Facebook. E scris în stele sau în rețea?
„Aspirația și progresul nu pot fi deosebite de mândria exagerată până când ceva nu merge bine. Când dintr-o dată vedem prea clar ceea ce a fost un efort rezonabil…”. Astfel se exprima Fiona Sampson – editor la The Guardian, referindu-se la o rețea socială celebră – Facebook.
“Oamenii folosesc Facebook pentru tot felul de lucruri, multe dintre ele inofensive, dar unele dintre ele absolut periculoase”, mai spunea Fiona Sampson, subliniind și faptul că cea mai bună metaforă pentru Facebook este monstrul creat de dr. Frankenstein – celebra poveste a lui Mary Shelley.
Cum funcționează și cum utilizează
De asemenea și Siva Vaidhyanathan – istoric cultural și profesor de studii media la Universitatea din Virginia, tot în cadrul The Guardian vorbește despre un rechizitoriu al „modului în care mass-media socială a favorizat deteriorarea culturii democratice și intelectuale din întreaga lume”. Există, mai spune Vaidhyanathan, „două lucruri greșite cu Facebook: cum funcționează și cum…utilizează oamenii. Funcționează monitorizând utilizatorii – permițând să treacă pasajele de date și informațiile personale pentru a-și vopsi obiectivele virtuale pe spatele lor. Oamenii folosesc Facebook pentru tot felul de lucruri, multe dintre ele inofensive, dar unele dintre ele absolut periculoase: diseminarea discursului de ură care duce la purificarea etnică din Myanmar, de exemplu. (…) Oamenii folosesc, de asemenea, rețeaua socială pentru a încerca să influențeze alegerile democratice, să amenințe și să-i hărțuiască pe alții, să răspândească știrile false, să publice răzbunare pornografică și să efectueze o serie de alte acte antisocialiste”.
Cu alte cuvine, aflați la frontiera cunoașterii, vom vedea ce ne rezervă viitorul, în cazul de față „e scris în stele ” devenind clar „e scris în rețea”.
Sursa: The Guardian
Sursa foto: Daniel Garcia Art