Echipa care „așază” România pe hartă
Pentru Iurie Maxim, GIS Manager Teamnet Group, tehnologia GIS (Sisteme Informatice Geografice) este ca un sistem integrat la nivel planetar, care servește inclusiv pentru luarea unor decizii mai corecte pentru viitorul acestei planete. El crede că în următorii ani tot mai multă lume va cunoaște beneficiile tehnologiei GIS. „Numai prin faptul că deja utilizează aplicații precum Google Earth, Street View, se poate spune că au abilități în domeniu. Sigur, nu ei creează hărțile, dar le folosesc”, explică Iurie Maxim.
Cu o experiență profesională de peste 20 de ani, el conduce Departamentul GIS din cadrul Teamnet. În fapt, povestea echipei GIS în Teamnet a început în 2008, când a fost demarat proiectul WIMS – Water Information Management System. Echipa era constituită în acel moment din trei persoane: Valentin Gheorghe, Mihai Ioniță și Daniel Cocanu. În 2009, Iurie s-a alăturat echipei și s-a creat Departamentul GIS în Teamnet.
Iurie Maxim a activat în cadrul organizației UNESCO Pro Natura timp de opt ani, apoi încă șapte ani la Ministerul Mediului, în calitate de șef al Serviciului Arii Protejate. După doi ani de activitate la Centrul Tematic European pentru Conservarea Biodiversității din Paris, a revenit în România. De șapte ani este managerul departamentului GIS din cadrul Teamnet, format din 14 persoane – șapte seniori, cinci juniori și doi specialişti de nivel middle.
„Meseria noastră, în fapt, se încadrează în domeniul geomaticii, principala componentă fiind GIS”, spune Iurie Maxim.
ECHIPA CARE RĂSPUNDE LA ÎNTREBAREA “UNDE”
Pe scurt, GIS este o tehnologie ce permite analiza informației geospațiale și luarea de decizii pe baza acestor analize. Lucrând într-o companie de tehnologii integrate, echipa GIS face orice ține de tehnologia GIS pentru orice proiect. Adică, dacă un proiect trebuie să răspundă și la întrebarea „Unde”, atunci este nevoie de o bază de date geospațială și aici intervine echipa GIS.
Mai exact, ei furnizează datele necesare pentru proiectul respectiv, adică le produc sau le integrează din alte surse. În același timp, furnizează o hartă de bază dinamică, pe care să se vadă acele informații.
De exemplu, dacă vrem să realizăm o hartă cu toate companiile din România, trebuie să avem o hartă de bază pe care să se vadă localizarea acestor companii. Echipa GIS actualizează permanent o hartă de bază a întregii țări, producând datele necesare. Pentru a include toate firmele pe hartă, de exemplu, sunt introduse adresele lor, care sunt convertite în coordonate geografice printr-un proces numit geocodare. Acesta este unul dintre aspectele de care se ocupă specialiștii GIS ai Teamnet.
Tehnologia principală utilizată de companie încă de la început este dezvoltată de ESRI (Environmental System Research Institute), o companie americană, pionieră în acest domeniu și lider de piață la nivel global. În acest sens, Teamnet a dezvoltat un parteneriat Silver cu ESRI USA.
„Tehnologia ESRI oferă avantajul că este foarte bine documentată pe internet, cu o comunitate mare de utilizatori care răspunde constant la întrebări ale celorlalți membri, astfel încât orice subiect este bine acoperit. Totodată, această companie americană sprijină organizațiile care dezvoltă software, prin intermediul instrumentelor puse la dispoziție”, mai spune Iurie Maxim, care precizează că ei lucrează și cu alte soluții, cum ar fi cele open source.
PROIECTE NAȚIONALE ȘI EUROPENE
Printre proiectele Teamnet implementate în care au fost utilizate aplicațiile ESRI se numără 112 – Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, care include o componentă de hartă pentru localizarea apelului și identificarea forțelor de intervenție cele mai apropiate; sisteme de suport decizional pentru Inspectoratele pentru Situații de Urgență, precum și cele utilizate în proiecte ample de protejare a mediului. În ultimii cinci ani, au început să fie utilizate și soluții open source în special în proiectele legate de implementarea Directivei europene INSPIRE, care prevede ca toate instituțiile publice să furnizeze date geospațiale în formate standardizate.
De altfel, sunt câteva direcții majore în care echipa GIS din Teamnet s-a dezvoltat. Prima este cea de mediu, incluzând aici și conservarea naturii și managementul rețelei hidrografice. Pe lângă instituții publice de profil, colaborează și cu custozi ai ariilor naturale protejate și cu administrații publice locale.
A doua linie de activitate este managementul situațiilor de urgență, dezvoltând produse precum EmerGIS, care au la bază tehnologia GIS. „Nu se poate face un sistem pentru gestionarea unei situații de urgență, fără a ști unde se întâmplă și fără a realiza un plan de acțiune pe o hartă, iar personal consider că nu prea mai poți face nimic, fără a consulta o hartă. Noi producem în Teamnet astfel de hărți și analize spațiale specifice, răspunzând la întrebări precum «Unde trebuie intervenit mai întâi într-o situație de dezastru natural?» Fără o hartă nu se pot lua astfel de decizii”, completează Iurie Maxim.
A treia zonă în care Teamnet activează pe partea de GIS este cea de cadastru. Activitatea de cadastru în departament a început odată cu utilizarea dronelor produse de Teamnet, împreună cu partenerul AFT Design, precum Hirrus UAV. Cadastrul se poate face mai rapid, mai ușor și mai ales mai corect utilizând imaginile de înaltă rezoluție și de mare precizie obținute cu ajutorul dronelor. Mai mult, Hirrus este utilizat pentru a aduna informații pentru amenajări silvice, cadastru forestier, evaluarea unor hazarduri naturale cum ar fi inundațiile (pentru a se putea verifica, de exemplu, nivelul apei în timpul inundației și ce locuințe au fost afectate), a terenurilor agricole degradate, estimând cât mai corect pierderile.
SOLUȚII GEOSPAȚIALE PENTRU TOATE DOMENIILE
În fapt, soluțiile geospațiale, în general, sunt utilizate în absolut toate domeniile, de la zona medicală – pentru a vedea evoluția unei epidemii, domeniul alegerilor – pentru a analiza din ce zone au venit cele mai multe voturi sau unde trebuie amplasate secțiile de votare, evidența companiilor și salariaților – pentru a vedea evoluția economiei în diferite zone ale țării.
„În prezent, la nivel internațional, tehnologia GIS este unul dintre cele mai puternice instrumente de care putem beneficia. Dacă SUA investesc foarte mult în această tehnologie, care acum ajunge la nivelul fiecărei instituții publice americane și în școli, iar UE este preocupată de implementarea directivei INSPIRE pentru standardizarea datelor geospațiale între toate țările membre, înseamnă că acesta este trendul de avut în vedere”, conchide Iurie Maxim.
CÂTEVA PROIECTE GIS TEAMNET
Teamnet a dezvoltat aplicaţia prin care ţările membre ale Uniunii Europene generează şi raportează datele geospaţiale privind arealul de distribuţie a speciilor şi habitatelor. Până la finalul lunii iunie 2013, statele membre au fost obligate să raporteze Comisiei Europene starea de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară şi măsurile pe care le-au luat în baza Directivei Habitate. Soluţia dezvoltată de Teamnet a fost integrată în instrumentul de raportare, în urma unei selecţii din rândul mai multor algoritmi propuşi de diverse ţări membre ale Uniunii Europene.
Un alt proiect implementat anul trecut de echipa GIS din Teamnet la Open Data Hackathon a identificat 126 de localităţi fictive din România. Rezultatul efortului de echipă desfăşurat pe parcursul concursului s-a concretizat într-o aplicaţie sub formă de hartă interactivă, bazată pe tehnologie ESRI. Aceasta prezintă localităţile părăsite sau al căror teritoriu geografic a ajuns să aibă o altă utilizare, alături de câteva informaţii care pot să certifice clasificarea lor ca fiind fictive.
Tehnologia GIS poate fi folosită în toate domeniile. Pentru utilizarea aplicaţiilor GIS nu sunt necesare studii de specialitate. Există sociologi, medici, ingineri, economişti, biologi etc care utilizează GIS. Pentru a lucra în domeniul GIS, mai importante sunt atenţia la detalii, rigurozitatea, verificarea calităţii, vederea în spaţiu, disponibilitatea de a merge în teren pentru realizarea de măsurători GPS şi capacitatea de învăţare pentru a fi tot timpul la curent cu noutăţile din domeniu.
IURIE MAXIM, GIS MANAGER TEAMNET GROUP
Acest articol a apărut în numărul 232 al Revistei CARIERE.