Pericolele înlocuirii impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri
Iată ce scrie în programul de guvernare al Executivului Mihai Tudose:
"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare".
Potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), impozitul pe cifra de afaceri va genera dificultăţi majore pentru întreprinderile noi şi pentru cele care investesc, blocând înființarea și dezvoltarea societăților comerciale.
De asemenea, aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri, ce se va regăsi în preţurile produsului final și poate crea discrepanţe concurenţiale importante, comparativ cu celelate state membre ale U.E., afectând direct volumul exporturilor, avertizează CNIPMMR.
În plus, potrivit sursei citate, România riscă și declanşarea procedurii de infrigement în cazul instituirii impozitului procentual pe cifra de afeceri, raportat la dispozițiile Directivei 77/388/CEE privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – sistemul comun de taxă pe valoarea adăugată: baza unitară de evaluare, taxa pe cifra de afaceri, nefiind deductibilă, împiedicând libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor.
Iată ce alte schimbări fiscale pregăteşte Guvernul:
– creşterea salariului minim pe economie la 2.000 de lei brut
– creşterea salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare la 2.300 lei în 2018
– o taxă pentru "contribuția de solidaritate" începând cu 1 ianuarie 2018, ce se va aplica celor cu venituri mari.