O femeie poate conduce un business. Dacă vrea
Cu toate acestea, numărul femeilor aflate la conducerea marilor firme în întreaga lume este în continuare destul de mic. În 2012, în Statele Unite ale Americii doar 15 femei erau CEO la companii din topul Fortune 500. Situaţii similare se întâlneau în Marea Britanie, Franţa sau Germania.
În acest context, mai multe guverne, în mod special în Europa, au decis că numai o măsură radicală ar putea duce la creşterea numărului de femei în poziţii de management de top. În Norvegia a fost dată o lege, în 2003, care obliga toate companiile listate să rezerve 40% din locurile din board pentru femei. Spania a adoptat o lege similară în 2007, iar Franţa în 2011.
În ţările dezvoltate, femeile şi bărbaţii studiază la fel de mult şi intens şi ocupă poziţii de entry-level pe picior de egalitate. Mai departe însă apare decalajul. Specialiştii în resurse umane spun că femeile sunt mai puţin agresive decât bărbaţii atunci când îşi negociază salariul sau alte cerinţe legate de job.
Informaţia este evidenţiată şi de cel mai recent studiu salarial al Mercer, din 2012. Realitatea diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi, indiferent de variabilele pe care le luăm în calcul (zona geografică, ţara, domeniul de activitate, poziţia, experienţa etc.) arată că: bărbaţii sunt mai bine plătiţi şi recompensaţi pentru munca lor. În România, diferenţa cea mai mare este pe nivelul cel mai înalt, de board, unde bărbaţii câştigă cu 37% mai mult decât femeile.
Referitor la situaţia din ţara noastră, făcând o medie generală, diferenţa salarială între femei şi bărbaţi este de aproape 11%. Însă, intrând specific în detalii, sunt poziţii pe care nu există nicio diferenţă salarială (specialist entry) sau diferenţele sunt foarte mici (muncitori). Există şi două tipuri de poziţii pentru care femeile sunt mai bine plătite decât bărbaţii, mai exact în cele de specialist senior femeile câştigă cu 16% mai mult decât bărbaţii, iar pentru manager femeile câştigă cu 5% mai mult.
În mai toate societăţile, fie că vorbim despre ţări din Europa, despre Statele Unite sau despre Asia, femeile sunt nevoite de multe ori să aibă grijă de copii sau chiar de părinţii în etate. Potrivit statisticilor, femeile din Europa îşi dedică de două ori mai mult timp pentru treburi domestice decât bărbaţii. De multe ori, tocmai din cauză că este dificil să jonglezi între viaţa profesională şi cea privată, multe femei aleg joburi cu orar fix sau poziţii în care să nu li se simtă lipsa dacă au nevoie de o pauză de jumătate de zi sau de un an. Şi totuşi, dincolo de cifrele seci există femei-excepţii, aşa cum personajul jucat de Chaterine Deneuve a dovedit că o femeie-accesoriu este doar o invenţie misogină.
De ce nu ajung femeile în top
Faptul că femeile nu ajung să-şi dezvolte cariera profesională până la nivelurile de top-management sau board este o urmare a trei factori importanţi:
- echilibrul viaţă personală – viaţă profesională;
- lipsa suportului din partea top-managementului;
- disponibilitatea scăzută de relocare (sau deplasare).
În perioada următoare vă vom prezenta o serie de articole despre femei care ocupă poziții de top în companii din România.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici