Brexit. Firmele care folosesc mulți imigranți calificați din Uniunea Europeană vor fi lovite cel mai puternic
Când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în primăvara lui 2019, șocul protecționist va avea un impact semnificativ asupra politicii comerciale. „Această estimare va fi adevărată în special dacă va exista un «Brexit» dur (cu o reîntoarcere la regulile WTO), din cauza creșterii barierelor tarifare și non-tarifare. Potrivit OECD, pierderea din PIB până în anul 2030 ar putea, prin urmare, să fie de aproximativ 7,5%, comparativ cu 5%, pentru un «Brexit ușor»”, estimează specialiștii Coface”.
Șocul comercial ar putea fi însoțit de deficiențe ale forței de muncă în anumite sectoare, în urma introducerii unei politici imigraționiste restrictive. „În cazul unui «Brexit ușor» (scenariul previzionat de către Coface), o reducere de 1/3 a fluxurilor migratorii europene ar putea duce la o pierdere de creștere potențială de 0,3 puncte PIB în 2019 – aproape la fel de mare ca pentru șocul protecționist dintr-un scenariu similar. Această pierdere s-ar putea dubla în scenariul extrem, cu o reducere semnificativă a imigrării. Sectoarele care folosesc mulți imigranți calificați din Uniunea Europeană – precum producția, comerțul cu ridicata și amănuntul, transporturile, comunicațiile și serviciile financiare – vor fi lovite cel mai puternic.
Indiferent dacă Brexit-ul va fi ușor sau dur, atractivitatea țării pentru investitori va fi afectată cu siguranță, iar investițiile directe străine (FDI) vor scădea cu 22%. În prezent, Marea Britanie este principala destinație pentru FDI, în principal în sectoarele financiar, informațional și de comunicații, urmate de transporturi și logistică. Unele din companiile mai fragile și mai mici pot dispărea – sau trebuie să-și transforme modelul de afaceri pentru a deveni mai rezistente. Este posibil ca altele să fie nevoite să-și ajusteze strategiile sectoriale și geografice, mutându-se în Germania, Franța, Irlanda sau Olanda. Cu toate acestea, Brexit nu neagă complet atractivitatea structurală a Marii Britanii, care-și va păstra majoritatea avantajelor.