Cu ce se ocupă, de fapt, departamentul de HR
Cu toate astea, HR-ul nu parea a fi niciodată disponibilizat, ca şi cum ar fi la adăpost, indiferent ce s-ar întâmpla. Tot ei sunt şi cei care recrutează şi, cum e şi firesc, uneori fac alegerile bune, iar alteori nu. Potrivit unui articol apărut în revista Fast Company, intitulat Why We Hate HR, sunt angajaţi care consideră că oamenii de HR se poziţionează pe ultima treaptă a lumii corporatiste, nu au talent şi nici imaginaţie. O părere care poate fi nu doar subiectivă, ci chiar fundamental greşită.
BestJobs a rulat recent 2 sondaje de opinie pentru a afla structura activităţilor derulate de specialiştii HR, comparativ cu cele pe care îşi doresc de fapt să le realizeze.
Ce activităţi desfăşoară departamentul de Resurse Umane?
- 23% – Recrutare și selecție de personal
- 16% – Comunicare internă
- 15% – Evaluare performanțe și compensare personal
- 14% – Programe de training și dezvoltare
- 14% – Coordonare proces de integrare a noilor angajați
- 12% – Întocmire și administrare dosare de personal
- 6% – Payroll
18% din timpul responsabililor de resurse umane este alocat activităților administrative.
Ce activități își dorește departamentul de Resurse Umane să desfășoare?
- 24% – Recrutare și selecție de personal
- 19% – Programe de training și dezvoltare
- 19% – Coordonare proces de integrare a noilor angajați
- 18% – Evaluare performanțe și compensare personal
- 16% – Comunicare internă
- 3% – Întocmire și administrare dosare de personal
- 2% – Payroll
Din cel de al doilea sondaj reiese faptul că specialiștii HR vor să reducă volumul alocat documentelor și vor să investească mai mult timp în recrutare, formare, pregatire și evaluare angajați.
Investițiile în formarea și dezvoltarea angajaților conduc în cele din urmă la creșterea productivității muncii. Oferirea de programe de training și formare comunică și faptul că angajații sunt importanți și valoroși pentru companie, ceea ce conduce la o implicare mai ridicată și cresterea fidelității acestora față de angajator.
Angajații productivi au un impact pozitiv asupra profitului companiei. Se pare că investiția în pregătirea personalului nu are niciun dezavantaj și este și una din activitatea al cărui volum specialiștii HR și-ar dori să îl sporească.
Sondajul a fost efectuat la nivel național pe pagina de angajatori BestJobs în aprilie 2012, pe un eșantion total de 181 de respondenți. Aceste sondaje nu sunt știintifice și reflectă doar opiniile utilizatorilor, se precizează într-un comunicat emis de BestJobs.