Ce mai citim pentru dezvoltarea personală?
6. Următoarea lectură din listă, în strânsă legătură cu abordarea lui Eduard de Bono, este „Cercul inovației: drumurile bătătorite nu duc spre succes”, de Tom Peters. Dacă de Bono ne oferă un instrument prin care să stimulăm creativitatea, Tom Peters ne dă un motiv foarte puternic pentru a fi creativi: lumea așa cum o știm noi este pe cale de dispariție și cei care vor supraviețui vor fi aceia care vor reuși să se diferențieze.
Afacerile de succes vor fi cele care vor avea ceva diferit, nou, ceva care va face diferența. Iar cartea lui Peters este un fel de alarmă pentru cei care sunt pregătiți să audă sunetul ei. Ceilalți dorm sau sunt morți de ceva timp, atât de morți încât nici nu își dau seama. Afacerile le merg din ce în ce mai prost, așteaptă doar să „treacă de criză”. Doar cei care au înțeles că aceasta este noua normalitate și se concentrează pe ceea ce vor face în viitor, vor avea succes. Iar cel mai potrivit moment este ACUM, pentru că „dacă aștepți momentul potrivit, te întrec alții care nu îl așteaptă.” (Woody Allen).
7. Să ne întoarcem din nou la ceea ce puteți face pentru succes, atât al dumneavoastră, cât și al celor cu și pentru care lucrați. Puteți încerca Seth Godin cu „Ești de neînlocuit?” (traducerea titlului original Linchpin: Are You Indispensable?). Dată fiind trecerea de la procese standardizate de producție la o altă abordare a muncii, impactul personal al individului este mult mai important. Individul de la linie era extrem de ușor de înlocuit de un altul.
Godin vă va ajuta să înțelegeți ce înseamnă noua lume a muncii și cum au loc transformările. Veți citi despre alegerea personală de a contribui, de a aduce plus-valoare, de a trăi în mod unic, de a fi de neînlocuit. Companiile care vor reuși, care vor avea cu adevărat succes, vor fi acelea care îi vor strânge în jurul lor pe cei de neînlocuit, care, la rândul lor, vor considera că lucrează pentru o companie de neînlocuit. Linchpin este o carte brutal de sinceră, care aruncă în joc adevăruri de care cititorul nu se poate ascunde. Seth Godin insistă pe alegerea personală pe care fiecare o are de făcut pentru a-și descoperi potențialul maxim.
8. Oarecum cu același lucru vă veți confrunta şi în „A 8-a treaptă a înțelepciunii. De la eficiență la măreție”, în care Stephen Covey introduce „măreția” ca fiind opusul mediocrității și faptul că diferența este tocmai alegerea personală. „A 8-a deprindere vă insuflă o mentalitate și un set de abilități care vă permite să puneți mereu în valoare potențialul oamenilor”, spune Covey. Pornind de la misiunea și semnificația personală veți putea afla cum să vă puneți amprenta asupra celor din jurul vostru și cum să creșteți odată cu cei alături de care lucrați.
Nicicând comunicarea între oameni nu a fost mai importantă, deoarece provocarea cea mai mare este dată de inter-conectivitate. Modul de comunicare de la unul către mulţi s-a transformat în comunicarea multora către mulţi Adevărata experienţă de comunicare presupune interacţiune şi este creată de oameni adevăraţi și autentici. Peter Drucker spunea: „O mare parte din ceea ce numim management constă în a împiedica oamenii să lucreze”, iar lectura acestui volum vă poate face să vă schimbați atitudinea. În cazul în care doriți.
9. Accepțiunea pe care o aveți față de economie și politică vă va fi zguduită dacă veți parcurge următoarele două lecturi: „Lebăda Neagră” și „Antifragile” de Nassim Taleb. Ne aflăm în ceea ce specialiştii numesc ERA INFORMAŢIEI. Totul depinde în acest moment de corectitudinea informaţiilor deţinute şi de viteza de reacţie la aceste informaţii: despre trecut, despre prezent şi despre viitor. Lumea este într-o continuă schimbare, iar viteza schimbării este din ce în ce mai mare. Aceasta este provocarea.
Maxima lui Heraclit – „Schimbarea este singura constantă” este şi acum valabilă. Sunt extrem de importante atât viteza de navigare în această lume, cât şi criteriile după care se alcătuieşte „harta”. În cazul în care ruta – şi prin asta înţelegem strategia – se bazează pe scenarii rezultate doar din prelucrarea informaţiilor cu privire la evenimente trecute sau cunoscute, putem avea complicaţii pe parcursul croazierei. Pentru a avea o viziune completă trebuie să ne lărgim perspectiva şi să lucrăm cu informaţii din viitor. Există fenomene rare, cu efecte extreme, care pot afecta grav condiţia în cazul în care sistemul nu este pregătit să le facă faţă. Astfel de evenimente sunt cele de tipul black swan, fenomenul descris de Nassim Taleb în cartea cu acelaşi nume, apărută în 2004, revizuită şi republicată în 2010. Fenomenul black swan este denumit astfel pornind de la faptul că, până la descoperirea în Australia, în jurul anului 1670, a unei lebede negre, toată lumea europeană considera că lebedele nu pot fi decât albe şi că lebăda neagră nu există.
Un fenomen black swan are următoarele caracteristici:
– excepţie;
– impact extrem;
– predictibilitate retrospectivă.
Black swan este doar o metaforă pentru a descrie un fenomen/eveniment neaşteptat – atenţie, doar pentru observator – cu un impact major şi care, după ce se întâmplă, devine probabil şi posibil. Exemple: computerul personal, internetul, reţelele sociale sau 9/11, criza financiară. Surpriza faţă de eveniment este doar a observatorului direct, a celui implicat. Taleb face o analogie foarte bună a ceea ce este un eveniment black swan pentru un curcan sacrificat de Crăciun: surpriza este doar a lui, pe când măcelarul ştia tot timpul ce urma să se întâmple. Un sistem devine capabil să supraviețuiască sau să se dezvolte doar dacă este capabil să facă faţă atât scenariilor posibile, celor probabile, dar şi celor care par imposibil de prevăzut.
„Black Swan” continuă cu „Antifragile” în 2012. Nassim Taleb demonstrează că antonimul cuvântului „fragil” nu este „robust”, ci „antifragil”, adică ceva ce beneficiază de pe urma șocului. Aversiunea față de incertitudine și nesiguranță este foarte mare și încercăm să ne protejăm făcând predicții în cadrul de referință unde datele sunt cunoscute. Dar asta nu înseamnă evoluție, este stagnare într-o zonă de confort unde apariția unui fenomen de impact va provoca efecte devastatoare. Toate sistemele naturale sunt antifragile, așa a funcționat selecția speciilor pe parcursul evoluției, dar ceea ce se întâmplă în prezent este extrem de fragil: economia, sănătatea individuală și colectivă, politica, educația.
10. Ultimele două volume pe care eu le consider esențiale şi pe care le-am unit cumva sub aceeaşi umbrelă se ocupă de adevăr. Prima este „Adevărul (cinstit) despre necinste” în care Dan Ariely, profesor de economie comportamentală la Universitatea Duke, explică foarte simplu și cinstit cum funcționează lipsa de onestitate și care sunt motivele și mecanismele ei. Deși aparent totul ar trebui să fie un calcul în care să fie analizate costurile și beneficiile, mecanismele sunt mult mai complicate.
Cartea lui Ariely descrie forțele care îi determină pe oameni să acționeze necinstit și cum și ce se poate face ca oamenii să trișeze mai puțin. Cea de-a doua carte despre adevăr „Radical Honesty”, de Brad Blanton. Extrem de violent în limbaj și provocator până la durere, Blanton face apologia adevărului ca singura variantă în care viața poate fi trăită cu adevărat. Cei care ascund adevărul sau care mint suferă mai mult și sunt mult mai stresați decât ceilalți: „Noi toți mințim. Ne consumă. Este sursa principală a stresului. Minciuna ucide oamenii. Cea mai mortală formă de minciună este ascunderea de informații față de o persoană pentru că avem impresia că ar fi afectată.” Sunt mulți cei care se joacă de-a adevărul și minciuna.
Cu cât jucați mai bine acest joc, cu atât mai greu va fi să vă maturizați cu adevărat și să fiți propriul stăpân al propriei vieți. Puteți să vă trăiți propria viață sau puteți să dați vina pe tot felul de circumstanțe exterioare. Asta nu vă va face nici mai sănătoși și nici mai fericiți.
Lista de cărți pe care am prezentat-o a fost limitată la titlurile pe care eu le consider a fi mai importante pentru a fi mai prezent, mai atent și mai implicat în propria viață. Sunt multe cărți care conțin o mulțime de informații mai importante, aici sunt doar câteva dintre cele pe care eu le consider esențiale. Sper că sunteți destul de curioși!
ANTONETA GALEŞ este Directorul de Resurse Umane al Selgros Cash&Carry România.