Optimism pesimist pe piata de recrutare
Perspectivele de angajare isi continua constant declinul anuntat anterior si pentru trimestrul II. Astfel, raportul arata ca angajatorii din Romania sunt rezervati in ceea ce priveste activitatea de angajare pentru trimestrul urmator al anului in curs. In timp ce 14% se asteapta sa creasca volumul angajarilor in trimestrul III, 21% dintre acestia anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar un procent important de 64% dintre ei nu anticipeaza nici o schimbare. Astfel, previziunea de angajare rezultata se afla la un nivel pesimist de -7%.
Facand o comparatie cu cifrele inregistrate in trimestrul anterior, se observa o usoara scadere cu 3% a intentiilor de angajare. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, angajatorii anunta o scadere abrupta a nivelului de optimism in ceea ce priveste intentiile de angajare, reflectata in diferenta de 33 de puncte procentuale.
Cercetarea a intervievat peste 70.000 de angajatori din 34 de tari si teritorii pentru a masura tendintele privind activitatea de angajare pentru perioada iulie-septembrie 2009.
Cresteri modeste
Doar trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate in studiu previzioneaza cresteri modeste in volumul de angajari pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2009.
Este vorba despre angajatorii din sectorul hoteluri si restaurante (2%), finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, cu o previziune de 1%, si constructii, cu o previziune de 3%. Fata de trimestrul trecut, oportunitatile de angajare din sectorul constructii s-au imbunatatit considerabil, cu 12 procente.
Aceste cifre sunt confirmate si de Ion Neagu, Director Resurse Umane in cadrul Rotary Constructii, care declara ca nu stie cu exactitate numarul de angajari din perioada urmatoare, insa afirma cu certitudine ca, in functie de proiectele pe care firma urmeaza sa le dezvolte, vor putea urma angajari. Cat despre primul semestru al acestui an, specialistul a afirmat ca cifra angajarilor a fost de 2%.
Din pacate, firma desfasoara si contracte cu finantare bugetara, iar guvernantii nu dau semne ca se va clarifica situatia bugetelor. Ca atare, compania este in imposibilitatea de a derula astfel de proiecte.
Sectoare pesimiste
In cazul celorlalte sectoare de activitate se estimeaza un climat nefavorabil angajarilor. Astfel, angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa anunta o previziune sumbra de -30%.
Sansele de angajare sunt mult diminuate si pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca in sectorul transporturi, depozitare si comunicatii, avand in vedere faptul ca angajatorii raporteaza o previziune de angajare de -15%.
In sectorul administratie publica si servicii sociale angajatorii anticipeaza un mediu lipsit de dinamism in privinta perspectivelor de angajare in cursul trimestrului urmator, de -4%. Cifra este in scadere cu 25 de procente fata de trimestrul III al anului trecut.
Angajatorii din sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit estimeaza un climat slab pentru angajari in cursul trimestrului III, raportand o previziune de -5%.
Nici previziunile de angajare pentru sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul nu sunt incurajatoare. Studiul anticipeaza o scadere de 5% pentru urmatorul trimestru.
Cei care isi cauta un loc de munca in industria extractiva vor avea de infruntat o perioada dificila in cel de-al treilea trimestru. Angajatorii din acest sector raporteaza o previziune de angajare de -12%, ceea ce se traduce printr-o tendinta de stabilizare comparativ cu trimestrul trecut. Nici angajatorii din sectorul industriei prelucratoare nu anticipeaza planuri de angajare incurajatoare (-11%).
Desi majoritatea angajatorilor din sectoarele de activitate sustin ca nu vor aduce modificari in ceea ce priveste forta de munca in trimestrul III, Camelia Stanculescu, Directorul General al Manpower Romania, ii sfatuieste pe angajatorii care intentioneaza totusi sa faca restructurari din cauza crizei sa inlocuiasca aceasta masura cu altele care mentin balanta costurilor companiei, deoarece vor fi avantajati la iesirea din criza.
Managerii cu experienta sustin ca readucerea angajatilor de valoare in companie s-ar intinde pe o perioada prea lunga de timp in momentul relansarii si s-ar putea dovedi prea costisitoare.
De aceea, managerii de companii trebuie sa se orienteze catre gasirea de solutii pentru mentinerea si atragerea talentelor in companie, chiar si in astfel de perioade dificile. "Succesul viitor nu depinde doar de cum trece o companie peste perioada de criza, ci si cum se va prezenta la <
Pesimismul pe regiuni
Angajatorii din cele opt regiuni ale tarii sunt pesimisti in ceea ce priveste intentia de angajare pentru trimestrul III al anului in curs. Cel mai mare declin raportat fata de aceeasi perioada a anului trecut este anuntat de catre angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde previziunea prezinta o scadere abrupta de 39 de puncte procentuale. La categoria "cea mai sumbra viziune" se afla regiunea de Sud-Vest unde se inregistreaza -22%.
In schimb, cea mai optimista perspectiva este raportata de catre angajatorii din regiunea vestica, unde previziunea s-a imbunatatit considerabil cu 25 de puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, ramanand totusi la o valoare negativa (-2%). Angajatorii din regiunea Sud-Vest raporteaza cea mai sumbra previziune, cu o valoare de -22%.
Angajatorii din regiunea Bucuresti si Ilfov anticipeaza o scadere in activitatea de angajare pentru trimestrul III al anului 2009, anuntand o previziune angajare de -6%. Facand o comparatie cu trimestrul trecut se observa o scadere usoara de 4 puncte procentuale.
Optimism pe piata internationala
Ca si in cazul angajatorilor romani, exista cateva indicii privind inceputul unei tendinte de stabilizare pe piata fortei de munca internationale, cu un procent din ce in ce mai mare de angajatori care spun ca nu intentioneaza sa faca nici o schimbare in structura angajarilor in urmatoarele trei luni. Pe plan global, intentiile angajatorilor sunt variate. Se observa un trend descrescator continuu, previziunile prezentand un declin considerabil de la an la an in toate tarile si teritoriile analizate.
In regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) previziunea creste fata de trimestrul anterior in opt dintre cele 17 tari, unde perspective de angajare cu evolutie favorabila sunt raportate in tari precum Norvegia (15%), Polonia (9%), Republica Ceha (1%) si Suedia (1%). Pentru trimestrul urmator, angajatorii din Norvegia si Polonia anunta cea mai favorabila perioada pentru activitatea de angajare, in timp ce angajatorii din Irlanda si Spania sunt cei mai putin optimisti.
Desi previziunile raportate sunt slabe, exista perspective de angajare favorabile ce sunt raportate in India (23%), Norvegia (15%), Taiwan (12%), Polonia (9%), Peru (+5%) si Singapore (5%). Cele mai slabe intentii de angajare se raporteaza in Japonia (-9%), Irlanda (-7%), Grecia (-7%), Romania (-7%), Spania (-5%), Marea Britanie (-4% ) si Italia (-3%).
Asadar, exista tendinte de stabilitate in actiunile de recrutare ale angajatorilor, atat pe plan local, cat si international. Ramane de vazut daca previziunile angajatorilor se vor adeveri, mai ales ca actuala situatie economica nu da semne de redresare.