Criza de pe piaţa muncii din România se va adânci în al doilea semestru al anului – analiză
Una dintre marile provocări ale semestrului II şi, în general, a următorilor ani o constituie criza de pe piaţa forţei de muncă care, potrivit investitorilor, tinde să se adâncească, potrivit Barometrului Keysfin, realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.
„Într-adevăr, consumul intern estimăm că va creşte în continuare, pe fondul avansului puterii de cumpărare a populaţiei. Probleme ar putea să apară în ceea ce priveşte forţa de muncă. Se găsesc din ce in ce mai greu angajaţi pregătiţi şi la costuri corespunzătoare”, afirmă Mihai Mîndruţiu, director financiar Vitacom Electronics SRL.
Exportul de forţă de muncă spre Occident îşi arată, astfel, tot mai pregnant efectele negative.
„Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunţă că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unităţi de producţie. Alături de inflamarea consumului şi inflaţie, criza forţei de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie”, spun analiştii de la KeysFin.
Barometrul mai arată că economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni, evoluţia semnificativă a consumului şi rezultatele pozitive aşteptate în agricultură urmând să asigure produsului intern brut un avans de peste 4%, estimează oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului românesc.
Investitorii privesc cu îngrijorare spre inflaţie, estimând creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul deciziilor administrative şi a evoluţiei cursului valutar.
Optimismul moderat marcat de oamenii de afaceri, în cadrul barometrului realizat la sfârşitul anului trecut, se confirmă în prezent, evoluţia generală a economiei încadrându-se în tendinţele anticipate de investitori.
După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul îşi va accentua creşterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum.
„Creşterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influenţa în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei. Iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendinţă”, spun analiştii de la KeysFin.
Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.
4% dintre cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului.
Chestionaţi care cred că vor fi sectoarele care vor performa cel mai bine în a doua parte a anului, 64% dintre investitori au indicat comerţul (în special cel alimentar), 23% îşi pun bazele în evoluţia pozitivă a agriculturii, iar 10% în sectorul construcţiilor imobiliare.
În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) şi sectorul serviciilor, în principal al celor prestate populaţiei (4%).