Anotimpul regăsirii noastre
Cum ne păstrăm compasul moral și grija în interacțiunea umană, rămânând precauți în socializare
Criza pandemică ne‑a îngrijorat fără îndoială și a făcut vizibile riscuri pe care nu le estimam până acum. Ne‑a obligat să vedem fragilitatea deciziilor pe termen lung și permanenta necesitate de recalibrare a nevoilor, resurselor și obiectivelor.
În același timp, ne‑a pus față în față cu necesitatea adaptării rapide la un mediu nou, la resurse digitale pe care nu le utilizam la nivelul lor maxim și la nevoia de a fi alături de toți, într‑o cauză comună: aceea a grijii pentru sănătate.
„Contextul actual ne‑a învățat o nouă definiție a colegialității, care depășește limitele reciprocității. Colegialitatea înseamnă mai nou să găsesc back‑up pentru acțiunile mele, să regândesc și revalidez intervalul între autonomie și interdependență în toate procesele în care suntem implicați”, afirmă Ramona Grigore, HR Director Alpha Bank Romania.
Criza a însemnat însă și o reconfigurare a priorităților, o nouă abordare a relațiilor, renunțarea la obiceiuri vechi și adoptarea unor ritualuri noi, provocări în fața cărora nu toți au răspuns la fel. Cum ne remodelăm, așadar, social, organizațional și individual, astfel încât să depășim șocul sanitar, economic și emoțional? Cum ne schimbăm prioritățile astfel încât să ne păstrăm compasul moral, dar și să profităm de toate oportunitățile pe care le aduce schimbarea?
„Nu cred să fim într‑o criză aici. Suntem egal atinși de ceea ce se întâmplă la nivel global și astfel grija pentru semeni înseamnă obligatoriu grijă pentru noi înșine și viceversa. Solidaritatea umană a fost impresionantă în acest context pandemic, deși, evident, sâmburele izolării a pătruns în noi toți și ne dictează să fim mai precauți în socializare, dar nu în empatie. Ceea ce simt este că solidaritatea și colegialitatea nu au scăzut în limite, ba chiar sunt la cote mai mari decât la începutul crizei pandemice”, consideră directorul HR.
Totodată, însă, criza ne obligă să fim și mult mai agili. Astfel, de la debutul pandemiei și până acum, o altă provocare majoră a fost (și rămâne încă) să ne menținem agilitatea. Cultural, noi, românii, suntem aproape de oameni, explică Ramona Grigore, dar trebuie să fim cu adevărat creativi și agili pentru a face față unui mediu care se schimbă cu o viteză greu de anticipat și care ne cere să folosim medii de lucru noi, să ne recalibrăm așteptările, să producem rezultate în alt sistem și să prezervăm aceeași cotă de satisfacție a clientului extern și intern.
Este, practic, o criză care ne redefinește modul de lucru, subliniază ea, confirmând că multe procese redundante vor dispărea și vor apărea activități cu adevărat necesare pentru maximizarea impactului relațional, capabile să transforme „customer experience” într‑una cu atribut „memorabilă”: „Prin poziția pe care o ocup, mă refer ‑ evident ‑ la ambele perspective [client extern – client intern], focus‑ul meu primordial este satisfacția și educarea clientului intern. Suntem pentru prima dată parcă la fel de motivați și condiționați să facem schimbări majore în atitudine și investiții în digitalizare, în congruență cu toate schimbările care se întâmplă în relația cu clientul extern. Suntem la rădăcina schimbării pe care mediul de business ne‑o cere, iar acum suntem aliniați până la ultima veriga pentru că, altfel, atitudinea rigidă sau comodă ne exclude mai rapid decât în trecut”.
În concluzie, afirmă directorul Alpha Bank Romania, provocări vor mai fi, iar criza prezentă ne demonstrează inconsistența predicțiilor, astfel încât singurul gând este „să ne pregătim mental pentru a fi agili și a implementa rapid schimbările necesare pentru a fi în continuare eficienți și buni în ceea ce facem și în ceea ce suntem ca profesioniști, colegi și, mai ales, oameni”.
Imagine de Mariana Anatoneag de la Pixabay
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 268
Pentru abonare, click aici