Companiile pierd informaţii vitale din cauza hackerilor, dar nu se protejează
Companiile sunt lipsite de agilitatea, bugetul şi competenţele necesare pentru remedierea vulnerabilităţilor cunoscute şi pentru o pregătire eficientă pe zona de securitate informatică.
43 de firme din o sută au declarat că bugetul total alocat de către organizația lor securității informației va rămâne aproximativ la fel în următoarele 12 luni, în ciuda creşterii numărului de ameninţări.
Totodată, 53% au afirmat că lipsa resurselor umane calificate reprezintă unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă în implementarea unui program eficient de securitate a informaţiilor din organizaţie şi doar 5 la sută dintre companiile respondente dispun de o echipă de investigare și analiză a ameninţărilor, care include analişti dedicaţi.
Aceste date marchează mici diferențe față de anul 2013 când 50% din respondenţi subliniau lipsa resurselor calificate iar 4% declarau că dispun de o echipă de investigare și analiză la ameninţări care include analişti dedicaţi.
Pericolul vine dinspre angajaţii nepăsători
"Angajaţii nepăsători și în necunoștință de cauză " reprezintă principala vulnerabilitate cu care se confruntă companiile, menționată de 38% dintre respondenţi, iar "arhitectura sau sistemul învechit de securitate a informaţiilor" şi "folosirea cloud computing-ului" ocupă poziţiile doi şi trei, cu 35%, respectiv 17%.
"Furtul de informaţii financiare", "perturbarea și distorsionarea activității organizației" şi "furtul de proprietate intelectuală sau de date" reprezintă principalele trei ameninţări (menționate și ca priorități de 28%, 25% şi, respectiv, 20% dintre respondenți).
Raportul EY are la bază un sondaj la care au participat 1.825 de organizaţii din 60 de ţări.