Companiile germane se tem de costuri suplimentare
„Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor(…). Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor”, transmite Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) printr-un comunicat.
Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari angajatori. Circa 7.500 de companii situate în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj au contribuit în ultimii ani la crearea a peste 250.000 de locuri de muncă. Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).
Companiile germane sunt nemulțumite și de repetatele afirmaţii negative ale guvernanților la adresa companiilor cu capital străin menționând că a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale „nu corespunde spiritului unei economii globalizate”.
Oamenii de afaceri germani consideră că acuzațiile generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești. AHK România mai solicită Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei.