Business-urile cu echipe performante se bazează pe încredere
Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, și-a început cariera în IT cu mai bine de 20 de ani în urmă, ca angajat al unei companii de software. Visul său era să lucreze însă pe cont propriu, așa că a făcut rapid trecerea de la postura de simplu salariat, la aceea de antreprenor. După mai bine de două decenii, firma pe care o conduce a devenit unul din liderii pieței locale de software pentru domeniul resurselor umane.
Care au fost însă ingredientele ce au permis, în timp, unui tânăr programator să devină unul dintre liderii pieței de software? După cum o spune chiar el, trecerea de la postura de simplu salariat la aceea de lider de companie a presupus înainte de toate multă muncă și asumarea unor noi responsabilități. Mai întâi, a învățat că atunci când construiești o echipă trebuie să ai grijă de oamenii cu care lucrezi, să le asculți cerințele și nevoile, să îi motivezi să își atingă obiectivele. „Totodată, provocările devin tot mai diverse pe măsură ce business-ul crește”, spune acesta. În plus, ca să aibă un cuvânt de spus pe piață, ca antreprenor, a trebuit să învețe mereu, pe cont propriu, dar și urmând cursuri de specialitate. Succesul în carieră i-a fost asigurat însă și de intuiție și de faptul că, în timp, a ales soluțiile câștigătoare.
Prima mișcare strategică: dezvoltarea de software pe domeniul HR
Una dintre cele mai bune decizii a luat-o la începutul carierei, când a optat pentru un domeniu ce nu era aproape deloc dezvoltat: software-ul pentru domeniul resurselor umane. Victor Dragomirescu poveștește că a început prin a dezvolta software la comanda unor clienți din străinatate, însă business-ul său a crescut de abia atunci când companiile din România au înțeles la rândul lor cât de valoroasă este tehnologia pentru HR. „Așa a apărut în piață nevoia pentru soluții informatice de salarizare, iar pentru Romanian Software aceasta a însemnat noi oportunități de extindere a business-ului. Am dezvoltat intern colorful.hr, o platformă completa de tip Human Capital Management, care automatizează și optimizează toate procesele cheie de HR: recrutare, administrare de personal, pontaj electronic, salarizare, training, evaluarea competentelor, spațiul personal al angajatului, comunicare internă și managementul documentelor”, detaliază acesta. Firma dezvoltă acum produse care ajută clienții să crească productivitatea angajaților. „Spre exemplu, un asistent virtual bazat pe Inteligență Artificială permite angajaților ca printr-o simplă comandă vocală să depună o cerere de concediu sau să elibereze o adeverință de salariat, fără a mai fi nevoie de vizite la HR. Prin aceste automatizări, aplicațiile de HR ajută companiile să crească productivitatea angajaților și să le îmbunatățească experiența de muncă”, explică Dragomirescu. Potrivit directorului Romanian Software, „în prezent, platforma colorful.hr este folosită cu succes de peste 600 de companii și mai mult de 3.000 de manageri și specialisti HR. Procesăm datele a peste 250.000 de angajați”.
Inovație
Pe o piață în care concurența e tot mai acerbă, o companie nu poate rămâne însă în vârf fără să se reinventeze an de an, urmând tendințele din zona de HR tech. Prin urmare, Romanian Software inovează an de an, dezvoltând noi aplicații. Rolul aplicațiilor este să preia cât mai mult din sarcinile experților HR , pentru ca aceștia să se concentreze pe oameni, nu pe activitățile repetitive.
„Nu mai departe de anul trecut, Romanian Software a lansat în Cloud platforma pentru resurse umane colorful.hr, care oferă acces la aplicații de salarizare, administrare de personal, pontaj electronic, spațiul personal al angajatului și managementul documentelor. Platforma în Cloud este cel mai des accesată de companiile mici și mijlocii, pentru că, plătind un abonament lunar în funcție de câți angajați au, le ajută să economisească bani și timp”, spune directorul firmei. Inovațiile continuă, iar în 2020 oferta Romanian Software se va îmbogăți cu „ingrediente” noi. Firma și-a propus să dezvolte o nouă aplicație pentru platforma de HR, care va ajuta managerii sa faca diverse scenarii de bugetare și să îl aleagă pe cel optim. Tot în 2020, Romanian Software va lansa un asistent virtual de tip Chatbot, cu ajutorul căruia angajații vor putea genera rapid adeverințe și cereri de concediu, pe bază de comenzi text și va dezvolta o aplicație ce va permite managerilor să aprobe cererile de concediu sau învoirile echipei direct de pe telefonul mobil.
Diversificare
Pe lângă software dedicat domeniului de resurse umane, Romanian Software s-a axat și pe servicii de leasing de personal, exploatând nevoia acută de angajați a companiilor din ultima vreme. Deși recrutarea de personal pare mai degrabă un domeniu fără tangențe cu sectorul IT&C, managerul firmei de software le-a transformat pe cele două în business-uri complementare. „Dezvoltarea unei noi linii de afaceri axată pe leasing-ul de personal a venit în mod firesc. De câțiva ani deja, una dintre provocările mediului de afaceri se leagă de lipsa de personal. Aici venim noi cu acest serviciu de închiriere de forță de muncă pe termen mediu si lung, prin care ajutăm companiile să își acopere rapid nevoia de personal. Consultanții noștri se ocupă de toate formalitățile cerute de legislație pentru fiecare persoană angajată”, explică acesta. Totodată, firma oferă servicii de recrutare, punând la dispoziția companiilor angajații de care au nevoie, pentru orice nivel profesional. Succesul companiei depinde de succesul fiecărui angajatLa baza business-ului stau însă angajații, iar succesul de până acum al Romanian Software ar fi fost imposibil fără o echipă bine sudată și un management eficient. În materie de leadership, Victor Dragomirescu s-a școlit de la cei mai buni, cărțile sale de căpătâi fiind Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone To Take Action, de Simon Sinek și Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success, de Adam Grant, adevărate Biblii în domeniu. Totodată, liderul care i-a influențat întreaga carieră este Steve Jobs. Managerul susține că, pe măsură ce a crescut ca antreprenor s-a dezvoltat și în plan personal, „lucru pe care nu știu dacă l-aș fi făcut, la același nivel, din rolul de angajat”.
Ce învățăminte ar avea de împărtășit, după mai bine 20 de ani de carieră? „Am constatat că pentru un lider este esențial să știe să comunice cu oamenii cu care lucrează și că un business nu poate fi de succes fără angajați motivați. Bineînțeles, nu există rețete care să te învețe cum să formezi echipe motivate. De aceea, un bun manager trebuie să fie atent la oamenii cu care lucrează, să îi ajute să se dezvolte atât pe plan profesional, cât și personal, și să le construiască un mediu plăcut și atractiv de lucru. În fond, succesul companiei depinde de succesul fiecărui angajat, așa că suntem atenți la cerințele și nevoile oamenilor”, consideră el. În opinia sa, relațiile durabile și eficiente între angajat și angajator se construiesc ușor atunci când aceștia împărtășesc un sistem comun de valori și credințe. Sfatul pe care l-ar da managerilor, ar fi acela să construiască un mediu organzațional bazat pe încredere. „Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru dezvoltarea unei companii este crearea unei culturi organizaționale solide. Business-urile cu o cultură organizațională puternică și cu echipe performante se construiesc în timp și se bazează pe încredere. Un manager trebuie să își respecte oamenii, să îi prețuiască. Este esențial, dacă vor să aibă angajați motivați și productivi, care rămân pe termen lung alături de companie”, recomandă Victor Dragomirescu.
Articol preluat din numărul 264, februarie 2020, al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.