70% dintre romani au o planificare a cheltuielilor curente lunare
Peste 60% dintre romani raman fara bani de la o luna la alta tot timpul sau des, in contextul in care 65% din populatia de peste 16 ani are dificultati in a-si acoperi nevoile de zi cu zi, arata un studiu realizat de Institutul pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane in perioada 1 – 15 mai pentru Banca Mondiala.
Potrivit sursei, citata de Mediafax, indicele capabilitatii de administrare a banilor este in medie de 55,79%, pe o scara de 100%.
Doar 23% dintre romanii respondenti la sondaj tin evidenta veniturilor si cheltuielilor. Totodata, 66% din populatie nu tine evidenta veniturilor si cheltuielilor, dar stie cati bani are disponibili, iar 70% dintre respondenti au aratat ca au o planificare a cheltuielilor lunare curente.
Un lucru imbucurator este ca 61% dintre romani au declarat ca nu se imprumuta pentru a achita alte datorii.
Intrebati ce fac atunci cand raman fara bani de la o luna la alta, 75,3% dintre respondenti au raspuns ca reduc cheltuielile, 61,5% ca imprumuta bani de la rude, prieteni sau cunostinte, iar 42,2% ca achizitioneaza bunuri "pe caiet" de la magazine.
Doar 7,5% dintre respondenti au spus ca atunci cand raman fara bani de la o luna la alta lucreaza in plus sau isi iau un al doilea loc de munca.
Pe de alta parte, intrebati cum utilizeaza banii care raman in plus de la o luna la alta, 74,6% a raspuns ca ii pastreaza in numerar, 33,6% ca ii cheltuiesc pe bunuri de consum si 25,4% ca ii economisesc sau ca nu ii retrag din cont.
Stanculescu a aratat ca principalii factori care determina capacitatea de administrare a banilor sunt venitul, gradul de alfabetizare financiara, nivelul de educatie, generatia si aria rezidentiala.