Lucrăm în pijamale sau venim la birou?
Trebuie precizat, mai întâi, că nu orice sarcină poate fi rezolvată de acasă. Cel puțin, nu încă! Fericiții care își permit să aleagă între venitul la muncă și lucratul de acasă sunt cei pentru care calculatorul și conexiunea la Internet sunt principalele instrumente de lucru.
Înainte să luăm fiecare mediu și să-l disecăm pe toate părțile ca să ne dăm seama cu ce avantaje și dezavantaje vine, trebuie, mai întâi, să știm și care este trendul în ceea ce privește locul de unde lucrează oamenii.
Citește și Cum să-ți găsești un job bun pentru acasă? Află și cât se câștigă pe un astfel de post!
Întrebarea care vă stă, cel mai probabil, pe limbă este dacă lucratul de acasă chiar funcționează sau este doar un moft al generației Y, care nu are chef să vină la muncă în fiecare zi. Deși 10% din totalul forței de muncă din America lucrează de acasă, rămâne senzația constantă de frică. Frică de ce? Că angajații care nu lucrează de la biroul de la muncă lucrează mai puțin și se sustrag de la anumite sarcini.
De la această premisă a pornit profesorul Nicholas Bloom, de la Universitatea Standford, când s-a hotărât să înceapă un studiu care să elucideze misterul care planează asupra lucratului de acasă vizavi de productivitate. Timp de nouă luni, a studiat comportamentul angajaților Ctrip, o companie de turism din China. Rezultatele studiulu arată că, într-adevăr, nu există termen de comparație între productivitatea angajaților care lucrau la sediul companiei și a celor care lucrau de acasă. Cei care lucrau de acasă erau cu mult mai productivi decât ceilalți!
Bloom și echipa lui de cercetători au descoperit că angajații care lucrau de acasă erau mai productivi într-o săptămână decât ar fi fost dacă ar fi lucrat de la birou. Așadar, într-o săptămână, angajații de acasă reușeau să dea cu 13,5% mai multe telefoane decât cei care lucrau de la sediul companiei. Și asta datorită unei simple schimbări de scenariu.
Venitul la muncă
Avantaje
1. În primul rând, unii oamenii trebuie să simtă că fac parte dintr-o companie, trebuie să înțeleagă cu ce se ocupă compania respectivă și să-i cunoască credințele și aspirațiile. Iar tot ce ține de cultura organizațională se pasează de la manager la angajat și de la angajat la angajat prin discuții, prin ședințe, prin lucratul în același birou peste 8 ore pe zi. Și mai concret, prin prezența fizică la muncă.
2. Prezența fizică la birou permite și o comunicare mai eficientă, face to face, nu prin intermediul rețelelor de socializare. O problemă, de exemplu, se poate rezvolva mult mai ușor când comunicarea este directă și nu este realizată prin diferite canale (telefon, rețele de socializare, etc.).
3. Tot lucratul de la birou ne permite să avem acces la o serie de baze de date de care avem nevoie ca să lucrăm. Dacă nu suntem la birou, nu avem cum să avem acces la acea bază de date.
Citește și Hipnoza şi secretele din subconştientul nostru
4. Un alt lucru care trebuie luat în considerare este factorul social. Când lucrăm de la biroul de la muncă, suntem inconjurați de oameni, ceea ce ne permite să socializăm.
5. Lucratul de la birou poate avea un impact pozitiv și asupra motivației. Când lucrăm de la biroul de la muncă, nu interacționăm doar cu oameni, ci și cu idei.
6. Totodată, ne ajută să separăm viața profesională de cea personală. Când lucrăm de la birou, lăsăm problemele personale acasă și invers și ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut.
Citește și Elimină-ți cel mai de temut dușman
7. Munca de birou ne ajută să scăpăm de orice ne-ar putea distrage dacă lucrăm de acasă.
8. Disciplina este, de departe, cel mai important aspect al lucratului de la birou. Nu trebuie să ne-o impunem, ca în cazul lucratului de acasă. Ea vine natural: ne trezim în fiecare dimineață la o anumită oră ca să fim siguri că ajungem la muncă la ora la care trebuie. După ce ne trezim în drumul spre muncă, ajungem la birou și ne apucăm de lucru.
Dezavantaje
1. Cel mai mare dezavantaj al lucratului de la birou este timpul pierdut. Pierdem zilnic în jur de trei ore numai ca să ajungem și ca să ne întoarcem de la muncă. Acest timp ar putea fi folosit într-un mod mult mai util.
2. Venitul la muncă implică și cheltuieli cu transportul în comun, cheltuieli care nu sunt deloc unele de neglijat.
3. De multe ori, colegii fac atât de multă gălăgie încât ne este foarte greu să ne concentrăm. Asta poate deveni și mai frustrant atunci când avem multe probleme de rezolvat, într-un timp foarte scurt.
4. Un alt dezavantaj îl reprezintă banii care se duc pe mâncarea zilnică. Dacă lucrăm de acasă, eliminăm din start această sumă de bani care, calculată lunar, nu este deloc una mică.
Lucratul de acasă
Avantaje
1. Când lucrăm de acasă, câștigăm orele pe care le-am petrece în drumul către și înapoi de la muncă. Nu câștigăm doar timp, dar și energie.
2. Putem să lucrăm și în pijamale!
3. Avem intimitate – nimeni nu se uită după umărul nostru ca să vadă ce facem.
Citește și Cel mai bun angajat și-a pierdut pasiunea pentru job. Cum îl păstrezi?
4. Avem totul stocat pe un singur calculator. Când lucrăm de pe două calculatoare (cel de acasă și cel de la muncă), nu sunt puține situațiile în care uităm să ne sincronizăm munca.
5. Economisim o serie de cheltuieli pe care le-am face cu transportul și mâncarea.
Dezavantaje
1. Cel mai mare dezavantaj al lucratului de acasă este că, de regulă, suntem percepuți altfel de către șefi. Pentru că nu suntem prezenți la muncă și nimeni nu vede efortul pe care îl depunem atunci când lucrăm la un proiect, riscăm să devenim o cifră. Tot ceea ce facem este evaluat în funcție de rezultatele pe care le avem. În cazul în care compania are probleme, primii angajați care vor rămâne fără un loc de muncă sunt cei „externalizați” pentru că șefii nu îi cunosc și nu pot empatiza cu ei.
2. Cei care au ales să lucreze de acasă sunt acei oameni care sunt capabili să se auto-motiveze și să se auto-disciplineze. Fără aceste două calități, lucratul de acasă devine un coșmar.
3. Nu socializăm cu colegii.
Citește și Cum să-ți iei concediu o lună întreagă
4. Pentru că nu există nicio echipă cu care să lucrăm în aceeași cameră, nu există nici spirit de echipă.
5. Ca să fim eficienți și productivi, avem nevoie de o cameră pe care să o transformăm într-un birou.
6. Când muncim și trăim în același loc, nu mai putem face o diferență clară între viața profesională și cea personală.
7. Comunicarea devine ineficientă atunci când nu se face față în față. Astfel, s-ar putea să aflăm ultimii despre anumite lucruri care ne privesc direct sau despre anumite proiecte în care ne-ar fi plăcut să ne implicăm, dar am aflat prea târziu ca să mai putem face asta.
Cele mai importante aspecte în ceea ce privește venitul la muncă și lucratul de acasă sunt libertatea de a alege și echilibrul. Nu trebuie să venim la muncă o lună întreagă și nu trebuie să lucrăm de acasă o lună întreagă. Dacă avem foarte multe deadline-uri și gălăgia de la birou nu ne ajută să înaintăm deloc, atunci lucratul de acasă este cea mai bună soluție. Dacă nu ne putem concentra când lucrăm de acasă, putem oricând să venim la birou. Așa cum spuneam, totul ține de productivitate și de eficiență!