Generația Z, mai afectată de singurătate în timpul pandemiei decât Generația Tăcută
Imagine de Лечение наркомании de la Pixabay
Un obiectiv important pe timpul pandemiei Covid-19 a fost protejarea persoanelor vârstnice. Pentru guverne și comunități, grija ca vârstnicii să nu rămână izolați a fost o prioritate. Și totuși, în timpul pandemiei, singurătatea a fost mai acut resimțită de tineri și cei de vârstă medie.
Acesta este rezultatul unui studiu derulat de Kaspersky, prin intermediul Arlington Research, o agenție independentă de cercetare de piață, în 12 țări europene, plus Japonia, și care a avut 10.000 respondenți, dintre care 500 din România.
Surprinzător, conform studiului, Generația Z (cei născuți după 1996) s-a dovedit a fi cel mai singuratic segment de vârstă. 68% dintre persoanele din această categorie au recunoscut că s-au simțit singure cel puțin o parte din timp pe perioada auto-izolării, comparativ cu doar 37% din Generația Tăcută (cei născuți în perioada 1928 – 1945).
Mai mult, noile cercetări au descoperit că europenii sufereau de singurătate cu mult înainte ca măsurile de distanțare cauzate de COVID-19 să intre în vigoare.
Concret, în studiul derulat de Kaspersky, patru din zece oameni (41%) care au afirmat că s-au simțit singuri pe durata pandemiei au spus și că s-au simțit, de fapt, mai puțin singuri sau la fel de singuri decât înainte.
În România, a crescut dependența de tehnologie
Mai mult de jumătate (66%) din românii care au răspuns la chestionar sunt de acord că restricțiile sociale impuse ca urmare a COVID-19, i-au făcut să se familiarizeze cu tehnologia mai mult decât înainte. Procentajul se situează la 43% pentru mileniali și la 53% pentru cei care trăiesc în locuințe cu mai multe generații, studiul arătând astfel că mai mult timp petrecut acasă a dus la o dependență crescută de tehnologie.
Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenții români au spus că tehnologia i-a ajutat să se simtă conectați cu prietenii sau membrii familiei care trăiesc departe, procentul ridicându-se la 75% în cazul milenialilor și la 78% în cazul persoanelor care trăiesc în locuințe multi-generaționale. Acestea sunt gospodării în care oamenii locuiesc cu partenerul, copiii, părinții sau rudele în vârstă și îi pot ajuta cu orice problemă cu care se confruntă atunci când folosesc tehnologia.
Singurătatea, cea mai mare epidemie care i-a afectat pe oameni
Psihoterapeutul și fondatorul Psyched, Kathleen Saxton, consideră că, în timp ce tehnologia îi ajută pe oameni în timpul pandemiei, singurătatea este cea mai mare epidemie care i-a afectat pe oameni până acum și aceasta va rămâne mult timp după actuala criză.
“Deși uneori suntem bulversați de tehnologia care ni se oferă, putem spune că am fost recunoscători că ne-a stat la dispoziție în ultimele luni. E evident că tehnologia nu va putea înlocui niciodată contactul uman, însă ea a mers într-o direcție care să reducă din singurătatea pe care am resimțit-o cu toții în această perioadă. Poate că, în curând, o să vină roboții – dar poate că vor aduce cu ei mai multe beneficii decât ne imaginăm acum”, a explicat ea.
Cu toate acestea, în timp ce tehnologia se dovedește a fi cu siguranță un beneficiu, nu toată lumea se pricepe la ea pe cât și-ar dori. Jumătate (52%) dintre oamenii care spun că sunt singuri tot timpul, își doresc să fie mai încrezători în utilizarea tehnologiei, întrucât i-ar ajuta să se simtă mai puțin singuri.
“Nu cred că am mai văzut vreodată un proces de adopție în masă atât de rapid, în ceea ce privește tehnologia. De obicei, tehnologia tinde să fie introdusă în viețile noastre treptat, însă situația actuală, pandemică, a obligat oamenii care anterior se fereau de tehnologie să o includă în viața lor. Unele servicii, cum ar fi apelurile video sau cumpărăturile de alimente online, care în trecut erau folosite ocazional, au devenit acum esențiale. Deși e minunat că persoanele care se temeau sau respingeau cu totul tehnologia văd acum beneficiile ei, este important să conștientizăm că atitudinea oamenilor față de riscurile online este în continuare strâns legată de gradul lor de experiență directă, iar utilizatorii care sunt la început s-ar putea să nu înțeleagă la fel de bine riscurile la care se expun pe internet. Trebuie să ne asigurăm că ei rămân conectați în siguranță. Atunci când sunt utilizate în siguranță, instrumentele digitale, online, pe care le avem la dispoziție, pot oferi un remediu excelent împotriva singurătății”, a explicat David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky.
În concluzie, suntem norocoși că putem rămâne conectați online și probabil că vom păstra aceste obiceiuri chiar și după ce măsurile de distanțare socială vor fi eliminate complet. Dar este important să creăm obiceiuri online sigure de la bun început, pentru a ne asigura că nu vom fi victime ale infracțiunilor cibernetice într-un momente de criză, precum pandemia.
Mai multe concluzii din ultimele cercetări Kaspersky sunt disponibile în raportul online complet Găsește-ți tribul.