Competiție pentru adolescenții care vor să schimbe lumea cu ajutorul științei
S-au deschis înscrierile pentru ediția 2018 – 2019 a concursului Google Science Fair, o competiție online globală de știință, tehnologie, inginerie și matematică, dedicată adolescenților. Tinerii sunt îndemnați să găsească idei inovatoare, care să aducă schimbări pozitive în lume și să rezolve probleme reale.
Cel mai recent câștigător este tânăra de origine sud africană Kiara Nirghin, care a propus proiectul „cum să lupți împotriva secetei cu ajutorul fructelor”. Proiectul său a fost inspirat de seceta severă prin care a trecut Africa de Sud, care a provocat pierderi importante în rândul culturilor și animalelor.
Concursul va avea mai multe premii:
- Premiul cel mare este o bursă de studii în valoare de 50.000 de dolari, pentru finanțarea școlarizării câștigătorului.
- Bursă educațională de 15.000 de dolari, alături de o vizită la sediul Lego® din Billund, Danemarca
- Premiul National Geographic: O bursă educațională de 15.000 de dolari și un an de mentorat pentru proiect. În plus, câștigătorul va porni într-o călătorie de 18 zile în insulele Galapagos
- Premiul Scientific American Innovator: bursă educațională în valoare de 15.000 de dolari și o croazieră organizată de organizația Scientific American
- Premiul Virgin Atlantic Pioneer: bursă educațională în valoare de 15.000 de dolari, un an de mentorat pentru proiect și o vizită la sediul Virgin Atlantic
Persoanele interesate din România care vor să se înscrie în competiția Google Science Fair trebuie să aibă între 16 și 18 ani. În competiție pot intra și echipe, urmând ca premiile câștigate să se împartă între membri ei. Înscrierile pentru ediția 2018 – 2019 se fac până la data de 12 decembrie. Finaliștii vor fi anunțați în mai 2019. Toți tinerii care au ajuns în acest punct al competiție vor merge la evenimentul de finală, care va avea loc în Mountain View, Statele Unite, în iulie 2019. Mai multe detalii despre competiție, înscriere, juriu și premii, aici: https://www.googlesciencefair.com/
Studenţii români sunt atraşi de multinaţionale
Competiţia este binevenită, în contextul în care domeniul cercetării din România se confruntă cu o penurie de tineri specialişti.
Asta pentru că salariile sunt mici, iar ei sunt atraşi de companiile private, care le oferă o perspectivă mai bună din acest punct de vedere – aceasta a fost una dintre concluziile pe care le-am tras după participarea la o masă rotundă cu cercetători de top din ţara noastră, cu ocazia Scopus Awards România 2017.
Ştefan Prietl, profesor emeritus în cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, profesor onorific al Universităţii Obuda din Budapesta şi membru al Şcolii doctorale de Informatică Aplicată din cadrul aceleiaşi instituţii, a spus că e foarte dificil să concurezi cu mediul privat.
Companiile private atrag absolvenţii tineri, iar foarte puţini îndrăznesc să înceapă un doctorat. Tocmai aceasta e marea problemă. Aşa cum a spus prof. Prietl, doctoranzii reprezintă „vulcanul din măruntaiele pământului”. „Dacă nu ai o lavă fierbinte în interior, planeta moare. Deci fără doctoranzi, în câtva timp, cercetarea românească se duce pe apa sâmbetei”.
„E foarte greu, căci în universităţi şi în institutele de cercetare ale academiei, salariile sunt atăt de joase încât tineretul nu e încurajat să vină şi nici măcar să înceapă un doctorat, căci se ştie că e un mediu dificil”, spunea profesorul.
Până la urmă, tinerii sunt pragmatici. De ce să fie blocaţi într-un doctorat trei, patru sau cinci ani, când se pot angaja în mediul privat şi să nu îşi mai facă griji pentru bani, astfel că îşi pot întemeia o familie şi să se ocupe de alte responsabilităţi.
La rândul său, Octavian Mădălin Bunoiu, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara, a sumarizat problemele cele mai grave cu care se confruntă cercetarea românească:
– nu există o masă critică de cercetători;
– nu există predictibilitate;
– lipsa de apetit a tinerilor pentru acest domeniu;
– meseriile nu mai sunt relevante.