Internship în bancă, primul pas pentru o carieră în domeniu
Internshipul nu este însă singurul program pentru tineri desfăşurat de OTP Bank. Compania este în etapa-pilot de implementare a unui proiect mai amplu de Management al Talentelor. De asemenea, OTP Bank colaborează de ani de zile cu o serie de universităţi de prestigiu din România. „Programul de internship este dovada că ne dorim să ne implicăm şi mai tare în susţinerea şi educarea tinerilor din România. Momentan suntem orientaţi pe aceste două direcţii: colaborările cu universităţile, pe care dorim să le extindem şi internshipul, pe care vrem să-l permanentizăm”, spune Elvira Tomescu, Director Resurse Umane OTP Bank.
Programul de internship este adresat studenţilor care doresc să parcurgă un stagiu profesionist, dar şi distractiv în acelaşi timp. Se derulează pe parcursul a minimum trei săptămâni şi maximum trei luni. În acest timp, tinerii sunt implicaţi în activităţi specifice departamentului sau unităţii bancare, în funcţie de locul în care sunt repartizaţi să facă stagiul. La cererea internilor accesul se poate face şi în alte zone ale băncii, pentru ca, la final, să poată avea o imagine cât mai cuprinzătoare a întregului sistem bancar. Ei vor fi coordonaţi de echipa de Resurse Umane, de managerul departamentului în care sunt alocaţi şi de câte un mentor. Practic, o zi de stagiu pentru interni nu va fi foarte diferită față de o zi de lucru pentru un angajat OTP Bank. „O zi obişnuită a unui angajat este plină de provocări frumoase, dar în acelaşi timp şi presante. A lucra în mediul bancar strict reglementat, dar în acelaşi timp şi orientat spre client, face ca zilele să pară uneori foarte intense. Pe de altă parte, satisfacţia lucrului bine făcut este mult mai mare când ai dus la bun sfârşit o zi încărcată”, spune Elvira Tomescu.
Programul de internship este ideal pentru tinerii fără experienţă, deoarece au şansa să experimenteze şi să înveţe despre mediul bancar într-un cadru sigur, cu coordonate bine stabilite, alături de un mentor. Toate acestea sunt premisele perfecte pentru tinerii aflaţi la început de carieră. Internshipul reprezintă, astfel, oportunitatea prin care ei pot transfera informaţiile de la şcoală în viaţa reală şi prin care pot vedea care sunt provocările, dar şi rigorile unei zile de muncă. „Internship-ul se transformă într-o etapă determinantă în alegerea carierei”, adaugă Elvira Tomescu.
Mai mult decât atât, toţi studenţii implicaţi în program vor avea şanse egale în a accesa poziţiile deschise din cadrul băncii la momentul finalizării internshipului, şi nu numai, în funcţie de performanţele demonstrate şi în urma feedback-ului primit de la cei cu care au interacţionat în cadrul programului.
Astfel, cei interesați de programul de internship OTP Bank și care doresc să aplice pot trimite un CV și o scrisoare de intenție la adresa de e-mail [email protected], cu subiectul internship.
Candidatul ideal
Candidatul ideal pentru internship este cel care rezonează cu cerinţele unui mediu bancar, doreşte să înveţe şi dă dovadă de proactivitate şi receptivitate. Specializarea ideală nu se limitează la studii financiar-bancare. În mediul economic actual se depun eforturi susţinute în ceea ce priveşte măsurile de optimizare, eficientizare, cu accent pe inovaţii sustenabile. De asemenea, trebuie să fie:
- Persoana independentă care, în acelaşi timp, este capabilă de autocritică şi receptivă la feedback constructiv;
- Dispus să îşi asume responsabilitatea şi să ia decizii bazate pe cunoştinţe teoretice solide, logică, raţiune şi bun simţ;
- Practicant care apreciază şi doreşte să beneficieze de învăţătură şi al cărui nivel raţional merge dincolo de cerinţele minime obligatorii; este curios, doreşte şi ştie să-şi împărtăşească cunoştinţele şi să înveţe de la alţii;
- Persoană cu înalte standarde profesionale, integră, onestă, studenţi care sunt motivaţi şi entuziaşti în a contribui la atingerea obiectivelor OTP Bank.
Ce pot obţine internii
- Dezvoltarea calităţilor profesionale şi personale atât din punct de vedere individual, cât şi ca membri ai unei echipe de profesionişti;
- Iniţierea şi accesul la cultura corporatistă a băncii, la principiile etice, precum şi la modul în care se reflectă acestea în activităţile zilnice, inclusiv în cele operaţionale;
- Studenţilor performanţi li se vor acorda servicii de consiliere în carieră de către un consultant specializat în Resurse Umane.
Articol preluat din Revista Cariere de iulie. Pentru detalii legate de abonare, click aici