Fuga dupa promotii
Spre deosebire de comertul traditional, comertul modern, in special hipermarketurile si discounterii, au convins cumparatorii sa le calce pragul mai des in 2008, arata studiul realizat de GfK despre retail. La nivel national, comertul modern joaca un rol din ce in ce mai important, acoperind anul trecut 41% din valoarea bunurilor de larg consum fata de 38% in 2007.
Cea mai spectaculoasa crestere au avut-o hipermarketurile, de la aproape 15% in 2007 la 18% in 2008. Este anul in care hipermarketul a devenit cel mai important canal al comertului modern, depasind supermarketul, ajuns in pozitia secunda. Retailerii care s-au evidentiat in acest an, Real si Kaufland, au ramas in continuare pe primul loc. Aceasta performanta a fost sustinuta si de deschiderea de noi magazine, fiind astfel printre cele mai dinamice retele de retail de pe piata locala, potrivit studiului.
Tot din studiu reiese ca mai mult de jumatate dintre familiile din Romania au trecut pragul hipermarketurilor pentru achizitionarea bunurilor de larg consum. Acestea au cumparat mai des si cu 25% mai mult in 2008 fata de 2007.
Comertul modern va continua sa castige o parte importanta din totalul pietei alimentare, e de parere Tjeerd Jegen, Managing Partner in cadrul Real Hypermarket Romania. Prin urmare, numarul magazinelor moderne va creste si tot mai multi consumatori le vor trece pragul. Acest lucru se intampla pentru ca hipermarketurile s-au adaptat foarte bine la nevoile romanilor in ceea ce priveste alegerea produselor, prospetime, servicii si preturi avantajoase.
"Comertul modern", spune Tjeerd Jegen, "poate livra aceste lucruri mult mai bine decat comertul traditional". De aceeasi parere este si Ioana Marginean, Director Marketing in cadrul Pludi Market, administratorul magazinelor Plus Discount, care considera ca formele moderne de comert "ofera posibilitatea de a cumpara alimente proaspete si de calitate la un pret mult mai avantajos". In plus, sortimentul este mai variat, iar actul de cumparare se desfasoara intr-un mod mai civilizat.
Discounterii, in crestere
Magazinele tip discount urmeaza trendul ascendent inceput in urma cu trei ani, crescand la aproximativ sase procente, cu un procent fata de 2007. Numarul de cumparatori, frecventa de cumparare si valoarea achizitionata sunt factorii care au contribuit la aceasta evolutie.
Si supermarketurile continua sa joace un rol important, cu o cota de aproximativ 14% din piata insa, au scazut cu un punct procentual fata de 2007. Raluca Pavel, marketing specialist in cadrul Mega Image, spune ca, luand in calcul orientarea clientilor catre cumparaturi eficiente, proximitatea va juca un rol din ce in ce mai mare, iar supermarketurile sunt de cele mai multe ori cele mai apropiate de clienti.
Marile magazine
In prezent, consumatorul este mai atent si mai sensibil la pretul produselor afisat la raft. "De aceea", crede Ioana Marginean, Director Marketing, Pludi Market, "el va cauta cel mai bun raport calitate-pret pentru produsele necesare traiului zilnic".
In criza, se pare ca interesele consumatorilor se indreapta catre produsele marcilor proprii ale magazinelor, care indeplinesc cerintele de calitate si nivel de pret. Magazinul Plus Discount si supermarketul Mega Image sunt doua dintre magazinele care "ofera clientilor aceeasi calitate, dar la preturi mai avantajoase" prin marcile proprii. Pe langa marcile proprii ale magazinelor, in prezent, consumatorii Real sunt mult mai sensibili la ofertele pe care hipermarketul le lanseaza. In ceea ce priveste sectorul non-food, oamenii sunt mai precauti cand vine vorba despre cheltuieli mari pe produse scumpe.
Criza
In ciuda contextului economic, vanzarile din sectorul food au inregistrat o crestere semnificativa in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut, spune Tjeerd Jegen Managing Director, Real Hypermarket Romania.
Trebuie totusi spus ca, pe timp de criza, cei mai favorizati sunt de obicei discounterii, fenomen observat si in majoritatea tarilor europene deja afectate. Andi Dumitrescu, directorul general al GfK Romania, a observat ca peste tot exista o crestere a magazinelor tip discount, precum si a marcilor private. Insa, acest lucru, subliniaza el, nu inseamna ca nu vor exista oportunitati si pentru magazinele de cartier.
Asa cum reiese si din studiu, magazinele tip discount au o evolutie pozitiva. Este si cazul Plus Discount care nu resimte criza. Comparativ cu perioada similara din 2008, numarul clientilor este chiar in crestere, atat in magazinele deschise recent, cat si in cele cu o vechime mai mare de un an. In plus, in acest an, discounterul are in plan deschiderea a 20-25 de magazine in tara. Si hipermarketul Real se poate lauda cu o crestere a vanzarilor si a numarului de clienti. Oficialul de la Real estimeaza ca acest numar va avea in 2009 o crestere semnificativa de doua cifre procentuale. In plus, hipermarketul se va extinde in acest an cu inca 3-4 magazine. Tot in 2009, Mega Image isi va continua expansiunea in Bucuresti si in proximitatea Capitalei prin deschiderea a opt noi magazine.
Vorbind despre un an de criza, consumatorii vor reactiona diferit, arata seful GfK. Unii dintre ei vor vana preturile mai avantajoase si promotiile din marii retaileri, iar altii este posibil sa-si tina sub control portofelul, vizitand mai degraba magazinele mici si evitand, astfel, expunerea la varietatea mare de produse din super si hipermarketuri.
Comertul traditional scade
Formele de comert traditional se afla in continuare pe un trend descendent. La nivel national, frecventa cumparaturilor de la buticuri si alimentare, a scazut anul trecut cu patru procente fata de 2007, si cu peste 20% fata de anul 2004.
Aceasta tendinta este mai accentuata la nivelul intregii tari si mai putin in Bucuresti, unde ponderea acestor tipuri de magazine este relativ constanta, arata studiul.
Nici vanzatorii stradali si din piete nu o duc bine. Conform datelor, rata cumparaturilor din aceasta zona a scazut anul trecut cu un procent fata de 2007, situandu-se la 3%, si, totodata, in 2008 s-a inregistrat o scadere cu trei procente comparativ cu 2004. Scaderea nu este dramatica, iar cei care locuiesc in apropierea pietelor continua sa prefere produse proaspete din zona. Motivul pentru care comertul traditional este inca preferat il aflam de la Tjeerd Jegen Managing Director, Real Romania. Acesta spune ca exista mai multe piete de desfacere pentru comertul traditional decat pentru cel modern.
Sectorul traditional va avea intotdeauna o parte considerabila din totalul pietei, "insa, in timp, in 5-10 ani, incepand de-acum, cea mai mare cota de piata in Romania va fi preluata de formatele moderne ale supermarketurilor, magazinelor de discount si hipermarketurilor", mai completeaza el. Datorita proximitatii, magazinele de cartier vor continua sa joace un rol aparte pentru consumul familiilor din Romania, chiar daca importanta comertului traditional in cheltuielile pentru bunuri de larg consum a scazut constant de la un an la altul – de la 80% in 2004 la mai putin de 60% in 2008.
71%, comert modern in Capitala
In Bucuresti, comertul modern este responsabil pentru 71% din valoarea totala a bunurilor de larg consum. Hipermarketurile detin cea mai importanta pondere, in jur de 42% cota de piata in valoare, in crestere de la 39% in 2008. Mai mult de 90% dintre bucuresteni si-au facut cumparaturile cel putin o data din acest tip de magazin anul trecut.
Detinand avantajul proximitatii fata de hipermarketuri, supermarketurile raman in continuare importante pentru gospodariile bucurestene, avand 21% cota de piata in valoare.
Asa cum reiese si din studiile realizate pana acum, retailul modern a urmat o traiectorie ascendenta. Ca efect al dezvoltarii comertului modern, romanii au continuat sa cumpere din ce in ce mai rar si sa plateasca din ce in ce mai mult la o achizitie, spune Andi Dumitrescu, directorul general al GfK Romania.
Trend
Seful GfK se asteapta ca in urmatorii ani, comertul modern sa continue trendul ascendent in detrimentul celui traditional, printr-o penetrare mai buna a pietei de catre jucatorii existenti si prin intrarea altor nume sonore. In 2009, Andi Dumitrescu estimeaza ca formele de comert traditional ar putea scadea cu pana la 4-5% fata de 2008. Procesul decizional al cumparatorului roman va continua si el sa sufere modificari. Specialistii se asteapta la o cautare mai acerba a preturilor mici, a promotiilor, sau dimpotriva o tendinta de economisire a timpului, o renuntare la produsele neesentiale si concentrarea pe cele esentiale.