Personalități dificile ale unei echipe: cum să le identifici
Ezitantul este o persoană pasivă, introvertită, uşor de controlat, care trebuie scoasă din această stare pentru a nu naşte tensiuni şi frustrări în rândul membrilor activi. În cadrul şedințelor, liderul poate impune participarea tuturor membrilor la discuții sau poate organiza şedințe motivante prin care să scoată în evidență importanța contribuțiilor individuale la performanța echipei. Ezitanții vor fi obligați să se exprime, însă nu trebuie sa li se ceară contribuția la începutul discuției, ci doar după ce deschiderea şi încrederea celorlalți îi vor scoate din starea încordată.
Monopolizatorul este acea persoană care vorbeşte foarte mult, care agreează monologul în detrimentul dialogului. Este nerăbdătoare şi nu aşteaptă ca celălalt să îşi termine ideea ca să poată răspunde. Există două tipuri de monopolizatori, cei care ştiu că acaparează orice discuție, dar nu îi deranjează, pentru că le place să se afirme şi să se facă auziți şi cei care nu conştientizează cât de mult vorbesc şi că nu acordă posibilitatea celorlalți să intervină.
Aceştia din urmă se simt abandonați în cadrul echipei, crezând că ceilalți nu acordă importanță ideilor lor. Într-un mod politicos, dar ferm, liderul trebuie să îl ajute pe monopolizator să conştientizeze repercusiunile comportamentului adoptat şi să limiteze aceste intervenții. În cadrul şedințelor, dacă monopolizatorul nu sesizează impactul comportamentului său, liderul poate interveni prin reamintirea scopului şedinței şi reamintirea subiectului în discuție.
Argumentatorul este persoana căreia îi place să fie în dezacord cu ceilalți membri ai echipei. O modalitate de a reduce numărul şi intensitatea intervențiilor sale este folosirea întrebărilor de genul: „Doreşte cineva să răspundă, să intervină?”, „Sunteți de acord cu afirmațiile lui?”
Distrugătorul de idei sau negativistul dezaprobă orice idee inovativă a celorlalți. Motivul pentru care face acest lucru poate fi complexul personal în fața creativității colegilor de grup. Dacă nu se acționează în timp util, intervențiile acestor persoane pot inhiba creativitatea la nivel de grup. Pentru a-i tăia elanul critic deloc constructiv, liderul îi poate cere să propună o altă idee în locul celei pe care tocmai a suprimat-o.
Nemulțumitul este persoana care se simte mereu persecutată. Este foarte critic cu ceilalți membri, dar nu în sens constructiv, e genul care amplifică problemele, dar nu participă deloc la rezolvarea acestora. Aceste persoane trebuie încurajate să perceapă obiectiv realitatea, cerându-le în permanență să caute aspecte pozitive şi soluții pentru problemele pe care le reclamă.
Măscăriciul se foloseşte de orice prilej pentru a face haz de echipă şi situațiile în care se implică aceasta, având un efect inhibator asupra membrilor. Pentru a-l determina să renunțe la acest tip de comportament, soluția este dezaprobabrea vizibilă a momentelor bufonice şi aprecierea, prin laude, a laturii serioase a persoanei respective.
Tangențialul este genul de persoană cu intervenții interesante, dar de cele mai multe ori în afara subiectului. Pentru a renunța la astfel de demersuri, i se cere să adapteze ideile lui la tema de discuție lansată.