Cine nu stie sa utilizeze calculatorul mananca banii companiei
Acest lucru a fost discutat in cadrul seminarului "ECDL pentru Companii" organizat de ECDL Romania (centru de eliberare a Permisului European de Conducere a Computerului) si CCIRB – Directia Informatii si Dezvoltare Afaceri.
La eveniment au participat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, si Aurel Vainer, vicepresedintele CCIRB, care au sustinut implementarea programului ECDL in companii si institutii publice pentru eficientizarea activitatii angajatilor din sectorul public si privat.
Peste jumatate dintre angajati nu au urmat niciodata cursuri IT
Sondajul de opinie realizat de ECDL Romania si CCIRB a fost adresat unui numar de 2.000 de companii si institutii publice, majoritatea repondentilor aflandu-se in functii de conducere.
Astfel, s-a evidentiat faptul ca:
- 75% dintre persoanele chestionate folosesc computerul la serviciu mai mult de 24 de ore pe saptamana (aproape 5 ore/zi);
- 59% dintre angajati nu au urmat niciodata cursuri de instruire IT si doar 11% au urmat un curs de training in domeniul IT la un nivel specializat;
- 79% dintre angajati utilizeaza aplicatiile de procesare de text – Word, calcul tabelar – Excel, prezentari – Power Point, internet si posta electronica);
- 69% dintre cei care utilizeaza calculatorul la locul de munca pierd timpul zilnic pentru rezolvarea unor probleme legate de necunoasterea unor anumite comenzi / operatii simple de utilizare a computerului, cum ar fi tiparirea documentelor, probleme intampinate de ei insisi sau de colegii de serviciu;
- pentru a remedia problemele aparute, se recurge in general la asistenta externa, la programatori sau la ajutorul colegilor de serviciu.
Companiile romanesti pierd peste 500 milioane euro
Pe de alta parte, cele mai recente studii efectuate in Italia cuantifica pierderi de 15 miliarde de euro in cadrul companiilor din cauza utilizarii ineficiente a computerului la locul de munca, pe cand in Romania aceste pierderi se ridica la peste 500 de mi-lioane de euro, conform extrapolarii acestor analize pe situatia interna de catre ECDL. In Romania, proportia de neutilizatori este mult mai mare (74%), iar specialistii sunt mult mai putini (3%), ca de altfel si utilizatorii medii, spre deosebire de Italia.
Programul seminarului a cuprins prezentari despre programe si facilitati oferite intreprinderilor pentru diagnosticarea si instruirea in domeniul IT, programe ale Uniunii Europene pentru sprijinirea trainingului IT, precum si prezentarea sondajului de opinie privind gradul de utilizare a tehnicii de calcul in cadrul companiilor romanesti.
Centrul acreditat de ECDL Romania, Andreco Educational, a lansat tuturor participantilor la seminar propunerea de a diagnostica gratuit grupuri de cate 10 angajati, etapa care va determina necesarul de instruire IT pentru fiecare angajat din companie/ institutie publica.