Analiza Tranzactionala ca model in dezvoltarea organizationala
Stari ale ego-ului
Eric Berne a recunoscut trei stari ale ego-ului uman, fiecare reprezentand un sistem integral de ganduri, sentimente si comportamente cu ajutorul caruia interactionam unii cu ceilalti. Starile ego-ului uman – Parintele, Adultul si Copilul – si interactiunea lor formeaza fundamentul teoriei Analizei Tranzactionale.
Tranzactiile
Tranzactiile se refera la schimburile comunicationale interumane. Specialistii in Analiza Tranzactionala sunt antrenati sa recunoasca din ce stari ale ego-ului efectueaza oamenii aceste schimburi si sa urmareasca secventele tranzactionale astfel incat sa poata interveni si imbunatati eficacitatea comunicarii.
Impulsurile
Berne a observat ca oamenii au nevoie de impulsuri, unitatile recunoasterii interpersonale, pentru a supravietui si a prospera. Intelegerea modului in care oamenii dau si primesc impulsuri pozitive si negative si schimbarea unor tipare nesanatoase de impulsionare sunt aspecte puternice ale lucrului cu Analiza Tranzactionala.
Reactiile ca jocuri
Berne a definit anumite tipare comportamentale disfunctionale ca jocuri. „Aceste tranzactii repetitive, malefice, au intentia de a obtine impulsuri, dar, in loc sa faca acest lucru, ele accentueaza sentimentele negative si mascheaza exprimarea directa a gandurilor si sentimentelor”.
Scenariu de viata
Potrivit lui Berne, comportamentul disfunctional este rezultatul deciziilor de auto-limitare luate in copilarie pentru a supravietui. Asemenea decizii culmineaza cu „scenariul de viata”, cum il numea Berne, un plan semi-constient care guverneaza modul in care este traita viata. Schimbarea acestui scenariu de viata este scopul psihoterapiei prin intermediul Analizei Tranzactionale. Inlocuirea scenariilor organizationale violente cu un comportament cooperant non-violent este scopul altor aplicatii ale Analizei Tranzactionale.
Eu sunt OK – Tu esti OK
Aceasta este probabil cea mai cunoscuta expresie a scopului Analizei Tranzactionale: stabilirea si reconfirmarea pozitiei care recunoaste valoarea si competentele fiecarei persoane. Specialistii in Analiza Tranzactionala privesc oamenii ca fiind la baza „OK”, in regula, si astfel capabili de schimbare, dezvoltare si interactiuni comunicationale sanatoase.
Contractele
Practica in Analiza Tranzactionala se bazeaza pe contracte mutuale pentru schimbare. Specialistii in Analiza Tranzactionala vad oamenii ca fiinte capabile de a decide ce isi doresc de la viata. Conform acestei conceptii, Analiza Tranzactionala functioneaza pe o baza contractuala intre client si terapeut, educator sau consultant, in cazul organizatiilor.