Angajații seniori, categorie cheie pentru o afacere de succes
Cei mai mulți oameni de afaceri caută absolvenții proaspăt ieșiți de pe băncile facultății, tineri talentați, plini de energie și creativitate, pe care pot să îi modeleze în funcție de nevoile și cerințele proprii ale afaceri. Aceste persoane, pregătite să își valorifice cunoștințele dobândite de-a lungul anilor de studiu, sunt inconestabil importante pentru dezvoltarea unui business de succes. Cu toate acestea, mulți angajatori uită de o categorie la fel de valoroasă, care poate ajuta creșterea unei afaceri – populația în vârstă.
Flexibilitatea, cheia balanței muncă-viață personală
Experiența și cunoștințele angajaților seniori acumulate de-a lungul carierei sunt doar câteva dintre beneficiile pe care seniorii le pot aduce unei afaceri. Însă odată cu înaintarea în vârstă, prioritățile unei personae se schimbă. Astfel, sănătatea și viața de familie devin din ce în ce mai importante, iar angajatorii trebuie să ia aceste lucruri în considerare. Soluția pentru această situație este una simplă – flexibilitatea.
Potrivit unui studiu recent Regus, care a vizat 44.000 de manageri și oameni de afaceri seniori, 4 din 5 persoane consideră că munca flexibilă este cheia productivității atunci când vorbim despre angajați în vârstă. Potrivit cercetării, 84% dintre respondenți afirmă că flexibilitatea reprezintă modalitatea principală de a păstra angajații seniori după vârsta de pensionare.
Mai mult de atât, 88% dintre persoanele care au răspuns eșantionului susțin că munca flexibilă le oferă angajaților seniori posibilitatea de a-și îndeplini atât îndatoririle față de familie, cât și responsabilitățile vieții profesionale.
Diversitatea, factor determinant al succesului
În România, datorită faptului că vârsta de pensionare a înaintat, 63 de ani pentru femei și respectiv 65 de ani pentru bărbați, forța de muncă este mai diversificată ca oricând. Cu toate acestea, statisticile Eurostat din anul 2014 arată că doar 41% dintre românii cu vârste între 55 și 65 de ani activează pe piața muncii. Tocmai de aceea, instituțiile statului au lansat proiecte care își propun să crească nivelul de conștientizare a importanței îmbătrânirii active pe piața muncii, oferind consultanță și oportunități de angajare potrivite nevoilor populației în vârstă.
Situație Win-Win
Angajarea seniorilor reprezintă un câștig pentru toate părțile implicate: angajatorii se pot bucura de expertiza acestor persoane, iar seniorii la rândul lor pot face trecerea spre pensionare mult mai ușor.
Este un lucru bine știut faptul că persoanele care se pensionează brusc riscă să fie afectate de depresii reactive, provocate de pierderea rolului în societate sau de scăderea nivelului de trai. Munca flexibilă oferă seniorilor posibilitatea unei treceri progresive de la statutul de angajat la pensionar, ameliorând impactul acestei schimbări majore în viața fiecărei persoane.