ANALIZĂ CARIERE: De ce ne pleacă medicii? Cum se poate stopa acest exod?
Redactorii revistei CARIERE au încercat să afle care sunt nemulţumirile lor şi de ce îşi doresc aşa de mult un job în altă ţară din Uniunea Europeană, dar şi ce ar trebui să se schimbe în sistem ca să se stopeze acest exod.
Este şi cazul Ralucăi Simion, o tânără de 34 de ani, care a ales să plece ca anestezist în Franţa. „Anul trecut, am decis să-mi depun candidatura pentru un post vacant în domeniul sănătăţii, în Lyon. Am fost extrem de fericită când am aflat că am fost acceptată. Motivele care m-au determinat să părăsesc ţara sunt numeroase. De exemplu, salariul pe care îl primeam în România era aşa de mic încât e suficient să fac o gardă în Franţa şi să-l acopăr. Mulţi vor spune că şi traiul de viaţă de aici este mult mai scump, că taxele către stat sunt mai mari. Aşa este. Însă, dacă în România îmi făceam tot timpul griji pentru ziua de mâine, pentru plata chiriei şi asigurarea hranei necesare de zi cu zi, aici nu se întâmplă să am astfel de probleme. Nu sunt visătoare. Nu e ca şi cum aş fi câştigat la Loto, dar pot să-mi fac munca relaxată, aşa cum ar trebui să se întâmple în orice stat care îşi respectă cetăţeanul.”, explică Raluca Simion, unul dintre motivele principale pentru care a decis să plece peste hotare.
„În România, nu se face nicio diferenţă între medici şi hoţi”
Însă, tânăra susţine că nu situţia financiară a cântărit decisiv în luarea acestei hotărâri. „Decizia de a pleca în altă ţară a fost extrem de dificilă, ţinând cont că familia mea a rămas în România şi aici sunt singură printre străini. Niciodată nu voi putea să spun că sunt acasă. O parte din mine vrea înapoi în România. Nu este deloc uşor. Poate că cel mai mult a contat felul în care suntem trataţi cei din sistemul de sănătate, în ţară. Aproape că nu se face nicio diferenţă între noi şi nişte hoţi. Se generalizează foarte mult. Că luăm şpagă, că ne obligăm pacienţii să îşi cumpere diferite medicamente, pansamente, seringi, că bolnavii nu sunt îngrijiţi corespunzător. Dar nu ia nimeni în considerare că dacă în spital nu există tot ceea ce trebuie, noi nu putem cumpărăm din buzunar cele necesare. Nu ne permitem. Şi avem de ales între a nu face nimic şi a îi pune să-şi cumpere singuri pentru a încerca să le salvăm viaţa sau pentru a nu le agrava situaţia. În plus, nu este destul personal. Ce poate să facă o asistentă dacă are nu ştiu câte saloane, este singură şi intervin două situaţii de criză? Cum ar putea să fie în două locuri în acelaşi timp? Şi atunci m-am gândit că nu am de ce să-mi risc eu meseria. Aici, avem tot ce ne trebuie, noi trebuie doar să ne facem bine traba, iar asta pentru mine este mare lucru.”, afirmă cu tărie Raluca.
S-ar mai întoarce acasă?
Raluca s-ar întoarce şi mâine în România dacă s-ar rezolva măcar o parte dintre problemele din sistemul de sănătate românesc. „Sunt conştientă că nu se pot oferi salarii de 3.000 – 4.000 de euro pentru anestezişti. Aş fi mulţumită dacă aş primi o remuneraţie care să-mi permită să trăiesc decent. De asemenea, mi-aş dori să înceteze campaniile din presă de denigrare a medicilor, asistentelor, anesteziştilor. Vreau să fim respectaţi pentru munca noastră. Până la urmă nu facem altceva decât să salvăm vieţi. Vă asigur că niciun doctor nu-şi doreşte să le moară vreun pacient. Practic, cer să fim respectaţi, să ni se ofere locul meritat în societate”, conchide tânăra.
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor: Lipsurile din spitale îi obligă pe medici să să improvizeze, iar din acest motiv pot fi acuzaţi foarte uşor de malpraxis
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a făcut câteva cercetări sociologice pentru a afla motivele pentru care medicii aleg să plece peste hotare. „Unul dintre acestea este realizarea carierei profesionale. La noi politizarea excesivă a sistemului de sănătate nu-ţi permite să îţi poţi face un plan al evoluţiei carieriei. O altă problemă este discrepanţa în ceea ce priveşte mijloacele cu care trebuie să-şi facă treaba. Ştiu să facă, dar nu au cu ce. În altă ordine de idei, un incovenient sunt şi schimbările legislative de la un an la altul. Cariera de medic este una lungă şi trebuie să-ţi faci un plan, dar cu aceste schimbări este imposibil acest lucru”, explică Vasile Astărăstoae. Preşedintele Colegiului Medicilor recunoaşte că şi veniturile mici îi determină pe doctorii români să plece peste hotare. „Salariile sunt de zece ori mai mari în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Alte motive care contribuie la acest exod al medicilor sunt poziţia socială şi frica de malprax. În România, medicii sunt blamaţi, acuzaţi. Ei sunt obligaţi să improvizeze şi de aceea pot fi acuzaţi cu mare uşurinţă de malprax. Vă dau un exemplu, la un tratament cu antibiotice într-un spital din România, azi există, mâine nu mai există. Medicul se vede nevoit să-i dea un alt antibiotic pentru a încerca să-l salveze. Ceea ce din punct de vedere medical nu este recomandat”, afirmă Astărăstoae.
În Zambia un medic câştigă 56.000 de euro pe an, în România doar 12.000-14.000 de euro
Medicul a avut numeroase discuţii cu omologi străini care i-au mărturisit că ei nu ar putea să lucreze în sistemul de sănătate din România. „Ei sunt obişnuiţi să aibă tot ceea ce este necesar pentru a putea să-şi desfăşoare activitate şi li se par imposibile rezultatele doctorilor români, în condiţiile date. Medicii români şi şcoala medicală românească sunt foarte apreciate de către străini”, afirmă preşedintele Colegiului Medicilor.
Diferenţele salariale uriaşe dintre România şi alte ţări din UE sunt cunoscute de către toată lumea.
„Venitul mediu al unui medic specialist în România este de 495 de euro, iar în străinătate de 7.965 de euro. Noi şi bulgarii tragem în jos Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salarizarea din sistemul de sănătate. Trebuie menţionat însă faptul că până şi bulgarii stau ceva mai bine ca noi – au cam 70 de euro în plus la leafă. Un alt exemplu, în Zambia, un medic specialist câştigă 56.000 de euro pe an, în România câştigă între 12.000 şi 14.000 de euro. Asta înseamnă de patru ori mai mult, în condiţiile în care Zambia este o ţară unde preţurile sunt mai mici ca la noi. Ca să vă puteţi face o opinie asupra realităţii”, conchide Astărăstoae.
Marius Pieleanu, sociolog: Salariile mici, condiţiile de muncă şi lipsa aprecierii, principalele motive pentru care doctorii părăsesc ţara
Sociologul Marius Pieleanu este de părere că motivele pentru care doctorii români părăsesc ţara sunt simple. „În primul rând sărăcia din România îi face să aleagă o altă ţară pentru a profesa, din dorinţa de a obţine o leafă mai mare. Apoi, condiţiile de muncă sub orice critică din spitale româneşti, instrumentajul medical învechit – probleme cu care nu se vor confrunta şi în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Un alt motiv, la fel de important, este şi lipsa aprecierii. Îşi doresc o societate care ştie să aprecieze în mod corect din punct de vedere al statusului meseria de medic. Sunt deranjaţi de gândirea de tipul că medicii români sunt corupţi sau sunt slab pregătiţi”, explică Pieleanu, care spune că în ţară aleg să rămână ori medici care nu au fost acceptaţi pentru un post peste hotare, deoarce au fost catalogaţi ca fiind slab pregătiţi, sau doctori care au o vârstă înaintată şi o familie în România ori medici de top, care au şi recunoaştere şi un statut financiar care să le permită să nu se uite cu jind la omologii din străinătate. Sociologul explică şi de ce în perioada comunistă această meserie era extrem de bine văzută. „Este extrem de simplu. Respectul era conferit de confortul financiar pe care ţi-l ofera această meserie”.
Dacă lucrezi în sistemul de sănătate românesc aşteptăm să ne spui nemulţumirile tale şi ce anume te-ar putea ajuta să-ţi face meseria mai bine. Scrie-ne pe adresa de e-mail: [email protected].