Companiile vor primi bani gratis de la stat. Despre ce sume este vorba
Foto: RisCo.ro
Daca din momentul lansarii IMM Invest, nemultumirile antreprenorilor s-au legat de faptul ca banii veniti prin acest mecanism sunt rambursabili, iata ca situatia s-a schimbat. Companiile vor primi, totusi, bani gratis de la stat. Iata despre ce sume este vorba, conform ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri:
Cine ia bani si in ce conditii
Microgranturi pentru firme şi PFA-uri in valoare de 2.000 euro, acestea urmand sa se acorde sub forma de suma forfetara in valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE şi restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajaţi, precum şi PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ. Printre domeniile eligibile regasim activitai precum editarea cartilor, fabricarea bijuteriilor, productia cinematografica, activitati sportive, recreative si distractive etc.
Granturi de capital de lucru cu valori cuprinse intre 2.000 si 150.000 euro, valoarea acestora urmans sa varieze ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă, în condiţiile specifice prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă). Printre condiţiile de acordare se menţine criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situaţie de urgenţă (CSU), aceste certificate putand fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe data de 15 iunie 2020.
Granturi pentru investiţii intre 50.000 si 200.000 euro, acestea urmand sa fie acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară şi aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului). Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puţin 15%, acest aport urmand sa fie de 30% pentru firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Citește mai departe pe RisCo.ro