Epidemia de gripă. Cum trebuie să acționeze companiile pentru a-și proteja angajații
Companiile, la recomandările serviciului medical, pot limita numărul de îmbolnăviri de gripă prin informarea corectă a angajaților cu privire la modalitățile de prevenție și prin facilitarea acestora. Orice companie din România are obligația de a contracta servicii de medicina muncii, iar medicul de medicina muncii (sau medicii din cadrul serviciului medical alocat) sunt responsabili de consilierea angajatorului pe probleme de sănătate.
La cererea Revistei CARIERE domnul Dr. Andrei Dina, Manager Medicina Muncii, Medicover România, ne-a oferit câteva recomandări despre cum putem să ne protejăm de gripă, în cazul unei epidemii.
Ce pot face angajatii pentru a se proteja de gripă
Gripa poate fi contactată direct prin picăturile unei persoane infectate, împrăştiate prin tuse sau strănut și prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate ajunge pe mâinile altor persoane care apoi își ating fața.
Trebuie să asigurăm organismului resursele necesare pentru a se putea apăra de infectii iar angajații pot face acest lucru prin:
- Vaccinare antigripală la începutul sezonului rece (luna noiembrie în general);
- Educație medicală, promovarea unui stil de viață sănătos, care să asigure un echilibru între muncă și odihnă, alimentație corectă, care să conțină zilnic surse de vitamina C;
- mișcare, odihnă – premise ce facilitează funcționarea normală a sistemului imun. De aceasta depinde rezistența la infecții și gravitatea bolii, cu apariția complicațiilor.
- Ajută cel puțin în aceeași măsură înlăturarea factorilor ce reduc imunitatea locală și generală: expunerea prelungită la frig, fumatul, oboseala extremă. Astfel organismul poate respinge sau atenua o eventuală infecție.
Este evident că, ori de câte ori este posibil, evitarea spațiilor aglomerate ne reduce șansa de îmbolnăvire. Dar, transportul în comun este de multe ori o zonă aglomerată și în același timp greu de evitat. Purtarea unei măști este o măsură suplimentară, care nu are argumente științifice foarte clare în prevenirea propagării infecțiilor însă este recomandată, în special pentru persoane cu risc mare de expunere la agenți biologici (de exemplu, personalul din serviciile medicale), sau pentru persoane care au boli cronice cunoscute că debilitante pentru sistemul imun.
Ce măsuri pot lua angajatorii în cazul unei epidemii de gripă
În cazul unei rate crescute a îmbolnăvirilor (sau declararea unei epidemii) medicul de medicina muncii poate sfătui compania să asigure măsuri suplimentare:
- reguli privind aerisirea periodică a spațiilor de lucru și a celor comune,
- dezinfecția zilnică a suprafețelor, în special acolo unde s-au depistat cazuri noi, spații individuale și comune (toalete / bucătării, zone de trecere);
- Asigurarea de materiale sanitare care să faciliteze dezinfecția și / sau spălarea frecventă a mâinilor pentru a împiedica portarea virusului de pe suprafețele infectate;
- măști faciale pentru persoanele cu debut al simptomatologiei;
- Informarea angajaților cu privire la simptomele de gripă;
- izolarea la domiciliu a cazurilor cu infecție confirmată clinic sau imunologic (testare rapidă).