Ce aşteptări salariale au românii din programele de MBA şi cât ajung să câştige după absolvire?
Analiza evidenţiază că veniturile medii brute anuale ale românilor care urmează un MBA se ridică la 26.700 de dolari (1.600 de euro lunar), în vreme ce aşteptările lor post absolvire sunt cu 249% mai mari, respectiv 93.060 de dolari (circa 4.000 de euro lunar). Comparativ, francezii se aşteaptă să câştige cu 117% mai mulţi bani după absolvire, în vreme ce spaniolii anticipează o creştere a veniturilor cu ceva mai mult de o treime.
Oliver Olson, Decan al programului de MBA furnizat pe plan local de Maastricht School of Management, este de parere că, în mod normal, aşteptările salariale ale absolvenţilor de MBA ar trebui să fie corelate cu nivelul veniturilor din ţările de origine: “În România, salariul mediu net este mai mic de 500 de euro. Potrivit anumitor studii publicate la începutul lui 2012, salariul mediu net al unui absolvent de MBA din România este cuprins între 1.500 şi 3.000 de euro. Salariul minim brut din Olanda este de 1.500 de euro, în vreme ce în Luxemburg se ridică la 1.800 de euro, aşa că e normal ca aşteptarile salariale ale studenţilor din aceste ţări sunt mai ridicate decât ale celor din alte state”, spune Olson.
Chiar dacă aşteptările post absolvire ale românilor care deţin o diploma MBA sunt foarte mari, realitatea este cu totul alta. Raportul “TopMba.com Jobs & Salary Trends Report 2011/2012”, publicat de QS, evidenţiază că angajaţii români absolvenţi de MBA, care lucrează pentru o companie locală, au realizat venituri anuale medii brute de 35.000 de dolari în 2011 (aproape 2.100 de euro lunar). În schimb, românii posesori de MBA angajaţi într-o multinaţională, au fost remuneraţi anul trecut cu 59.200 de dolari (circa 3.550 de euro lunar brut).
La nivel european, multinaţionalele din Elveţia, Rusia, Marea Britanie şi Danemarca şi-au plătit cel mai bine absolvenţii de MBA în 2011. Astfel, un absolvent de MBA din Elveţia a câştigat anul trecut 122.300 de dolari brut anual (7.331 euro brut lunar), în Rusia – 6.294 de euro brut lunar, în Marea Britanie – 5.952 de euro brut lunar, iar în Danemarca – 5.940 de euro.
Salariile pe care le-au primit anul trecut absolvenţii de MBA din Europa nu au fost corelate însă cu evoluţia reală a Produsului Intern Brut (PIB) din ţările lor. Astfel, Turcia (+8,5%), Estonia (+7,6%), Lituania (+5,9%) şi Letonia (+5,5%) sunt ţările ale căror economii au avansat cel mai mult anul trecut, în mod real, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE). Totuşi, absolvenţii de MBA din statele mai sus menţionate nu sunt nici pe departe printre cei mai bine plătiţi la nivelul Europei.
Prin urmare, ce ar trebui să facă românii care vor absolvi un program MBA în următorii ani, pentru a avea parte de un job mai bine plătit? Să rămână să lucreze în ţară sau să încerce să exploateze oportunităţile dintr-o altă ţară europeană sau chiar dintr-o regiune mai îndepărtată?
“Cel mai bun sfat pe care pot să îl ofer cuiva din România, sau dintr-o altă ţară, ar fi să-şi găsească un rol şi o companie care să se potrivească reciproc. Există o mulţime de provocări în orice ţară de pe glob, în special pentru acei absolvenţi de MBA care s-au pregătit în fundamentele managementului şi în comunicare interculturală. Românii, datorită istoriei culturale unice, a localizării în Europa de Sud-Est şi a poziţiei solide pe care o au în Uniunea Europeană, sunt foarte pregătiţi pentru a avea roluri care necesită abilităţi cross-culturale şi de limbă într-unele din cele mai provocatoare locaţii din Europa”, spune Stephen Taylor, Assistant Vice President of Global Recruitment la Thunderbird School of Global Management, una din şcolile de business care vor participa la târgul de MBA organizat de QS la Bucureşti pe data de 8 octombrie.
Absolvenţii de MBA din România ar putea face faţă fără probleme pe piaţa forţei de muncă din Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania, chiar dacă ţările în cauză se confruntă cu mari probleme economice.
“Absolvenţii din România sunt candidaţi excelenţi pentru a ocupa poziţii manageriale în economiile problematice din Zona Euro. Chiar dacă crizele din Portugalia, Spania, Italia şi Grecia sunt relativ recente, România se afla într-o schimbare continuă de 22 de ani. Acest lucru le conferă managerilor români un nivel de confort în situaţii caracterizate de schimbări constante. Schimbarea este o situaţie normală pentru managerii români”, subliniază Oliver Olson.
În România, cererea pentru programe de MBA este redusă, însa creşte de la an la an, în condiţiile în care recrutorii din UE angajează tot mai mulţi oameni din ţările care au devenit recent membre ale Comunităţii Europene. Comparativ, Bulgaria a raportat în 2011 o scădere a cererii pentru programele de MBA, în condiţiile în care ţara continuă să fie afectată de măsurile guvernamentale de austeritate din Grecia, se arată în raportul “TopMba.com Jobs & Salary Trends Report 2011/2012”.
“Economiile din Europa de Est au experimentat un an 2011 foarte dificil, iar mai multe state, inclusiv Ucraina, Ungaria şi Bulgaria, au făcut eforturi să-şi menţină solvabilitatea. Deloc suprinzător, salariile absolvenţilor de MBA din regiune s-au redus din cauza presiunilor existente în zonă. Cu toate acestea, Rusia a contrastat puternic cu restul ţărilor, după ce şi-a revenit rapid din criza financiară şi a arătat chiar o dorinţă mai mare pentru programele de MBA, oferind salarii competitive”, potrivit raportului.
La nivelul Europei de Est, analiza QS arata că România se afla pe locul al patrulea, raportat la salariile brute anuale pe care le primesc absolvenţii de MBA angajaţi în multinaţionale. Pe primele locuri se află absolvenţii din Rusia – 6.294 de euro brut lunar, urmaţi de cei din Ungaria – 5.101 euro brut lunar şi de cei din Ucraina – 5.035 de euro brut lunar. Absolvenţii români de MBA din multinaţionale câştigă circa 3.550 de euro brut lunar, fiind urmaţi de cei din Bulgaria (3.237 de euro lunar brut), Grecia (3.237 de euro brut lunar) şi Polonia (3.159 de euro brut lunar). Interesant este că absolvenţii greci de MBA au câştigat mai mult anul trecut decât polonezii, în condiţiile în care Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu 6,9%, iar cel al Poloniei a avansat cu 4,3%, potrivit Eurostat.
În ciuda problemelor economice cu care se confruntă în ultimii ani ţări ca Grecia, România, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, Stephen Taylor evidenţiază că numărul aplicanţilor din Estul şi Centrul Europei este într-o continuă creştere. Totodată, el notează că pe măsură ce economiile statelor din regiune se vor dezvolta, ajutate şi de stimulentele autorităţilor pentru încurajarea mediului antreprenorial, cu certitudine că numărul celor care îşi vor dori să urmeze un MBA va creşte.
Mai multe amănunte despre QS World MBA Tour găsiți aici.