Cele mai hot trenduri în IT în 2018
Conceptul de machine learning se leagă direct de domeniul inteligenţei artificiale şi se referă la abilitatea maşinăriilor de a învăța să recunoască diverse modele, să realizeze predicții şi să acţioneze pe baza informațiilor stocate.
Astfel, Sid Chatterjee spune că această componenta va fi integrată tot mai mult în produsele lansate de marile companii IT în 2018 şi vor fi aduse la un alt nivel, potrivit Money Control.
Deja am făcut cunoştinţă cu dispozitive bazate pe recunoaştere şi comenzi vocale, precum Alexa, Google Home sau Apple Pod.
Iar acestea vor deveni şi mai performante în 2018. Calitatea interacţiunii prin intermediul vocii se va îmbunătăţi, astfel încât vor putea juca rolul de asistenţi virtuali ai locuinţelor inteligente.
De asemenea, boţii de chat vor fi integraţi mai mult în platforme de comunicare precum Facebook Messenger sau Slack, iar multe afaceri vor folosi pentru a obţine un engagement mai mare cu consumatorii în social media.
În aceste condiţii, firmele trebuie să îşi îmbunăţească securitatea, pentru că hackerii vor găsi noi modalităţi de a exploata vulnerabilităţile dispozitivelor inteligente de prin casă.
Tânăra generaţie schimbă regulile jocului
Potrivit lui Sid Chatterjee, millenialls joacă un rol important în ascensiunea boţilor de chat. Potrivit unui studiu realizat de Retale, 60% dintre tineri au folosit un bot de chat cel puţin o dată. Companiile din retail, din domeniul financiar-bancar şi telecom sunt cele care se adaptează cel mai rapid la acest trend.
Dar ce sunt boţii de chat?
Ei bine, aceştia sunt softuri automatizate sau semi-automatizate realizate în special pentru a interacționa cu clienții. Sunt proiectaţi să răspundă rapid la întrebările utilizatorilor și să scoată informații relevante dintr-o cantitate uriașă de date. În general, boţii rulează sarcini simple și repetitive într-un ritm mult mai rapid decât ar putea o ființă umană. Construiți pe principiul rețelelor neurale, boţii sunt dotați cu un anumit grad de inteligență artificială și devin cu timpul, tot mai eficienți în răspunsuri.
Facebook Messenger a introdus deja astfel de boţi de chat – spre exemplu, unul prin care poți comanda un Uber, sau unul al companiei aeriene KLM care îți da informații despre zboruri și te ajută să faci rezervări.
Şi şeful DELL pariază pe machine learning
Inteligenţa artificială şi „machine learning“, adică învăţarea de către maşini a proceselor, vor reprezenta motoarele pentru progresul umanităţii în următoarele decenii, iar datele vor fi combustibilul pentru aceste motoare, a spus recent Michael Dell, fondatorul companiei Dell Technologies.
„Senzorii vor fi peste tot şi vor transmite continuu. În curând vor fi peste 100 de miliarde de obiecte conectate la internet, iar provocarea este ca datele transmise de aceşti senzori să fie prelucrate instantaneu, în timp real“, a spus Michael Dell în cadrul unui eveniment.