Angajator de top? Da, dacă ai angajați loiali. Cine îi formează?
Este foarte important ca un angajator să aibă sisteme și mecanisme care să faciliteze dezvoltarea, identificarea viitorilor pași în carieră, comunicarea și transparența, care să se asigure că performanța este gestionată, evaluată și recompensată coerent în toată organizația. Toate acestea pot fi validate, în cazul unui angajator de top, de instituții acreditate. Însă fiecare companie poate înțelege foarte repede dacă este sau nu un angajator de top, în măsura în care angajații sunt loiali organizației, vin, rămân și chiar recomandă organizația altor persoane.
Cum ajungi la această performanță? După cum explică Mihaela Nicolau, Director Resurse Umane Nordic Group, printr-o serie de demersuri care încep cu asigurarea și dezvoltarea celor care coordonează activitatea companiei: managerii. Ei sunt cei care care dau direcția, care susțin toate sistemele, care susțin cultura organizațională și care se asigură că oamenii cu care lucrează sunt atent și corect selectați, instruiți, sunt ascultați și li se creează oportunități de creștere.
Începând din anul 2017, compania a demarat un program de internship destinat tinerilor, studenți sau la început de carieră, prin care se dorește asimilarea de informații, dobândirea de cunoștințe și competențe, precum și crearea oportunității de a demonstra că pot deveni membri ai echipei Nordic. În primul program au intrat 14 tineri, dintre care 12 au rămas în organizație. În cel din 2018 au intrat cinci persoane, iar patru sunt în continuare în echipă.
Internshipul este plătit, presupune program full time și durează trei luni. Managerii de departamente sunt îndrumători (coaches), Directorul General este implicat direct, fiindcă validează atât lista finală de trainee, cât și deciziile de angajare/prelungire pe baza recomandării făcute de Managerul de Departament & HR Manager. „Suntem mândri să putem spune că internshipul este un program de succes. Am adus în organizație, datorită lui, tineri frumoși emoțional și intelectual, cu potențial de creștere în care credem foarte mult“, spune Mihaela Nicolau.
Integrarea noilor angajați în organizație
Odată angajați, intrarea în organizație se face printr-un program de integrare. Durata și complexitatea acestui proces sunt adaptate în funcție de post și senioritate, putând dura de la o săptămână până la o lună. În această perioadă, noul angajat are întâlniri cu fiecare manager de departament și vizite în toate punctele de lucru și în piață.
În plus, la Nordic există un plan individual de dezvoltare, parte din procesul de Evaluarea Performanței desfășurat anual. „Avem și un plan de instruiri în funcție de nevoile viitoare și postul pe care urmează să îl ocupe angajatul conform planului de dezvoltare. Am ales atât soluția instruirilor interne, cât și externe, și am proiectat și desfășurat programe complexe care se desfășoară pe perioade mai lungi“, explică Mihaela Nicolau.
De asemenea, a fost pus accent pe dezvoltarea abilităților de leadership și pe lucrul în echipă printr-un program de coaching al echipei de top management. Anul trecut au fost organizate și ateliere de Inteligență Emoțională, precum și cursuri de pregătire în metodologii de coaching cu 65 de persoane care au echipe în subordine.
Separat, pentru angajații din vânzări au fost organizate instruiri atât în ceea ce privește tehnicile de vânzare, cât și cunoștințele despre produsele din portofoliu. În ceea ce privește gestionarea carierei, este în lucru crearea unui mecanism care să dezvolte și mai mult programul de evaluare anuală care conține interviuri de carieră și evaluarea fiecărui om din companie din perspectiva potențialului, pe de o parte, dar și a opțiunilor sale, pe de altă parte.
Salarizare în sistem de plată variabilă
Chiar dacă politica organizației nu este aceea de a avea salarii fixe peste media pieței, balanța atârnă foarte mult spre recompensele varia bile. Astfel, sistemul prevede plăți variabile și bonusuri pentru aproape toate posturile. Chiar și cele care nu au prevăzut un bonus lunar beneficiază de premii și recompense la finalizarea unor proiecte pe care le coordonează sau la care participă. „Sistemul de plată variabilă are grile clare și transparente și orice efort suplimentar semnalizat de manageri este înaintat spre aprobare directorului de departament sau chiar directorului general, și acordat ca atare“, mai spune Mihaela Nicolau.
Bineînțeles, compania are și elementele clasice de abonament medical și tichete de masă, abonament Bookster, precum și zile de concediu care pot să ajungă la 30 de zile. Pentru copiii angajaților se organizează atât o petrecere de 1 iunie, cât și oferirea de cadouri de Crăciun.
În privința gestionării stresului, compania are mai multe abordări, începând cu ziua sporturilor, pe care deja o organizează de două ori pe an, și continuând cu top&middle management informal meeting, petreceri (final de an, aniversare sediu etc.) și alte evenimente distractive. Anul acesta a fost demarat și un program test de terapie individuală pentru stress management.
Pentru că sediul companiei este în hubul multinaționalelor, în Floreasca, se confruntă și cu dezavantajul locației: aglomerația. Pentru aceasta a fost aplicată o soluție pentru a ajuta angajații – un program flexibil de lucru. Ei pot ajunge la birou între ora 7 și 10, urmând ca, în funcție de ora la care au ajuns să plece în consecință, după nouă ore – opt de lucru și una de pauză. În același timp, angajații beneficiază de spații prietenoase, cu muzică la cafeterie și masă de joc, precum și consolă de jocuri.
”Un angajator de top este acela care lucrează în fiecare zi pentru a construi, adapta și menține o cultură organizațională în care angajații să se regăsească. Un astfel de angajator este conștient că implementarea unor sisteme de management performante este o condiție necesară, dar nu suficientă pentru ca oamenii care vin în companie să își dorească să rămână cât mai mult timp, dar și să se dezvolte.”
– Mihaela Nicolau, Director Resurse Umane, Nordic Group
Articol preluat din numărul 257/mai 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.