De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real
Foto: Pixabay.com
Desi somajul este in scadere, iar piata locurilor de munca este intr-o continua dezvoltare, mai ales in ceea ce priveste migrarea angajatilor de la un job la altul sau posibilitatile mai mari de a gasi un loc de munca, salariile nu sunt cele mai satisfacatoare.
Un studiu publicat la inceputul acestui an arata ca 1 din 4 angajati din Romania, adica peste 1,4 milioane de persoane, castiga salariul minim pe economie. Acest numar reprezinta 26% din totalul celor 5,5 milioane de salariati activi de la nivel national.
Desi numarul angajatilor platiti cu salariul minim pe economie este mai scazut cu 400.000 fata de anul 2018, numarul lor este mai mare cu 130,000 decat situatia din 2015, scria zf.ro.
O veste buna este aceea ca salariul minim pe economie va creste la 2.230 de lei brut incepand cu 1 ianuarie 2020, de la 2.080 de lei cat este in prezent.
Salariul minim pentru angajatii care au absolvit studii superioare si care au minimum un an vechime in domeniul studiilor superioare absolvite ramane la nivelul de 2.350 de lei in anul 2020.
Hotararea de Guvern nr. 935 din 2019 care prevede cresterea salariului minim a fost aprobata vineri, pe 13 decembrie 2019, relateaza economica.net.
Chiar daca se anunta majorari ale salariului minim pe economie, si cosul de consum minim lunar a crescut, ceea ce inseamna ca oamenii vor avea, probabil, aceiasi bani.
Ajungem, asadar, la intrebarea: De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real?
Potrivit cordantpeople.com, salariul este principalul motiv pentru care o persoana alege un loc de munca. In numeroase tari din Europa, cum ar fi Anglia, foarte multe companii incep sa puna accent pe acordarea unui salariu pentru un trai real, astfel ca ele acorda mai multi bani.
Cele mai multe companii din Anglia vor mari salariul la 9,30 de lire pe ora, iar unele companii din Londra vor mari salariul la 10,75 de lire pe ora.
In comparatie, salariul minim la nivel national este de 8,21 de lire pe ora pentru angajatii care nu au mai mult de 25 de ani. Citeste continuarea pe risco.ro