Provocare in domeniul Resurselor Umane
Ideea unei dezbateri pe aceasta tema a fost generata de analiza fenomenelor economice curente si viitoare care pot influenta piata resurselor umane din Romania, atat din punctul de vedere al angajatorilor, cat si al serviciilor de recrutare.
Articolul are ca scop atragerea atentiei asupra unui potential fenomen viitor astfel incat cei implicati in decizii cu privire la angajari cheie sa il poata preintampina si sa poata gasi solutii de minimizare a efectului negativ generat.
Asa cum s-a intamplat recent in alte tari din fostul bloc comunist (de exemplu, in Cehia, prin publicarea listelor colaboratorilor StB – politia secreta), listarea a iscat foarte multe controverse in mediile de afaceri. Cei listati au fost tolerati intr-o mai mica sau mai mare masura prin prisma implicarii anterioare: cei extrem de productivi pentru companie si foarte putin implicati anterior lucreaza in continuare in acele firme fara ca activitatea si imaginea companiilor sa fie in vreun fel afectata. O parte dintre cei cu implicatii mai adanci in StB au fost si sunt inca trecuti intr-un con de umbra pana cand se va lua decizia cea mai potrivita. Tinand cont de viteza reformelor din Cehia, pentru majoritatea dintre ei, decizia probabil ca se va lua relativ repede.
Judecand dupa experientele tarilor vecine, foarte multe similitudini vor fi si la noi. Totusi, in Romania fiind un mediu atat politic, cat si de afaceri diferit, sunt posibile urmatoarele situatii:
In ceea ce priveste impactul publicarii listelor CNSAS asupra multora dintre firmele romanesti, este foarte posibil sa fie nul.
In ceea ce priveste multinationalele prezente in Romania, o prima situatie
ar fi ca managementul din strainatate, fiind deja „experimentat” cu solutionarea a astfel de probleme in tarile vecine, sa inlocuiasca o parte a celor listati, nu numai pentru ca ar putea compromite imaginea firmei, dar si pentru faptul ca o conditie sine-qua-non a unui bun manager este sa fie respectat de catre subalterni, respect ce va fi pus sub semnul intrebarii pentru cei listati.
Intr-o a doua situatie, anticipand ca lista nu ar fi completa – fapt ce ar genera numeroase dispute, este posibil ca mediile de afaceri internationale sa isi diminueze interesul in a mai investi in Romania, in viitorul apropiat.
Pentru investitori, publicarea listelor poate face ca investitorii sa fie mai precauti cu angajarile, iar cei ce sunt deja in piata sa reconsidere prezenta in management a anumitor persoane.
In concluzie, fiind constienti de reactiile unor tari mai avansate din punctul de vedere al reformelor economice, am putea utiliza aceste
informatii pregatindu-ne pentru acel moment, astfel incat imaginea capatata in exterior sa fie una favorabila.