E haos în împărăție: Primul pas pentru tratarea depresiei este educarea oamenilor despre această boală
“Atât de multe lucruri interesante li se întâmplă atât de multor oameni interesanţi. Și atât de multe lucruri interesante sunt rostite şi publicate – că e haos în împărăţie”.
Astfel se menționează în „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei” de Andrew Solomon. Volum finalist la Premiul Pulitzer, câştigător al National Book Awards şi inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului. Solomon spune că sărăcia nu te împinge neapărat la depresie. Dar e un factor de stres, care scoate la iveală slăbiciunile biologice şi psihice ale individului.
Omniprezentă
În fapt, americanul Andrew Solomon a luptat “face to face“ cu acestă boală. “Depresia s-a strecurat pe tăcute în viața lui”, preciza The Guardian. Iar Solomon și-a povestit “experienţa” în cartea considerată cea mai bună în domeniu. „(…) Lucrul care lipseşte din domeniul studiilor despre depresie e sinteza. Ştiinţele, filosofia, dreptul, psihologia, literatura, arta, istoria şi multe alte discipline s-au ocupat independent de problema depresiei. Atât de multe lucruri interesante li se întâmplă atât de multor oameni interesanţi şi atât de multe lucruri interesante sunt rostite şi publicate – că e haos în împărăţie. Depresia, sub diferite nume şi înfăţişări, este şi a fost totdeauna omniprezentă din motive biochimice şi sociale”. Aceasta scrie, mai pe larg, printre altele, Solomon.
Un tabu
Statisticile arată că, anual, companiile europene pierd în jurul a 82 de miliarde de euro din cauza acestei afectiuni. Iar conform OMS, la nivel mondial, costurile productivității scăzute cauzate de depresie și anxietate sunt de 1.000 de miliarde de dolari. De asemenea, depresia e considerată de OMS ca având cea mai mare contribuţie la nivelul de dizabilitate globală (7,5% din anii trăiţi cu dizabilitate în 2015).
De fapt, după cum se nota în unul dintre studiile dedicate acestei afecțiuni, cât de multă depresie poate duce un om? Referirea fiind făcută, desigur, la tumultul vremurilor în care trăim, deloc comode.
Câțiva cercetători de talie mondială dezbăteau subiectul și în cadrul Forului Economic de la Davos. Astfel, P. Murali Doraiswamy, unul dintre cunoscuţii experţi în analiza modului în care funcţionează creierul uman, susţine că depresia reprezintă cel mai mare tabu al secolului XXI. Aceasta deoarece, deşi e o afecţiune foarte răspândită, în spaţiul public se vorbeşte prea puțin despre acest subiect.
Astfel, omul de ştiinţă crede că primul pas ce trebuie făcut este educarea oamenilor. Cu cât mai multă lume înțelege în ce condiţii apare depresia, cu atât mai mult putem face ceva pentru a avea grijă de sănătatea mintală.