Oamenii foarte buni trebuie cautati!
Majoritatea angajatorilor romani (58%) nu prevad nici o schimbare semnificativa la nivelul fortei de munca, in primele trei luni al anului 2010. Numai 15% dintre ei se asteapta sa creasca volumul angajarilor, iar 26% anticipeaza o scadere a recrutarilor. Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului Manpower privind „Perspectivele angajarii de forta de munca", la care se adauga faptul ca piata va ramane oarecum stabila in urmatoarele trei luni pentru cei deja angajati, dar prezinta putine oportunitati pentru cei in cautarea unui loc de munca.
Previziunea neta de angajare se situeaza la un nivel pesimist de -11%, neschimbat din trimestrul 4 al anului 2009 si intr-un declin cu 27% fata de trimestrul 1 al anului trecut.
„Cu toate ca previziunile din Romania sunt inca negative, rezultatele pentru acest trimestru raman stabile in raport cu trimestrul precedent", spune Camelia Stanculescu, General Manager la Manpower Romania. Exista insa semnale ca piata fortei de munca incepe sa se redreseze, cum ar fi faptul ca aproape 60% din angajatorii romani intervievati au declarat ca intentioneaza sa-si pastreze personalul la actualul nivel pentru primul trimestru din 2010.
Cresteri de forta de munca
Angajatorii din sectorul industriei prelucratoare raporteaza o previziune neta de angajare pozitiva de 2% pentru primul trimestru al anului in curs, acestia anticipand o usoara crestere in activitatea de angajare. Comparativ cu trimestrul anterior, previziunea a crescut considerabil, cu 17 puncte procentuale, insa este cu 12 procente mai scazuta comparativ cu trimestrul 1 din 2009.
Si angajatorii din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri sunt mai optimisti in privinta recrutarii. Acestia estimeaza unele oportunitati de crestere a volumului de angajari in cursul primului trimestru din acest an si raporteaza o previziune neta de angajare de 3%. Fata de trimestrul anterior, intentiile de angajare s-au ameliorat considerabil, cu 13 procente, dar au inregistrat o scadere semnificativa cu 33% fata de primul trimestru din 2009.
Intr-o perioada de criza, specialistii spun ca investitia in pregatirea personalului este benefica pentru bunul mers al afacerii. Sfatul a fost preluat si de compania de consultanta imobiliara Colliers International. In functie de evolutia departamentelor din organizatie, managementul a incercat sa directioneze angajatii catre echipele in care abilitatile lor puteau fi puse in valoare si unde isi puteau dezvolta o cariera viitoare. De exemplu, pentru angajatii juniori au fost intensificate programele de training si acestia au devenit activi mai rapid in zona de vanzari. Desi recrutarea nu a mai reprezentat o activitate de baza, a fost facuta cu aceeasi rigurozitate si exigenta. „Chiar daca piata muncii a fost mai generoasa, identificarea candidatilor potriviti nu a fost mai usoara decat in trecut. Oamenii foarte buni nu sunt in cautare activa de joburi, trebuie sa-i gasesti", afirma Catalina Ilie, HR Manager in cadrul companiei.
Scaderi de forta de munca
Previziunile negative ale angajatorilor vin din sectorul constructiilor, hoteluri si restaurante. Intentiile de angajare din constructii se situeaza la cel mai scazut nivel de la demararea studiului pe teritoriul Romaniei, in al doilea trimestru din 2008, angajatorii raportand o previziune neta de angajare de -29% pentru primul trimestru din 2010. Fata de trimestrul trecut, previziunea inregistreaza o scadere moderata, cu 6 procente, iar raportat la aceeasi perioada a anului 2009, un declin abrupt de 35 de procente.
Potrivit studiului, slabe intentii de angajare previzioneaza si angajatorii din hoteluri si restaurante, sub 25 de procente. Intentiile de angajare s-au diminuat considerabil, cu 16 puncte procentuale, fata de trimestrul anterior si au inregistrat un declin abrupt de 43 puncte procentuale fata de primul trimestru al anului trecut.
Stim cu totii ca anul 2009 a fost un an slab din punct de vedere economic. Prin urmare, in contextul crizei actuale, managerii hotelului Crowne Plaza au fost obligati sa redimensioneze forta de munca existenta. „Pentru anul 2010 previziunile sunt de un optimism moderat. Ne asteptam la o relansare a activitatii in a doua parte a anului, fapt pentru care vom pastra forta de munca existenta si vom continua procesul de perfectionare profesionala si eficientizarea acesteia", spune Sica Costescu, Director de Resurse Umane al hotelului. Comparativ cu anii precedenti, in 2009, angajarile din cadrul hotelului au scazut cu aproximativ 35%. S-au mai cautat oameni doar pentru posturile-cheie care s-au vacantat pe parcursul anului.
Alex Gavriliu, Managing Director in cadrul firmei Gavriliu Imobiliare, a observat ca in sectorul sau de activitate exista o miscare proactiva in zona de HR. „Daca in 2009, mai ales in cea de-a doua jumatate a anului, s-au manifestat blocajul si resemnarea atat din partea angajatilor, cat si angajatorilor, cred ca la inceputul acestui an se trece deja la urmatoarea etapa. Lucrurile vor incepe sa se miste", e de parere Gavriliu. Dar schimbarea si progresul nu se produc singure, ci vin din actiuni si din implicarea oamenilor. In prezent, companiile sunt in faza de constientizare si asumare a ceea ce se intampla in piata.
Pe regiuni
Angajatorii a sase dintre cele opt regiuni anticipeaza valori negative in ceea ce priveste recrutarea in primul trimestru din 2010. Exceptie fac cei din regiunea vestica, unde se inregistreaza o previziune neta de angajare modesta, de 2%, si cei din zona de sud-vest, unde se previzioneaza o stagnare in activitatea de angajare, previziunea fiind egala cu zero. Asadar, cele mai bune vesti vin de la angajatorii din regiunea de Vest. Acestia estimeaza usoare cresteri in volumul angajarilor. In aceasta zona, perspectivele de recrutare s-au ameliorat considerabil, cu 15 puncte procentuale fata de al patrulea trimestru din 2009, iar raportat la primul trimestru de anul trecut, previziunea a inregistrat o crestere cu 2%.
In schimb, cele mai scazute valori privind perspectiva de angajare sunt anuntate de angajatorii din regiunile sud-est si nord-est, unde previziunile sunt pesimiste, de -21%, si respectiv -19%.
Masuri anti criza
Cea mai buna strategie pe timp de criza este adaptarea. In vederea minimalizarii efectelor acestei perioade, multe companii au recurs la masuri de reducere a cheltuielilor. Asa se intampla si in cazul Crowne Plaza. Sica Costescu mentioneaza drept aspect pozitiv faptul ca acum se gestioneaza cu mai multa eficienta resursele disponibile si se descopera altele noi, care pana in prezent nu au fost valorificate la maximum. Specialistul afirma ca in 2010 angajatii hotelului nu vor mai fi afectati pentru ca partea cea mai dificila a acestei perioade a fost deja depasita.
In cadrul companiei Gavriliu Imobiliare, cea mai importanta masura de reducere a costurilor a constat in introducerea sistemului de plata exclusiv dupa nivelul de performanta. Alte masuri se refera la negocierea contractelor de chirie, a celor cu furnizorii si la eficientizarea bugetelor de marketing.
In compania Colliers International, in anul 2009, accentul s-a pus pe educatie. In plus, fiind o perioada de schimbari si de adaptari, au fost definite un nou set de valori care reprezinta comportamentele oamenilor ca membri ai organizatiei.
Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesul de angajare. Dificultatea gasirii unui loc de munca va ramane ridicata, din cauza numarului mare de candidati care concureaza pentru o pozitie disponibila. Data fiind incertitudinea economica, previziunile angajatorilor raman dominate de prudenta.