2011 vine cu beneficii imbunatatite
Nu se stie exact daca in anul care vine imbunatatirea pachetelor de beneficii va fi una majora sau daca e vorba de introducerea unor noi pachete, cert este ca managerii in resurse umane apeleaza la metode din ce in ce mai ingenioase, pentru a atrage si retine talentele potrivite in organizatie.
In aceasta perioada „focusul este pe recompensarea in mod cat mai concentrat si flexibil a celor care dovedesc performanta si mai putin pe crearea unor planuri greoaie si care sa implice investitii foarte mari”, explica Oana Datki, Country Manager, Consulteam Romania.
Majoritatea corporatiilor acorda angajatilor o serie de beneficii chiar si pe timp de criza. De exemplu, angajatii HP au parte de beneficii diverse, de la bonuri de masa, asigurare de viata, abonamente reduse la sali de fitness pana la reduceri la achizitionarea unor produse de la partenerii companiei. Aceste beneficii nu s-au schimbat comparativ cu anul trecut.
In cadrul Oracle, angajatii primesc ca beneficii asigurare medicala la o clinica privata si bonuri de masa, lucruri normale pentru o corporatie. In functie de responsabilitatile pe care le are fiecare angajat, daca unii dintre ei trebuie sa fie contactati in afara programului, li se da un mobil de firma.
„In 2011, focusul va fi pe recompensarea in mod cat mai focusat si evident flexibil a celor care dovedesc performanta si mai putin pe crearea unor planuri greoaie, care sa implice investitii foarte mari” – Oana Datki, Country Manager, Consulteam Romania
Asigurare medicala pentru copii si familie, asigurare de calatorie, abonamente la sala, si de la un nivel de senioritate, o masina a firmei, sunt beneficiile de care se bucura angajatii IBM, potrivit lui Costin Matache, Project&People Manager in cadrul companiei.
In schimb, potrivit angajaților bancii Raiffeisen, acestia nu primesc nici prime de sarbatori si nici beneficii, iar acest lucru nu are legatura cu criza. Pana in prezent, sindicatul companiei nu a reusit sa negocieze cu conducerea organizatiei includerea acestora in pachetul salarial.
In 2010 au crescut beneficiile in natura
Din punctul de vedere al specialistilor in resurse umane, 2010 a fost anul cu cele mai putine surprize in ceea ce priveste evolutia pachetelor de recompensare a angajatilor. „In studiul salarial Mercer, am urmarit evolutia pietei in tarile din Europa de Vest si eram cumva pregatiti sa vedem modificari inegale in ceea ce priveste nivelul salariilor si al bonusurilor precum si un focus sporit al organizatiilor in acordarea beneficiilor”, spune Oana Datki.
Daca in perioada 2006-2008 concentrarea maxima era pe recompensele in bani, incepand cu 2009 s-a observat o „revenire” asupra conceptului de „recompense totale”.
„Explicatia”, spune specialistul, „este extrem de logica, in conditiile in care angajatorii au trebuit sa reduca bugetele, si acest lucru a fost extrem de vizibil la sfarsitul lui 2008 si mai ales la inceputul lui 2009.
Anul acesta am observat o crestere a ponderii beneficiilor in natura pentru angajati”. Managerii si specialistii de resurse umane din organizatiile participante la studiu au dat dovada de inventivitate si de eficienta maxima in alegerea tipului de beneficii, iar costurile sunt tinute sub control.
Prime de Craciun in 2010?
Ca si pana acum, primele de Craciun se acorda in functie de contractele colective sau individuale de munca, in cazul in care acestea includ aceste indemnizatii. Sunt organizatii care acorda o suma fixa, cu o valoare medie de 200 de lei conform rezultatelor studiului salarial Mercer. De asemenea, dar in procent mai mic, se acorda un al 13 salariu in luna decembrie, insa procentul companiilor care au aceasta politica a scazut fata de anii trecuti. In cazul in care primele de Craciun se acorda discretionar, fara a fi garantate prin contractele colective sau individuale de munca, atunci industriile care au avut rezultate financiare bune vor fi cele care acorda sume mai substantiale, restul companiilor recurgand doar la cadouri pentru angajati.
In cadrul companiei HP, in 2009, prima de Craciun a constat in bonuri valorice in valoare de 100 de lei. Angajati ai companiei spun ca e posibil ca acelasi tip de prima sa se acorde la finalul anului 2010.
La Oracle si Raiffeisen nu se acorda prime, in schimb, in cadrul IBM, la final de an, exista un program „Thank You Award”, prin care un angajat alege alti trei carora le ofera cadouri din partea companiei. Exista si reguli, omologii nu-si fac cadouri unii altora. Trebuie sa fie colegi intre care nu exista relatii ierarhice.