EQ bate IQ si in companiile romanesti
Femeile care ocupa pozitii din top-management sunt mai putin stresate decat barbatii care detin functii similare, barbatii prefera sa lucreze in organizatiile cu 501-1000 angajati, iar femeile in cele cu 26-50 angajati, cei mai relaxati sunt antreprenorii (femei si barbati), iar cei mai stresati sunt supervizorii si executantii. Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele studiului "Inteligenta emotionala la locul de munca – 2007" realizat de firma de consultanta si training Competent Consulting.
Studiul "Inteligenta emotionala la locul de munca – 2007" a fost efectuat la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 1963 de respondenti, dintre care 1277 femei si 686 de barbati, in perioada 26 martie-15 iunie 2007. Marja de eroare este mai mica de 2,2%.
Studiul prezinta pentru prima oara informatii specifice Romaniei legate de impactul distributiei regionale a EQ si a tipurilor de emotii traite la locul de munca asupra:
- eficientei activitatii profesionale,
- nivelului de stres si epuizare emotio-nala,
- calitatii relatiilor si
- comunicarii profesionale.
In cadrul studiului, s-au urmarit trei factori legati de activitatea profesionala, care masoara efectul stresului:
- epuizarea fizica si emotionala,
- tendinta de neimplicare si
- reducerea eficientei activitatii.
"Obiectivul studiului lansat de Competent Consulting este colectarea de informatii pertinente, care sa permita evaluarea realista a impactului pe care inteligenta emotionala il are asupra activitatii angajatilor si managerilor din companiile romanesti", spune Daniel Bichis, responsabilul acestui proiect.
Inteligenta emotionala reprezinta capacitatea de percepere, intelegere si utilizare a emotiilor in vederea luarii deciziilor optime si punerii lor in practica intr-o maniera cat mai eficienta. Peste 80% dintre factorii care determina succesul profesional si obtinerea unui nivel ridicat de satisfactie in viata sunt asociati cu nivelul de inteligenta emotionala (EQ) si independenti de nivelul de inteligenta rationala sau academica (IQ). In paralel cu acumularea de cunostinte si de solutii pentru probleme logice, oamenii isi dezvolta si capacitatea de a detecta emotiile proprii si ale celor din jur, capacitatea de a analiza impactul emotional pe care il pot avea actiunile lor, capacitatea de a trezi in ei insisi si in ceilalti emotiile cele mai motivante, ce pot sustine deciziile lor, echilibrul emotional si optimismul, precum si increderea in sine si in cei din jur.
"Este evident ca toate aceste calitati sunt extrem de utile persoanelor ce ocupa pozitii de conducere, atat in companii, cat si in institutii si organizatii neguvernamentale. Iar studiile efectuate pe plan mondial au demonstrat ca inteligenta emotionala este cea care face diferenta intre leadership si leadershit, adica intre conducerea prin delegare, antrenare si automotivare si respectiv cea bazata pe autoritarism, control si feedback negativ", precizeaza Bichis.
Romanii – tot mai optimisti
La nivel national, femeile sunt mai putin stresate decat barbatii si au un nivel de inteligenta emotionala (EQ) mai ridicat. In ceea ce priveste valorile EQ pe regiuni, cele mai ridicate sunt in regiunea de Vest si Sud-Vest (Banat, Crisana, Gorj si Oltenia). Valorile EQ cele mai ridicate din tara sunt cele ale femeilor din Banat si Crisana. La polul opus se afla barbatii care locuiesc in regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud (Moldova, Bucovina, respectiv Muntenia). Bucurestenii si locuitorii din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Est si Nord-Vest prezinta niveluri EQ medii. Daca atat barbatii, cat si femeile din Bucuresti au niveluri EQ foarte apropiate intre ele, in celelalte trei regiuni femeile ii depasesc pe barbati din acest punct de vedere cu 5 pana la 8 puncte.
"Echilibrul emotional este masurat pe o scala de la 0 (pesimismul si insatisfactia cele mai profunde) pana la 100 (optimismul si satisfactia perfecte). Valoarea 50 este cea de echilibru, de egalitate intre cele doua tendinte extreme. Valori mai mici de 50 indica predominarea emotiilor negative, deci o tendinta spre insatisfactie si pesimism. Valori mai mari de 50 indica, din contra, predominanta emotiilor pozitive, ce determina senzatia de satisfactie si o atitudine optimista. Nivelul de epuizare (burn-out) este calculat pe o scala de la 0 la 100, valorile din tabele fiind procente din nivelul maxim de epuizare", explica conducatorul proiectului.
Din punct de vedere al echilibrului emotional (emotiile pozitive si cele negative traite la serviciu), cel mai bine stau barbatii din regiunea de Sud-Vest (Banat si Crisana), la polul opus fiind atat femeile, cat si barbatii din Nord-Est (Moldova si Bucovina).
Cele mai stresante profesii
Barbatii care lucreaza in domeniul administratiei publice sunt cei mai relaxati, iar cei mai stresati sunt cei care isi desfasoara activitatea in cadrul profesiilor liberale.
Cele mai relaxate femei lucreaza in constructii, iar cele mai stresate sunt cele din agricultura, armata, politie si jandarmerie. Barbatii care lucreaza in agricultura au cel mai precar echilibru emotional, acest grup social fiind singurul care are o dominanta a emotiilor negative fata de cele pozitive (scor mai mic de 50). Cei mai optimisti barbati sunt cei care lucreaza in servicii, cercetare-proiectare-IT si in justitie. In cazul femeilor, nivelul cel mai redus de optimism apare la cele care lucreaza in agricultura, ONG-uri si in administratia publica, in timp ce femeile care isi desfasoara activitatea in servicii, cercetare-proiectare-IT si invatamant sunt caracterizate de o predominanta a emotiilor pozitive. Nivelul cel mai redus de inteligenta emotionala il au barbatii care lucreaza in agricultura, urmati de cei din constructii, ONG-uri, invatamant si cercetare. Nivelul EQ cel mai ridicat il au barbatii din administratia publica. In cazul femeilor, nivelul cel mai redus al EQ il au cele care lucreaza in agricultura, in timp ce nivelul cel mai ridicat il au femeile care lucreaza in constructii.
Antreprenorii si managerii – cei mai putin stresati
Cei mai relaxati barbati sunt antreprenorii, iar cei mai stresati sunt somerii si pensionarii, urmati de cei aflati in functii de executie. Cele mai relaxate femei sunt cele care ocupa pozitii din top-management, iar cele mai stresate sunt cele aflate in somaj si la pensie, urmate de cele care ocupa functii de executie. Atat la barbati, cat si la femei se observa o scadere a nivelului de epuizare fizica si emotionala datorat stresului profesional pe masura ce ocupa o pozitie mai inalta in ierarhia organizatiei din care fac parte. Somerii au cel mai precar echilibru emotional, urmati de supervizori, iar cei mai optimisti barbati sunt antreprenorii.
In cazul femeilor, nivelul cel mai redus de optimism apare la cele aflate in situatia de somaj, in timp ce femeile care ocupa pozitii in top-management au o predominanta marcata a emotiilor pozitive legate de activitatea lor profesionala. Dintre persoanele active, nivelul EQ cel mai scazut il au persoanele de ambele sexe care ocupa functii de executie sau de supervizare, constatandu-se o crestere continua a nivelului EQ de-a lungul scarii ierarhice pana la top-manageri.
Antreprenorii, atat barbati cat si femei, au nivel mediu de inteligenta emotionala, in schimb manifesta o predominanta marcata a emotiilor pozitive legate de activitatea lor profesionala.
Femeile prefera organizatiile mici
Barbatii se simt cel mai bine in organizatiile cu 501-1.000 angajati, iar cei mai stresati sunt cei care isi desfasoara activitatea in organizatiile cu 1.001-5.000 angajati.
Cele mai relaxate femei sunt cele care lucreaza in organizatiile cu 26-50 angajati, iar cele mai stresate sunt cele care lucreaza in organizatiile cu 501-1.000 angajati. Barbatii care lucreaza in organizatiile cu 1.001-5.000 angajati au cel mai precar echilibru emotional, iar cei mai optimisti sunt cei care lucreaza in organizatiile cu 11-25, respectiv cu 501-1.000 angajati.
In cazul femeilor, nivelul cel mai redus de optimism apare la cele care lucreaza in organizatiile cu 501-5.000 angajati, in timp ce femeile care isi desfasoara activitatea in companiile mici (1-10 angajati) si in cele mari, cu peste 5.000 angajati, sunt mult mai predispuse sa asocieze activitatea lor profesionala cu emotiile pozitive. Dintre persoanele active, nivelul EQ cel mai scazut il au barbatii care lucreaza in organizatiile mici (1-50 angajati), precum si femeile care lucreaza in organizatiile foarte mari (peste 5.000 angajati).
Nivelul EQ cel mai ridicat il au barbatii din organizatiile cu 501-1.000 angajati, respectiv femeile din organizatiile cu 26-50 angajati.
Barbatii cu doctorat stau prost cu emotiile
Cei mai relaxati barbati sunt absolventii scolilor profesionale, iar cei mai stresati sunt cei care
si-au luat doctoratul. Cele mai relaxate femei sunt cele care au urmat cursuri post-liceale, dar si cele care detin un doctorat, iar cele mai stresate sunt cele au absolvit o scoala profesionala. Cel mai precar echilibru emotional il au barbatii avand un doctorat, in timp ce absolventii scolilor profesionale sunt cei care au cea mai pregnanta deplasare spre pozitiv a gamei de emotii pe care le simt in legatura cu activitatea profesionala. In cazul femeilor, se observa o scadere continua a nivelului de echilibru emotional odata cu cresterea nivelului de instructie, de la absolventele de liceu, care au nivelul cel mai ridicat de optimism si satisfactie, pana la absolventele cursurilor post-doctorale, care sunt mult mai predispuse sa asocieze activitatea lor profesionala cu emotii negative.
Nivelul cel mai redus de inteligenta emotionala este inregistrat in cazul barbatilor avand o pregatire profesionala minima (scoala generala), urmati in mod paradoxal de cei care au absolvit un doctorat. In schimb, barbatii care au urmat cursuri post-doctorale au cel mai ridicat nivel EQ. Paradoxul se repeta si la femei: cel mai scazut nivel EQ a fost inregistrat in cazul absolventelor scolilor profesionale, urmate de cele care au urmat cursuri post-doctorale. Nivelul cel mai ridicat este inregistrat de femeile avand doar scoala generala, urmate de cele care detin un doctorat.