consideră că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a anului 2021. Cifrele se aliniază cumva cu avertizările specialiștilor lansate periodic în 2020, conform cărora performanța economică se va reduce vizibil în 2021, primele semne de revenire fiind așteptate undeva la începutul lui 2022. Atunci, controversele se purtau nu doar legat de dimensiunea reculului economic, ci şi de şansele de calmare a situaţiei pe termen mediu. Totuși, la finalul anului trecut, FMI vorbea de o creștere a economiei globale de 5,4 % pentru 2021, evoluție pozitivă ce va putea avea loc doar cu condiția ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină.
„Până să vorbim de revenirea economică, 62% dintre cei intervievaţi se tem că situaţia se va înrăutăţi din punct de vedere epidemiologic şi numai 15% văd perspectivele într-o notă optimistă. Principala temere este legată de impunerea unor noi restricţii care ar afecta mediul de afaceri, menţionată de 72% dintre respondenţi. Pe lista provocărilor se mai află, în prim-plan, creşterea preţurilor, accentuarea blocajului financiar, scăderea vânzărilor şi plata obligaţiilor”, arată barometrul realizat de firma de consultanță.
Oamenii de afaceri din țară sunt îngrijorați de faptul că românii consideră că odată vaccinați, nu mai pot fi expuși la vreun pericol. 58% dintre respondenții barometrului susțin că această relaxare în rândul românilor ar putea duce la o creștere masivă a numărului de infectări. Încă nu a fost demonstrat faptul că odată vaccinat nu mai poți contacta virusul, așa că această neliniște încă persistă. Neliniștile sunt întreținute și de faptul că în multe instituții măsurile de protecție s-au relaxat prematur. 72% dintre antreprenorii chestionați consideră că acestea trebuie respectate în continuare cu aceeași strictețe, indiferent de dinamica vaccinării.