Află care este „Adevărul despre tine”!
Însa Marcus Buckingham nu este doar un domn foarte prezentabil. Prin titlu și conținut, cartea lui, ”The truth about you” ar putea fi ușor categorisită ca motivațional junk. Spre surprinderea invidioșilor (ca mine) este un material pe cât de simplu, pe atât de relevant pentru cei care își caută un drum în viață. Educat la Cambridge, cu o carieră impresionantă în sociologie, autorul a scris cartea ca urmare a 20 de ani de cercetări, pentru a demonta prejudecățiile legate de succesul în muncă.
Cartea pare a fi o recenzie în sine. E scurtă – am citit-o în 3 ore – schematică, scrisă impecabil. Este o experiență. Pachetul conține, pe lângă carte, un DVD cu un film de 24 de minute (studiu de caz analizat în carte) și un carnețel ReMemo. Produsul este conceput că să te ajute să faci diferența între tipurile de activități care te energizează și acitivitățile care te epuizează.
Marcus pornește de la o premiză simplă: timpul și energia sunt consumate cel mai bine exprimându-ți punctele tari și nu îmbunătățindu-ți punctele slabe. Teoria este veche, însă practica rămâne contraintuitivă. Instinctul nostru e să devenim buni sau măcar medii în toate zonele importante ale vieții, în tendința de a ne apropia de perfecțiune. Buckingham ne amintește încă o dată că, urmând acest drum, lucrăm împotriva modului în care am fost concepuți. Dezvoltându-ne punctele tari, conlucrăm cu universul și ne folosim de darurile naturale.
Ce înseamnă mai exact un punct tare? Nu este ceva la care ești bun, spune autorul, ci ceva care te face să te simți puternic. O activitate de care de abia aștepți să te apuci, iar în timp ce o faci timpul zboară și uiți de tine. La final te simți împlinit și mulțumit.
Cum îți identifici punctele forte? Aici intervine carnețelul, unde Marcus ne invită să ne luăm notițe în legătură cu activitățile care ne seacă de energie sau care ne mobilizează.
Filmulețul de pe DVD te trece prin 3 mituri în jurul cărora tindem să ne construim viață, considerându-le adevăruri absolute:
Personalitatea se schimbă cu vârsta. Visele, valorile și abilitățile se schimbă cu vârstă, însă personalitatea de bază rămâne aceeași pe parcursul întregii vieți, spune Buckingham.
Lucrează la slăbiciunile tale. Este o idee foarte proastă să lucrezi la slăbiciuni pentru că îmbunățirile vor fi aproape invizibile. Asta nu înseamnă că trebuie să le ignori. Fii conștient de ele ca să eviți să-ți scazi eficacitatea.
Fii bun la toate în echipa ta. Cea mai eficace echipă este cea compusă din membrii cu puncte forte diferite, ce își completează reciproc slăbiciunile. Să te străduiești să faci de toate în echipa nu îi ajută pe colegi prea mult.
Cartea se încheie cu desființarea a 5 sloganuri populare din cultura urbană. Bumper sticker-urile par a avea sens, dar ar trebui ignorate, spune Buckingham.
Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Greșit, spune autorul. Oamenilor le place să fie tratați în propriul fel personal. De exemplu, dacă tu detești să primești foarte multe amănunte legate de un loc de vacanță, altcineva ar putea fi încântat. De aceea e important să iei în considerare punctele forte ale celuilalt pentru a afla cum vrea să fie tratat.
There is no “I” in team. Marcus spune că individualitățile sunt bune într-o echipă cu sarcini complexe pentru că o echipă funcționează cel mai bine când indivizii știu clar ce puncte forte au și se completează. Când toți membrii sunt buni la toate, ei formează cel mult o echipă mediocră.
Lucrează la punctele tale slabe. Autorul nu se mai satură să repete: cunoașteți slăbiciunile doar pentru a le putea neutraliza prin dezvoltarea punctelor forte.
"Ieși din zona de confort" este înlocuit cu "Testează-ți limitele în zona ta de confort". Depistează unde ești bun și explorează acele zonele. Îți vei folosi potențialul fără a încerca să te pui într-o situație jenantă.
Punctele tale forte sunt slăbiciunile tale. Asta e una din cele mai absurde idei, venită probabil din neînțelegerea diferenței dintre un punct forte și ceva la care ești bun.
Această diferență este cu adevărat revoluționară: cum deosebim lucrurile la care ne pricepem de lucrurile la care ne pricepem și ne plac? Poți să fii foarte bun la calcule, dar să te plictiseasă îngrozitor să lucrezi cu cifre. Poți să debordezi de carismă când ești înconjurat de oameni, dar o simplă conversație cu un necunoscut să te obosească cât o zi de muncă.
Cum ar fi să învățăm să trăim, ocupându-ne 75% din timp doar cu ce ne place? Citiți-l pe Marcus Buckingham și aveți o șansă să aflați.
Alexandra Banu are 25 de ani și este Marketing & PR Officer în cadrul firmei de training şi consultanţă AchieveGlobal.