România, Silicon Valley al Europei. O analiză în prag de 1 decembrie
Analiștii de la KeysFin au ales în mod special industria de software pentru a marca, ALTFEL, ziua de 1 Decembrie. ,,Este unul dintre domeniile cu care ne putem mândri. România a devenit un adevărat hub regional de software, fiind prezentat în exterior drept Silicon Valley al Europei’’, afirmă experții.
Cum de a reușit inteligența românească să ajungă la o asemenea faimă?
Potrivit analizei, plusul de valoare adus de sectorul de software românesc este dat de:
- calitatea factorului uman;
- costurile scăzute de operare;
- calitatea ridicată a serviciilor.
Analiza arată că în industria de software activau, în 2017, peste 106.000 de angajați, în creștere cu 5% față de 2016 și cu 143% față de 2007.
Cei mai mari angajatori erau, la nivelul anului trecut, Oracle România (4.142 angajați), IBM România (3.096), Comdata Service (2.812), Ericsson (2.179) și Atos IT (1.871) de angajați.
Companiile medii înregistrau cel mai mare număr de angajați, de peste 44 de mii, respectiv 41,7% din total. Un procent apropiat 46% (aproximativ 8.000 de companii) nu avea înregistrat nici un angajat la sfârșitul lui 2017.
,,Criza de pe piața muncii și-a spus cuvântul puternic și în acest domeniu. Presiunea pe salarii a făcut ca angajările în acest sector să reprezinte o provocare pentru mediul de afaceri. Astfel costul mediu per angajat a avansat mult mai rapid decât productivitatea muncii, cu 9,4% față de 2016 la 21.300 euro per angajat în 2017”, au explicat analiștii.
Chiar și în contextul creșterii salariilor în sectorul de software, România a continuat să reprezinte una dintre cele mai bune piețe de profil din UE. Rentabilitatea investițiilor în acest sector a fost mai mare decât în Europa dezvoltată sau în SUA, cu un cost mediu anual încă redus, de aproximativ 12 euro per oră.
Calitatea factorului uman, principalul avantaj al sectorului românesc software
Calitatea factorului uman reprezintă, pentru investitori, principalul avantaj al României. Într-un sistem educațional cu probleme majore, educația de profil este printre puținele care se realizează la un nivel competitiv.
,,România se situează constant în top 10 global în competițiile internaționale de matematică sau informatică. Cele 5 politehnici din țară asigură anual peste 7.000 de absolvenți cu abilități specifice care formează sub-clustere regionale: București (2.000 de absolvenți mix rar de abilități), Cluj (1.700 – Java, C#, .NET, PHP, Web), Iași (1.100 – Java, .NET, C/C++) , Timișoara (1.100 de absolvenți – front end, telecom), Brașov (500 – C++, helpdesk), Sibiu (500 – cloud și vizualizare) și Craiova (230 – automotive software și gaming). Dincolo de specializare – România are un număr de ingineri pe cap de locuitor superior celor din SUA, India, China sau Rusia – este de remarcat faptul că forța de muncă din acest sector beneficiază și de un nivel ridicat de cunoaștere a limbii engleze, un atu fundamental în acest domeniu”, mai spun analiștii.
Un alt avantaj important al industriei românești de software este reprezentat de infrastructură specializată dezvoltată puternic în ultimii ani: start-up-uri, fonduri de venture capital, peste 40 de co-working spaces și acceleratoare la nivel national.
,,Firmele românești de software se remarcă, de asemenea, prin nivelul de inovație și, mai ales, prin calitate ridicată a serviciilor, recunoscută la nivel internațional’’, afirmă experții.
În România activează, în prezent, peste 17.000 de firme de profil, cu aproape 3.000 mai multe decât în anul de referință 2012. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar în acest an se va depăși nivelul de 5,4 miliarde de euro.