Cum să ne ferim de atacurile cibernetice. Ce ne sfătuiesc specialiștii în privința parolelor
Experții Bitdefender avertizează asupra riscului folosirii unor parole identice, de cele mai multe ori formate doar din litere. Recomandăt este înlocuirea lor cu diverse combinații de litere, cifre și simboluri și schimbarea lor frecventă. De asemenea, dispozitivele inteligente să fie conectate într-o rețea separată de cea la care sunt laptopurile sau telefoanele. „Gadgeturile smart au de regulă credențialele de acces (nume utilizator și parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reușesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu ușurință la laptopuri și telefoane, dacă sunt conectate în aceeași rețea, și pot accesa date confidențiale", notează sursa citată.
Câteva reguli simple de securitate cibernetică, potrivit specialiștilor Bitdefender
1. Faceți o scurtă cercetare înainte de a cumpăra un dispozitiv smart pentru locuință. Recenziile de pe internet pot explica cuprinzător problemele de confidențialitate pe care alți utilizatori le-au identificat.
2. Testați gadgetul și înțelegeți cum funcționează. Încercați să găsiți răspunsuri la următoarele întrebări: Cum se conectează la internet? Ce date accesează? Unde stochează datele și în ce circumstanțe? Pot ajunge datele pe mâna unui necunoscut, dacă rețeaua Wi-Fi este atacată? Calculați raportul între riscuri și beneficii.
3. Citiți declarația producătorului dispozitivului legată de protejarea dreptului la viață privată.
Plusul de confort adus de gadgeturile smart a fost secretul care a crescut an de an numărul dispozitivelor conectate până la peste șase miliarde la nivel global. Utilizatorii pot, printre altele, să monitorizeze casa de pe telefon, să vadă de la birou cine sună la sonerie, să pornească aerul condiționat înainte de a ajunge acasă, să știe dacă baia sau bucătăria s-au inundat sau să întrerupă alimentarea cu energie electrică dacă uită ceva în priză.
Studiu realizat de iSense la comanda Bitdefender relevă faptul că, în România, doar unul din șapte orășeni locuiește într-o casă inteligentă, deși o familie de la oraș are în medie zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri și televizoare smart.